VISSZÉRTÁGULAT

A visszértágulatok kialakulásának egyik oka a felszínes vénák falá­nak gyengesége, ami lehet öröklött. Idővel a vénák el­veszítik rugalmasságukat, kitágulnak. Hogy elférjenek az ép állapotukban elfoglalt helyen, csavaros lefutásúak lesznek, csomós kitürem­kedésekkel a bőr alatt…

Egy másik ok a véráram­lás akadályozottsága, példá­ul terhesség alatt. A hasban a nyomásviszonyok meg­változnak, és a vénás bil­lentyűk megakadályozzák a vér visszaáramlását, ezért a vékony falú erek kitágulnak. Az álló munkát végzőknél a láb vénáinak a gravitáció ellenében kell dolgozniuk.

Számos biztonságos sebészeti eljárás létezik a visszér­tágulat kezelésére, ugyanakkor a duzzanat enyhítésére és az állapot súlyosbodásának megakadályozására sok, ennél kevésbé drasztikus módszer van.Lássunk néhányat ezek közül

Lábemelés

 • Dőljünk le egy kanapéra, és párnákkal támasszuk alá a lá­bunkat. A visszértágulatot a vénákban felgyűlt vér okozza, tehát ha felpolcoljuk a lábunkat, a vér lefelé folyik, a szívünk irányába. Ha éppen házimunkát végzünk, időnként tartsunk szünetet, sőt még a munkahelyünkön is szakíthatunk egy kis időt arra, hogy hátratoljuk a székünket, és egy rövid időre fel­tegyük a lábunkat.
 • Próbáljuk ki a következő egyszerű jógagyakorlatot: feküd­jünk hanyatt egy fal közelében, és támasszuk kinyújtott lábun­kat a falnak úgy, hogy a törzsünkkel 45 fokos szöget zárjon be. Maradjunk így 3 percig, és közben lélegezzünk mélyen, egyenletesen.

 

Segítség a vénáknak

 • A visszértágulat széles körben alkalmazott természetes or­vossága a vadgesztenye, amely javítja az érfal rugalmasságát, és a (vér áramlását egyirányúvá tevő) vénás billentyűket is erősíti. Három hónapig szedjük naponta, majd tartsunk szünetet. Évente legalább három kúra javasolt. Vigyázat! Vese- és májká­rosodás esetén ne alkalmazzunk vadgesztenye-készítményeket, és biztonsági okokból a terhesség és a szoptatás ideje alatt sem!
 • A tigrisfű erősíti a vérerek falát és a vénákat körülvevő kötőszövetet. Szedjünk naponta háromszor 200 mg kivonatot. Vigyázat! Terhesség alatt nem ajánlott!
 • Tegyünk citromhéjat a citrusfélékből készült gyümölcslevekbe vagy a teánkba. A gyümölcshéj rutint, egyfajta flavonoidot tartalmaz, amely biztosítja az érfal rugalmasságát, és sza­bályozza a hajszálerek áteresztőképességét.
 • Szedjünk mindennap C-vitamint és flavonoidokat. Az előbbi segít a vénákat körülvevő kötőszövet egészségének és rugalmasságának megőrzésében, az utóbbiak pedig a C-vita­min hatékony felhasználásában játszanak szerepet. Azonnal csökkentsük a C-vitamin-adagot, ha hasmenés jelentkezik.
 • A flavonoidok csoportjába tartozó oligomer proantociani-din (OPC) erősíti a vérereket, és szabályozza az áteresztőképes­ségüket. A legtöbb gyümölcsben és zöldségben fellelhető, de különösen magas koncentrációban fordul elő a fekete és a vö­rös áfonyában, a szőlőmagkivonatban, a fenyőkéregben, a feke­te ribizliben és a zöld teában. Kiegészítő formájában is rendel­kezésünkre áll. Egy vizsgálat résztvevőinek 75 százalékánál a visszértágulat javulást mutatott az OPC szedése után, míg csupán 41 százaléknál javult azok közül, akik nem alkalmazták.

