ZSÍROS BŐR

Ha az érem egyik oldalát nézzük, a zsíros bőr szebben öregszik, és kevésbé ránco­sodik, mint a száraz vagy a normál bőr. Ugyanakkor több odafigyelést igényel, és megfelelően kell tisztítanunk a pórusokat.

Nem mindegy, hogy milyen gyakran mosakszunk. Az elhalt bőrsejteket, a szennyeződéseket és a feles­leges zsírt úgy kell eltávolítanunk, hogy dörzsölés közben ne okozzunk bőrirritációt, ráadásul ha túlzásba visszük a sikálást, a bőrünk még több zsírt termel majd.Íme, néhány hasznos tanács:

Mosakodás

 • Mossunk arcot meleg vízzel. Hatékonyabban oldja fel a zsírt, mint a hideg víz.
 • Válasszunk megfelelő tisztítószert. Akár a kemény-, akár a folyékony szappant kedveljük, kerüljük a krémszerű termé­keket, amelyek hozzáadott hidratáló anyagokat is tartalmaznak. Az illatmentes keményszappanok tökéletesen hatékonyak, de kifejezetten zsíros bőrre kifejlesztett lemosókat is bátran hasz­nálhatunk.
 • Időnként jelentkező aknés rohamok esetén válasszunk pattanásos bőrre kifejlesztett szappant. Ezek a termékek gá­tolják az aknét okozó baktériumok szaporodását.
 • Alkalmazzunk olyan folyékony arclemosót, amely alfa-hidroxi-savakat (AHA-t), például citromsavat, tejsavat vagy glikolsavat tartalmaz. Ezek segítenek eltávolítani az elhalt hám­sejteket, csökkentik a zsír mennyiségét a pórusokban, és a fer­tőzések ellen is felveszik a harcot.

 

Házi készítésű arctonik

 • Arcmosás után mártsunk egy vattalabdát varázsmogyoróba, és kenjük be vele az arcbőrünket. Alkalmazzuk két-három hé­tig naponta kétszer, azután naponta egyszer. A varázsmogyoró olyan csersavat tartalmaz, amely száradásakor összehúzza a pó­rusokat.
 • A cickafark, a zsálya és a borsmenta szintén összehúzó ha­tású. Házi készítésű tonik kikeveréséhez tegyünk egy evő­kanálnyit valamelyik gyógynövényből egy csészébe, majd önt­sünk rá forrásban lévő vizet. Áztassuk 30 percig, szűrjük le, és hagyjuk lehűlni, mielőtt az arcbőrünkre kenjük. A maradékot nyugodtan eltehetjük, mert szobahőmérsékleten három napig, hűtőben pedig öt napig is friss marad.
 • A mentafélék családjába tartozó izsópból is kitűnő gyógynövényes tonik készíthető. A népi orvoslásban már régóta hasz­nálják bőrpanaszokra. Tegyünk l evőkanál izsópot 2,5 dl víz­hez. Lassú tűzön melegítsük 10 percig, majd szűrjük le. Hagy­juk lehűlni, azután mosakodás után vattalabdával vigyük fel a bőrünkre.
 • A levendulavíz és a narancsvirágból kivont neroliolaj ke­veréke csodálatos illatú bőrlemosó és tonik lehet. Öntsünk le­vendulavizet egy permetezőflakonba, és adjunk hozzá egy csepp neroliolajat. Permetezzük a keveréket a bőrünkre na­ponta többször.

 

Arcmasszázs

 • A finomszemcsés porok segíthetnek a zsír felszívásában és a pórusokat eltömítő elhalt hámsejtek eltávolításában. Daráljunk és rostáljunk le 2 teáskanálnyi száraz zabot, majd némi varázsmogyoró hozzáadásával keverjünk belőle krémet. Az ujjbe­gyünkkel finoman masszírozzuk a bőrünkbe, végül öblítsük le meleg vízzel.
 • Hetente többször, arcmosás után masszírozzuk az arcbőrün­ket íróval. Az író a benne élő baktériumkultúráknak köszön­hetően olyan savakat tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és összehúzni a pórusokat. Hagyjuk a bő­rön néhány percig, azután öblítsük le.

