TOROKÖBLÍTŐK

A házi gyógymódok többségéhez hasonlóan a gargarizálás is nagy hagyományokkal ren­delkezik. Különösen igaz ez Indiában, ahol az ősi gyógyászat, az ájurvéda gyakorlói sze­rint a növényi olajjal végzett öblögetés segíti az alvást, serkenti az agyműködést, fehéríti a fogakat, és megfiatalítja a fogínyt.

Napja­inkban az orvosok úgy vélik, hogy a bakté­riumölő toroköblítők és szájvizek szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A fogínygyulladás kórokozói ugyanis a véráramba kerülve vérrögök képződését idézik elő, s ez szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. A gargarizálás megtisztítja a szájüreget és a garatot a nyáktól és az ételmaradékoktól. A vízhez kevert anyag vagy anyagok meg­nyugtatják a gyulladt szöveteket, és megszün­tetik a száraz vagy szennyezett levegő miatt fellépő irritációt.A toroköblítők elkészítése egyáltalán nem időigényes, és nem is nehéz. Mindössze egy pohár meleg vízre és néhány, összetevőre lesz szükségünk:

Torokfájásra

 • A torokfájás egyik leghatékonyabb ellen­szerét igen egyszerűen elkészíthetjük: kever­jünk 1 teáskanálnyi citromlevet egy pohár meleg vízbe. Az érszűkítő hatású citromlé csökkenti a garat szöveteinek duzzanatát, és ellenséges, savas környezetet alakít ki a víru­sok és a baktériumok számára.
 • Természetesen nem feledkezhetünk meg a sós vízről sem. Oldjunk fel egynegyed teás­kanál sót egy pohár meleg vízben, és adjunk hozzá 1 evőkanál 3 százalékos hidrogén-per­oxidot a kórokozók elpusztítása érdekében.

 

Számtalan más toroköblítő szert is kipró­bálhatunk:

 • Öntsünk fél pohár forró vizet 1 teáskanál gyömbérporra, majd adjuk hozzá egy fél cit­rom levét és 1 teáskanál mézet. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik: az enyhén antibakteriális tulajdonságú méz pedig védőréteggel vonja be a torkunkat.
 • Tegyünk 10 g szárított földiszeder-levelet l dl vízbe. Forraljuk fel, majd hagy­juk 15 percig ázni. Szűrjük le, ízesítsük méz­zel, és naponta kétszer használjuk szájvízként vagy toroköblítőként. A földi szeder levele csersavban gazdag, amely fertőtlenítő és egyben gombaölő hatású is.
 • Az immunerősítő aranypecsétfű-tinktúrából adjunk másfél teáskanálnyit 2,5 dl víz­hez. Megöli a vírusokat, baktériumokat, és megnyugtatja a gyulladt szöveteket.
 • Egy másik kiváló orvosság a tarackbúza leve. Ez a klorofillban gazdag folyadék szin­tén csillapítja a torokfájást. Ha 5 percig a szánkban tartjuk, felfrissíti a fogínyt, és segít megszüntetni a fogfájást.

 

Gyomorégésre

 • Időnként jelentkező gyomorégés ellen pró­báljuk ki a sós vizes gargarizálást (egynegyed teáskanál sót keverjünk el egy pohár meleg vízben). A sós oldat semlegesíti a felesleges savakat a garatban, ezáltal megszünteti az égető érzést, és elősegíti az irritált nyálkahár­tya gyógyulását. Ha krónikus gyomorégésben szenvedünk, forduljunk orvoshoz, mert elképzelhető, hogy gyomorfekély, rekesz­izomsérv vagy refluxbetegség tünete.

 

Fertőtlenítéshez

 • Még a legegészségesebb szájüregben is több millió baktérium található. Ezek a mikro­organizmusok a tápanyagok lebontása során olyan anyagokat termelnek, amelyek kelle­metlen szagot okoznak, valamint elősegítik a lepedék – a fogak romlását és a fogíny irritációját előidéző réteg – képződését. Ha fogmosással és fogselyem használatával nem sikerül kordában tartani ezeket a baktériu­mokat, kérdezzük meg fogorvosunk vélemé­nyét a napi egyszeri gargarizálásról fele-fele arányban a baktériumokhoz kíméletlen, klórhexidin-tartalmú szájvízzel. Vény nélkül is kapható.

 

Náthára

 • Amikor a nátha első jeleit észleljük, gargarizáljunk egy kevés Tabasco-szósszal elegyített vízzel. A csípős ételek kedvelői szerint ez a leggyorsabb módja az eldugult légutak megnyitásának. Ha nem szeretjük az erős fűszereket, válasszuk a vírusölő kasvirág-cseppet. Adjunk 2 teáskanál tinktúrát egy pohár vízhez, és naponta háromszor öblögessünk vele. Ezzel csillapíthatjuk a torokfájást, és megadhatjuk az immunrendszerünknek a fertőzés legyőzéséhez szükséges lendületet.

 

Gégegyulladásra

 • Semmi sem helyettesítheti a hangszálak pihentetését és a folyadékbevitel növelését. A gyógyulási folyamatot azonban fel lehet gyorsítani mirhás gargarizálással (1 teáskanál tinktúrát tegyünk egy pohár vízbe). Az erő­sen érszűkítő hatású mirha felveszi a harcot a gyulladással, s fertőtlenítőszerként is kiváló. Öblögessünk naponta hatszor – soknak tűnhet, de megéri a fáradságot.

A gargarizálás ábécéje

 • Minden alkalommal keverjünk újabb adag toroköblítőt. Inkább pocsékoljunk el egy keve­set, minthogy az esetlegesen baktériumokkal szennyeződött maradékot újra használjuk.
 • A víz a lehető legmelegebb legyen, amit még el tudunk viselni. A hideg folyadék hatástalan.
 • Ne nyeljük le a toroköblítőt, hanem köpjük ki.

Be the first to comment

Leave a Reply