SZÉKREKEDÉS

A székrekedés valójában a széklet kialakulásának és a bélrendszeren való átha­ladásának a zavara. A rit­kább székelés önmagában még nem jelent székreke­dést, ám ha a széklet rend­szerint száraz, kemény, és ürítése nehéz, esetleg fáj­dalmas, joggal gyanakod­hatunk. A lehetséges okok között leggyakrabban a rostszegény táplálkozás és az elégtelen folyadék­bevitel szerepel, de az sem ritka, hogy rendszeresen figyelmen kívül hagyjuk a székelési ingert, főleg a reggeli rohanásban.

A rost a székletet puhábbá és lazábbá teszi, ám ehhez elegendő mennyiségű folyadékot is kell fogyasztani. A testmozgás szintén elengedhetetlen az emésztőrendszer egészséges működéséhez.
Figyeljünk mindháromra, és hamarosan minden újra rendben lesz, valamint bevethetünk néhány trükköt is a megelőzésre

Rost, rost, rost

 • Az oldhatatlan rostok a folyadékot magukba szívva növelik a széklet térfogatát, és felgyorsítják az áthaladását. Érdemes jog­hurtba kevert korpás müzlivel kezdeni a napot, amely ada­gonként akár 15 grammot is tartalmazhat ezekből a rostokból. A rostbevitelt azonban csak fokozatosan szabad emelni, hogy elkerüljük a puffadást, a hasgörcsöt és a gázképződést.
 • Az oldható rostok nagyszerű forrása a bab, az aszalt szilva, a körte, a füge, a zab és a dió.
 • Keverjünk 1-2 teáskanál összezúzott útifűmagot egy pohár forró vízbe, majd hagyjuk ázni 2 óráig. Citrommal és mézzel ízesítve fogyasszuk. Az útifűmag növeli a széklet mennyiségét – számos, vény nélkül kapható hashajtó fő hatóanyaga.
 • A lenmag rostban és ómega-3 zsírsavakban gazdag — ez utóbbiak jótékony hatást gyakorolnak a szívre és a keringési rendszerre. Fogyasszuk az útifűhöz hasonlóan, vagy együnk na­ponta kétszer-háromszor l evőkanálnyival az őrölt magból. Kávédarálóban összezúzhatjuk — tartsuk az őrleményt a hűtő­ben. Ha nem kedveljük kissé dióra emlékeztető ízét, szórjunk fél teáskanálnyit narancslébe, vagy keverjük müzlibe.
 • A rostbevitel növelésével párhuzamosan sok folyadékot kell fogyasztanunk. A rost magába szívja a nedvességet, ezért ha nem iszunk meg mindennap legalább nyolc nagy pohár (2,5 dl) vizet, a széklet keménnyé válik, és nehezen távozik.

 

Egy csésze forró ital

 • A koffein serkenti a bélműködést. Ugyanakkor vízhajtó ha­tással is rendelkezik, ezért túl sok feketét sem jó inni.
 • Bármely, a reggeli felkelés után fogyasztott meleg ital segít­het. A gyógynövényekből készült vagy koffeinmentes tea, eset­leg egy csésze meleg víz egy kevés citromlével (természetes hashajtó) vagy mézzel ízesítve ugyancsak nagyszerűen serken­ti a bélműködést.
 • Az enyhe hashajtó hatással rendelkező gyermekláncfűtea is hozzájárulhat, hogy a bélműködés újra szabályossá váljon. Áz­tassunk l teáskanálnyit a szárított gyökérből egy csésze forrás­ban lévő vízbe. Naponta háromszor fogyasszuk.

 

Aszalt gyümölcsök

 • Az aszalt szilva az egyik legrégibb házi orvosság székreke­dés ellen. Rostban gazdag (1 szem kb. 1 grammnyit tartalmaz), ráadásul a benne lévő szerves savak elősegítik a bélmozgásokat.
 • Ha nem szeretjük a szilvát, rágcsáljunk szintén rostdús és — borkősavtartalmának köszönhetően — hashajtó hatással rendel­kező mazsolát. Vizsgálati eredmények szerint egy kis zacskó mazsola napi rendszeres fogyasztásával felére csökkenthető a táplálék megemésztéséhez szükséges idő.

 

Aktív életmód

 • Mozogjunk rendszeresen: naponta legalább egyszer te­gyünk egy rövid sétát. A reggeli gyaloglás különösen hatéko­nyan segíti elő a tápanyag gyorsabb áthaladását a bélrendszeren.

 

Alternatív megoldás

 • Az akupresszúrás szakemberek szerint serkenti az emész­tést, ha a hüvelykujjunkkal nyomást gyakorolunk az alkar külső felszínén, a csukló felett 4 ujjnyira található akupresszúrás pontra (Hármas melegítő-6). Végezzük mindennap 2 percig. Vigyázat! Ezt a módszert terhesség alatt nem szabad alkalmazni!

 

Néhány jó tanács

 • Amikor csak tehetjük, engedelmeskedjünk  a természet hívó szavának.
 • Soha ne erőltessük a székelést. Ez ugyanis aranyér kiala­kulásához vagy súlyosabb esetben végbélrepedéshez vezethet, amely nemcsak fájdalmas, hanem tovább súlyosbíthatja a szék­rekedést. Ráadásul az erőlködés a szívünket is megterheli: csökkenti a pulzusszámot, és növeli a vérnyomást, sőt eseten­ként hirtelen szívrohamot is okozhat.

Hasznos

 • A székrekedés elég kelle­metlen ugyan, de étrend­módosítással és a házi praktikák segítségével álta­lában könnyen megszüntet­hetjük. Néha azonban vala­milyen súlyosabb betegség (vastag- és végbélrák, bélel­záródás) kialakulását jelzi. Forduljunk orvoshoz, ha 2 hétig vagy tovább húzódik, ha láz, heves hasi fájdalom és testsúlyvesztés kíséri, ha a széklet véres vagy a szo­rulás hasmenéssel váltako­zik. Ha nemrég kezdtünk valamilyen új gyógyszert szedni, amely felelős lehet a székrekedésért, beszél­jünk orvosunkkal. Az antihisztaminok, a vízhajtók, a vérnyomáscsökkentők, egyes nyugtatok, a kodein vagy morfin alapú fájda­lomcsillapítók, a kaiciumos kiegészítők, bizonyos anti­depresszánsok és antacidok, amelyek kalciumot vagy alumíniumot tartal­maznak és a vaskészítmé­nyek mind-mind okozhat­nak székrekedést.

Be the first to comment

Leave a Reply