TESTSZAG

Bizonyára nagyon sok kozmetikai készítményt kipróbáltunk már a testszag megszün­tetésére. Ezek közül az izzadásgátlók a verejtékmirigyek működését fogják vissza, a dezodorok pedig a szagokat semlegesítik vagy fedik el..

Amennyiben egyik termék sem vált be, esetleg a természetes megoldásokat részesítjük előnyben, rengeteg egyéb lehetőség áll a rendelkezésünkre

Ahány bőrtípus, annyi szappan

 • Válasszunk valamilyen dezodoráló, teafaolajjal készült vagy antibakteriális szappant, amely még mosakodás után is haté­kony védelmet nyújt a baktériumok ellen. Amennyiben na­gyon szárítaná a bőrünket, használatát korlátozzuk a hónalj és a lágyék területére, ahol az un. apokrin mirigyek a legsűrűbben fordulnak elő (ezek zsírt és fehérjét tartalmazó váladékot ter­melnek, melynek a lebomlásakor keletkezik a testszag).
 • Elképzelhető, hogy csak a gyógyszertárakban kapható anti­bakteriális fertőtlenítőszerek segítenek. Kizárólag a hónaljon és a lágyékon használjuk őket, nehogy kiszáradjon a bőrünk. Mindig csak egy keveset nyomjunk a flakonból, gyorsan öblít­sük le, majd folytassuk a zuhanyozást a megszokott szappannal.

 

A dezodorok mellett

 • Napközben vattával kenjünk ecetet a hónaljunkra, hogy a testszagot okozó baktériumok szaporodását megakadályozzuk. Ne alkalmazzuk azonban borotválás után, mert rettentően csíp.
 • Ugyanez vonatkozik a varázsmogyoróra is, amit tetszőleges gyakorisággal közvetlenül a bőrünkre is spriccelhetünk, vagy vatta segítségével is felvihetünk. A frissítő, kellemes illatú folya­dékszárító és dezodoráló hatású is egyben.
 • Hintőpor helyett használjunk szódabikarbónát vagy kuko­ricalisztet, amelyek felszívják a nedvességet. A szódabikarbóna emellett a testszagot okozó baktériumokat is elpusztítja.
 • Borotváljuk rendszeresen a hónaljunkat. A hónaljszőrzet ugyanis fokozza a testszagot, mivel felfogja az izzadságot, ezáltal kedvező környezetet jelent a baktériumok szaporodásához.
 • Váltsunk inget (vagy pólót) naponta; meleg időben akár kétszer is.

Illatos olajok és citromlé

 • Az alább felsorolt gyógynövényeket csak hónaljra alkalmaz­zuk, a lágyékon soha.
 • A teafa, a levendula, a fenyő és a borsmenta illóolaja ha­tékonyan pusztítja a baktériumokat, ráadásul mindegyiknek igen kellemes illata van. Előfordul azonban, hogy bizonyos ola­jok allergiás reakciót váltanak ki, ezért használat előtt mindig végezzünk bőrpróbát egy kis felületen. Ha irritációt okoz a ki­választott termék, ne alkalmazzuk.
 • Az illatos kerti fűszernövény, a zsálya baktériumölő és izzadásgátló hatással rendelkezik. Használjuk a gyógynövénybol­tokban kapható tinktúrát, hígított olajat vagy a házilag készí­tett teát (friss vagy szárított levélből főzzük, és egy üvegben tá­roljuk a hűtőszekrényben). A zsálya alkalmazása után mindig
  mossunk kezet, mielőtt az arcunkhoz érünk.
 • A citrusfélék leve savasabbá változtatja a bőr pH-értékét, így a testszagot okozó baktériumok számára igen kedvezőtlen környezetet hoz létre. Kenjünk egy kis citromlevet a bőrünk­re, majd itassuk szárazra.

 

Nem mindegy, mit fogyasztunk

 • Együnk sok spenótot, fehérrépát és kelkáposztát. Ezek -és más levélzöldségek — klorofillban gazdagok, amely képes megszüntetni a verejtékezéskor jelentkező erős szagot.
 • Vásárolhatunk klorofilltablettát is. Számtalan márka létezik, amelyeket moszatból, őszi árpából, kék vagy zöld algából és más növényekből állítanak elő. Az adagolással kapcsolatban ol­vassuk el a tájékoztatót.
 • Rágcsáljunk el néhány szál petrezselymet, amely szagtala­nító tulajdonsággal rendelkezik. Teát is készíthetünk úgy, hogy 1 teáskanál felaprított, friss petrezselymet 5 percig egy csészé­nyi forrásban lévő vízbe áztatunk. Hagyjuk egy kissé lehűlni, és igyuk meg.
 • A hársfatea elősegíti a szervezet salakanyag-kiválasztását, így a verejtékezéskor fellépő erős szag is megszűnhet.

Hasznos

A gyakori vagy erős izzadást okozhatja pajzsmirigy-­túlműködés, alacsony vér­cukorszint, de előidézheti idegrendszeri rendellenes­ség is – ne szégyelljünk ez­zel a problémával orvos­hoz fordulni. Ha pedig olyan, receptre felírt gyógyszert szedünk, amely hozzájárulhat a kellemetlen testszag kialakulásához, érdeklődjünk háziorvo­sunknál a kezelés módosí­tásának lehetőségéről.