TOROKFÁJÁS

A fájó torok bepirosodhat, és fehér vagy sárgás pöttyök jelenhetnek meg raj­ta; az égető vagy kaparó érzés miatt olykor nehe­zen tudunk beszélni vagy nyelni. Ezek a torokgyulla­dás legjellemzőbb tünetei, amelyet leggyakrabban vírusok, ritkábban baktéri­umok okoznak…

Vírusos megbetegedés (például nátha vagy influenza) ese­tén a fájdalom általában fokozatosan erősödik, és legfeljebb alacsony lázzal jár. Amennyiben a kóroko­zó valamilyen baktérium, például Streptococcus, a gyulladás hirtelen lobban fel, a nyaki nyirokcsomók megduzzadnak, és a lázunk magasra szökhet. A gyulla­dás gyakran a mandulákat érinti. A torokfájást ezen­kívül előidézheti a dohány­zással összefüggő irritáció, száraz meleg, az orrvála­dék lecsorgása a garat hát­só falán (különösen alvás közben fordulhat elő), illet­ve allergiás reakció is.

Íme, néhány hatékony megoldás

Gargarizálás

 • Azonnali és hatékony enyhülést hoz a régi jó sós vizes öblögetés. A só enyhe fertőtlenítő hatással rendelkezik, és vizet von el az ödémás garat nyálkahártyájából, s ez segít a slejm ki-tisztulásában. Oldjunk fel fél teáskanál sót egy pohár meleg vízben (a lehető legmelegebbet használjuk, amit még el tu­dunk viselni), gargarizáljunk vele, majd köpjük ki. Alkalmazzuk óránként.
 • Adjunk 10-20 csepp Tabasco-szószt egy pohár vízhez. A csípős ételízesítő kapszaicint tartalmaz, aminek vírusölő tu­lajdonsága van. Ne nyeljük le az oldatot.
 • Tegyünk fél teáskanálnyi szódabikarbónát egy pohár meleg vízbe, majd öblögessük vele a garatot. A keverék csökkenti a gyulladást.

 

Édes gyógymódok

 • A mézet már régóta alkalmazzák torokfájás ellen. Antibak­teriális hatásának köszönhetően felgyorsíthatja a gyógyulási fo­lyamatot. Úgynevezett hipertóniás ozmotikus szer, tehát vizet von ki a gyulladt szövetekből, ezzel csökkenti a duzzanatot és a fájdalmat. Adjunk 2-3 teáskanállal egy csésze forró vízhez vagy gyógyteához.
 • Facsarjuk fél citrom levét forró vízbe, majd adjunk hozzá 2 teáskanálnyi mézet. Ha egy evőkanálnyi brandyt, whiskyt­ vagy portóit is hozzákeverünk, étvágygerjesztő és fájdalomcsillapító hatású puncsot kapunk.
 • A fekete ribizlit is gyakran javasolják torokfájás ellen. Vásá­roljunk kiváló minőségű koncentrátumot, majd keverjük for­ró vízbe, és lassan kortyolgassuk el.

 

Remek teák

 • A közönséges pemetefű csökkenti a gyulladt garatszövet duzzanatát. A nyákot is felhígítja, ezáltal megkönnyíti a kiürü­lését. Áztassunk 2 teáskanálnyit a felaprított gyógynövényből egy csészényi forrásban lévő vízbe 10 percre, majd leszűrve fo­gyasszuk.
 • A vörös szilfa olyan nyálkát tartalmaz, amely védőréteget von a torkunkra, és csillapítja a fájdalmat. Áztassunk 1 teáska­nálnyit a fa kérgéből kétpohárnyi forrásban lévő vízbe, szűrjük le, és kortyoljuk el.
 • A vörös szilfa kérgéhez hasonlóan az orvosi ziliznek is neve­zett fehér mályva gyökere is tartalmaz torokvédő, nyálkás anyagot. Áztassunk 2 teáskanálnyi szárított gyógynövényt egy csészényi forrásban lévő vízbe 10 percig, azután leszűrve fo­gyasszuk. Igyunk naponta 3-5 csészével.