 

Zsírtalanító arcpakolás

 • A legtöbb gyógyszertárban kapható agyag- vagy az iszap­pakolás csökkenti a zsírosságot. Esetleg saját magunk is elké­szíthetjük agyag (néhány gyógynövényboltban már beszerez­hető) és varázsmogyoró felhasználásával. Adjunk 1 evőkanál varázsmogyorót 1 teáskanálnyi arcra való agyaghoz, majd ke­verjük simára. Tetszés szerint 2 csepp ciprusokkal és 2 csepp citromolajjal is illatosíthatjuk, amelyek hozzájárulnak a túl­működő faggyúmirigyek szabályozásához. Tegyük fel a pako­lást (a szem környékére ne kenjünk), dőljünk hátra, és lazít­sunk. Hagyjuk fenn körülbelül 10 percig, illetve az agyag kiszáradásáig, végül öblítsük le.
 • A tojásfehérjéből készült pakolás erősíti a bőrt, és gátolja a zsírosodást. Adjunk 1 teáskanálnyi mézet egy tojásfehérjéhez, és alaposan vegyítsük össze. Elegendő mennyiségű liszt hozzá­adásával keverjünk krémet. Vigyük fel az arcunkra, de hagyjuk szabadon a szem környékét. Tíz perc múlva mossuk le kelle­mesen meleg vízzel.
 • Az indonéz nők a mangót használják tisztító, bőrszárító és tonizáló arcpakolásként. Hámozzunk meg egy gyümölcsöt, ke­verjük péppé, masszírozzuk a bőrünkbe, hagyjuk néhány per­cig száradni, és mossuk le.
 • Egy másik zsírtalanító pakoláshoz citromlére, összehúzó ha­tású gyógynövényekre, valamint almára van szükség. Hámoz­zunk meg egy almát, tegyük egy serpenyőbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük puhára, zúzzuk péppé, majd adjunk hozzá 1 teáskanál citromlevet és 1-1 teás­kanálnyi zsályát, levendulát vagy borsmentát. Kenjük az ar­cunkra, hagyjuk rajta öt percig, azután meleg vízzel öblítsük le.

Kellemetlen csillogás

 • Használjunk olyan arcpúdert, amely magába szívja a feles­leges zsírt – a kőpúder nem megfelelő, mivel olajat tartalmaz, és kiválthatja, illetve súlyosbíthatja az aknés állapotot.
 • A gyógyszertárban keressünk zsíros bőrre ajánlott alkoholos törlőkendőt. Tartsuk a dobozt vagy tasakot a kezünk ügyé­ben, és használjuk, amikor szükséges. Az alkohol eltávolítja a zsírt, és ideiglenesen eltünteti a bőr csillogását.

 

A megelőzés ereje

 • Szedjünk naponta 1 evőkanál lenmagolajat. Talán furcsán hangzik, hogy olajat kell adnunk az étrendünkhöz, de jó okunk van ezt tanácsolni. A lenmagolaj rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz, amely bizonyíthatóan hatékony számos bőrprobléma, köztük a zsíros bőr ellen is. Tároljuk az olajat hűtőszekrényben, mert fénynek és hőnek kitéve megromlik.

 

Hasznos

 • A csillogó bőr ugyan bosszantó, de az orvos legfeljebb akkor segít­het, ha a zsírosságot egy új fogamzásgátló tablet­ta okozza. Amennyiben a zsírosodás aknés rohamokkal társul, bőr­gyógyászunk valamilyen helyileg alkalmazható krémet vagy antibiotiku­mot írhat fel.

Be the first to comment

Leave a Reply