 

Váltófürdő

 • Zuhanyzáskor irányítsuk a vízsugarat a lábunkra, majd fo­lyassuk rá a meleg vizet 1—3 percig. Ezután engedjünk rá hi­deg vizet ugyanilyen hosszú ideig. Ismételjük háromszor, végül pedig hideg vízzel fejezzük be a zuhanyozást. A váltakozó hő­mérséklet hatására a vérerek kitágulnak, majd összehúzódnak, ami serkenti a vérkeringést.

Gyógyharisnyák

 • Kisebb visszértágulat esetén a kompressziós harisnya aján­lott, mivel megakadályozza a duzzanat kialakulását. Gyógyszer­tárakban szerezhetjük be.
 • Amennyiben a visszértágulat nagyobb méretű, rugalmas harisnyára lehet szükségünk. Ez a típus bokában szűk, és felül valamivel bővebb, így lent erősebb nyomást gyakorol a lábra, elősegítve a vér visszaáramlását a szív irányába. Ilyen harisnyák gyógyászati segédeszközöket forgalmazó boltokban és néhány gyógyszertárban kaphatók, illetve internetes áruházakban is megrendelhetők. Több cég speciális, kifejezetten terhes nők­nek készült kompressziós harisnyanadrágokat is kínál, amelyek derékban tágabbak.
 • Húzzuk fel az elasztikus harisnyát, még mielőtt felkelnénk az ágyból. Feküdjünk hanyatt, majd lassan, egyenletesen húz­zuk fel, ügyelve arra, hogy ne szorítson sem a vádlinál, sem pedig a deréknál.

 

A pangás ellen

 • Ne álljunk vagy üljünk hosszú ideig mozdulatlanul. Ha sokáig vagyunk ugyanabban a testtartásban, a vér felgyűlik a lá­bunkban. Tartsunk időnként (körülbelül óránként) egy kis szü­netet, és sétáljunk egy kicsit. Ha mozgatjuk a lábunkat, az izommunka révén elősegítjük a vér felfelé áramlását.
 • Esetleg tornáztassuk meg a lábunkat. Feszítsük felfelé, majd engedjük vissza a lábfejünket, hogy megdolgoztassuk a vádlinkat. Végezzük a gyakorlatot körülbelül 10 percig. Amikor a vádli izmai összehúzódnak, a szomszédságukban elhelyezke­dő vénák összepréselődnek, és felfelé áramoltatják a vért, a szí­vünk irányába.
 • Amikor ülünk, ne tegyük keresztbe a lábunkat. Ha ugyanis az egyik lábunkat a másikon nyugtatjuk, nyomást gya­korlunk a vénáinkra, és gátoljuk a vér visszaáramlását a szívbe.
 • Végezzünk hetente háromszor legalább 20 perc aerob mozgást, hogy leadjuk a felesleges kilókat, illetve formában maradjunk. (Ha túlsúlyosak vagyunk, nagyobb nyomás nehe­zedik a vénákra a lábunkban.) A séta különösen hasznos a visszértágulat ellen, mert valahányszor megfeszítjük a vádlin­kat, segítünk a vénáknak a vért visszajuttatni a szívünkbe.
 • Finom masszírozással serkentsük a vérkeringést a lá­bunkban. Nyomjuk mindkét hüvelykujjunkat az izomba (de ne közvetlenül a vénákra), és simogassuk felfelé irányuló moz­dulatokkal.
 • A tölgyfakéreg-teába mártott borogatás serkenti a vérátáramlást. A varázsmogyorós kezelés szintén hatékony.

 

Hasznos

 • Ha a visszértágulat tartós, fennáll a mélyvénás trom­bózis veszélye. Az elhanya­golt, hosszú éveken át hor­dozott visszérbetegségek a láb egész keringését fel­borítják, a szövetek táp­anyagellátása csökken, és lábszárfekély alakulhat ki. Ne várjuk meg, amíg ezek bekövetkeznek. Minden­képpen forduljunk orvos­hoz, ha bármilyen szokat­lan tünetet észlelünk: se­bek jelennek meg a lábon, a visszeret borító bőrfelü­let hámlani kezd, egy véna megreped és vérzik, a járás fájdalmat okoz, fájdalom és vörösödés jelentkezik az egyik lábon, és lényegesen duzzadtabbá válik a másik­hoz képest. Visszértágulat egyébként kétszer nagyobb valószínű­séggel alakul ki nőknél, mint férfiaknál.