 

Kiegészítő lehetőségek

 • Szedjünk naponta C-vitamint. Akár nátha, akár influenza vagy Streptococcus baktérium okozta a torokfájásunkat, ez a vi­tamin erősíti az immunrendszerünket, és segít leküzdeni a fer­tőzést. Ha hasmenés jelentkezik, csökkentsük az adagot.
 • A kasvirág antibakteriális és vírusölő hatása révén felgyor­sítja a gyógyulást. Kivonata kapszula formában kapható – szab­vány szerinti, 3,5 százalék echinakozidot tartalmazót vegyünk.
 • A szárított fokhagymának erős antibakteriális és fertőtle­nítő hatása van. Válasszunk savrezisztens bevonatú kapszulát (amely kíméletesebb az emésztőrendszerhez), és vegyük be ét­kezés közben.
 • Szopogassunk cinktartalmú cukorkát három-négy órán­ként addig, amíg a torokfájás el nem múlik, de legfeljebb öt napig, mert túl nagy mennyiségben károsíthatja az immunrendszert. (A cinktartalmú kiegészítők biztonságos felső határa hosszú távon napi 15 mg.) Ez az ásványi anyag bizonyítottan gyorsítja a gyógyulást (egy vizsgálat szerint 3-5 nappal rövidí­ti le a lábadozás idejét).

A megelőzés ereje

 • Megfázásos és influenzás időszakokban gyakran mossunk kezet, és lehetőleg ne nyúljunk a szemünkhöz, az orrunkhoz, illetve a szánkhoz, így kisebb valószínűséggel kapjuk el a betegséget.
 • Működtessünk párásító készüléket a hálószobában. A le­vegő nedvességtartalmának növelésével megakadályozhatjuk a torkunkat borító nyálkahártya túlzott kiszáradását.
 • Ha nincs párásító készülékünk, tegyünk a radiátorra egy edényben vizet minden este. Lehet, hogy nem túl esztétikus látvány, de a célnak kiválóan megfelel. A vízhez ráadásul né­hány cseppfertőtlenítő hatású illóolajat is adhatunk; a citrom­olaj például igen kellemes illatúvá varázsolja a levegőt. Ugyan­ilyen jó, ha vizes törülközőt terítünk a radiátorra, esetleg télen a vastagabb ruhákat a fűtőtesten szárítjuk: így szintén növeljük a levegő páratartalmát.
 • Szokjunk le a dohányzásról. A cigarettafüst irritálja a ga­rat nyálkahártyáját.
 • Ne szájon, hanem orron át lélegezzünk, így természetes módon tehetjük nedvesebbé a belélegzett levegőt, hiszen az orrüregnek a párásítás és egyben a levegő felmelegítése is a fő feladata.
 • Abban az esetben, ha időről időre visszatérő torokgyulladás kínoz, gyakran váltsunk fogkefét. A baktériumok megtele­pednek a sörtéken, és ha fogmosás közben megsértjük a fogínyt, újra megfertőződhetünk.
 • A megfázásos és influenzás időszakokban erősítsük immun­rendszerünket vitaminokkal, gyógynövényekkel és megfe­lelő táplálkozással. A legalapvetőbb kiegészítők a C- és az E-vitamin, a cink és a magnézium, valamint az olyan gyógynövé­nyek, mint az aranypecsétfű és a csüdfű. Használjunk főzésnél fűszerként vagy szedjünk kiegészítőként fokhagymát, gyömbért.

 

Hasznos

Általában mi magunk is hatékonyan kezelhetjük a közönséges torokfájást, ami néhány nap alatt magá­tól elmúlik. Forduljunk azonban orvoshoz, ha a fájdalom egy hétnél tovább tart, ha legalább 38 °C-os láz kíséri három napnál hosszabb ideig, vagy ha a fülünk is fáj. Akkor is men­jünk orvoshoz, ha nehezen tudjuk a nyálunkat lenyelni vagy kinyitni a szánkat, ha három hétnél tovább be vagyunk rekedve, vagy vércsíkos váladék ürül.