
A vörös áfonyát terápiás és megelőző céllal szokták javasolni olyan betegeknek, akik gyakran szenvednek húgyhólyag fertőzésben, de májbetegségek, gyomorpanaszok és étvágytalanság kezelésére is alkalmazzák. A fogszuvasodás ellen is véd, mivel összetevői megakadályozzák a baktériumok megtapadását a fogakon, így gátolják a lepedék képződését. A vörös áfonya mártások és desszertek kedvelt alapanyaga, de fogyasztható frissen vagy szárítva, és a leve is kedvelt frissítő..
Nézzük további gyógyító hatását
Az áfonyáról
- A vörös áfonyát, az észak-amerikai tőzegmohalápokban és erdőségekben őshonos cserjét, ma már sok helyen termesztik Európában is. Hazánkban jóval ritkábban fordul elő, mint a fekete áfonya. A Zempléni-hegységben, a Mecsekben, illetve elszórtan a Nyugat-Dunántúlon (például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben) él. Dugványról is nevelhetjük a kertünkben, de főként a nedves, savas talajt kedveli. A szélsőséges hideget is elviseli, bár a fagy elpusztíthatja a rügyeit. A bogyók megéréséhez meleg napsütésre van szükség.
- A kisméretű, vörös bogyókat sok száz éve használják orvosi célra. A bennük lévő fitovegyületek közé tartozik a csersav és az antocianin (amely segíti az éjszakai látást), a magjából préselt olaj pedig ómega-3 zsírsavakban gazdag. A gyümölcs kiváló C-vitamin-forrás is egyben. A tiszta áfonyáié nagyon savas, ezért hígítva fogyasszuk.
Harc a húgyúti fertőzés ellen
- Régebben úgy gondolták, hogy az áfonya a hippursav szintjének emelése révén savasítja a vizeletet, kedvezőtlen környezetet teremtve az Escherichia coli és más, a húgyutakban előforduló baktériumok számára. Azóta bebizonyosodott, hogy valójában nem változtatja meg a vizelet kémhatását. Amióta ugyanis a kutatók figyelme a gyümölcs más összetevőire irányult, különösen a fruktózra és az antioxidánsokra, tudjuk, hogy ezek az anyagok nemcsak azt gátolják, hogy a baktériumok megtelepedjenek a húgyutakban, hanem azt is, hogy a húgyhólyag falán megtapadva ott szaporodni tudjanak. A bogyó magas C-vitamin-tartalma segít az immunrendszerünknek a már kialakult fertőzés leküzdésében is.
- A kutatásokból az is kiderült, hogy a sok áfonyalé fogyasztásával csökkenthető a húgyúti fertőzések gyakorisága a betegségre hajlamos embereknél. A betegség időtartamát is lerövidíti, de ha már elkaptuk a fertőzést, forduljunk orvoshoz. Ebben az esetben az áfonyát inkább a vényköteles gyógyszerek hatásának fokozására, mintsem önálló orvosságként lehet alkalmazni.
Vérmes előnyök
- Tudományos kutatások szerint a vörösáfonyalé megnövelheti a „jó” (HDL) koleszterin szintjét és a vérben lévő antioxidánsok mennyiségét. Ily módon tehát megelőzheti a szívbetegség kialakulását, bár jótékony hatásának kifejtéséhez a kutatások alapján elég nagy adagra van szükség — három pohár koncentrált gyümölcslére három hónapon át mindennap. Az orvosok úgy vélik, hogy a vörös áfonya a stroke súlyosságát is csökkentheti, és a betegségből való felépülést is felgyorsítja.
Mire jó még
- húgyúti fertőzések
- vizelettartási zavar
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.