SZÁRAZ BŐR

Bőrünk felső szarurétege normális esetben önmagát hidratálja, ám ezt a feladatát nem tudja kielégítően ellátni, ha túl gyakran zuhanyozunk, sokat tartózkodunk a napon, szárító hatású szappant és kozmetikumokat használunk, esetleg a lakásban „sivatagi” a levegő..

A kézfej és az arc van leginkább kitéve az időjárásnak, ráadásul a kéz­fej bőre tartalmazza a leg­kevesebb faggyúmirigyet. A száraz bőr veszít rugal­masságából, hamarabb ráncosodik. A vitaminok­ban és ásványi anyagokban szegény táplálkozás, az elégtelen folyadékpótlás, a dohányzás és a rendsze­res alkoholfogyasztás hoz­zájárul a bőr nedvességtar­talmának csökkenéséhez és idő előtti öregedéséhez.

A legtöbb testápoló rendszeres alkalmazásával helyreállíthatjuk a bőr nedvességtartalmát, de az alábbi házi gyógymódokat is bátran kipróbálhatjuk:A puhább bőrért

 • A tejsav lehámlasztja az elhalt sejteket, és fokozza a bőr ned­vességmegtartó képességét is. Áztassunk egy kéztörlőt hideg tejbe, és helyezzük a különösen száraz vagy irritált felületre. Hagyjuk rajta 5 percig, majd finoman öblítsük le a bőrt, hogy egy kevés tejsav rajta maradjon.
 • Engedjünk meleg vizet a kádba, adjunk hozzá 2 pohár ke­serűsót, és néhány percig áztassuk benne magunkat. Amíg a bőrünk nedves, a kérges területeket néhány marék keserűsóval be is dörzsölhetjük. Meg fogunk lepődni, milyen bársonyosnak érezzük a bőrünket fürdés után. Néhány szál szárított mosza­tot is tehetünk a vízbe, hogy fokozzuk a puhító hatást.
 • Az aloe vera zselében található savak elpusztítják az elhalt hámsejteket. Vágjunk le a tövénél egy levelet a növényről, majd hámozzuk le a külső, zöld bőrszövetet, és a zselével kenjük be a bőrünket.
 • Használjunk alfa-hidroxi-savakat vagy ureát tartalmazó krémet, testápolót. Ezek eltávolítják a fellazult, hámló sejteket, ezáltal puhábbá teszik a bőrt.

 

Még több nedvesség

 • Készítsünk pépet egy érett avokádóból, és kenjük az ar­cunkra. A benne lévő olaj lágyítja a bőrt, ezenkívül E-vitamint is tartalmaz.
 • Próbáljuk ki a következő olcsó termékeket a bőr nedvesség­tartalmának megőrzésére: a lanolint (a gyapjúból nyerik), a petróleumzselét, a mogyoróolajat, sőt akár a főzőmargarint is. Módjával alkalmazzuk őket, különben zavaróan ragacsosnak fogjuk érezni a bőrünket.

 

Szappancsere

 • Kerüljük az illatosított szappanokat, mert kiszáríthatják és irritálhatják a bőrt.
 • Válasszunk inkább krémszappanokat, amelyekhez a gyár­tás folyamatának késői szakaszában többlet olajat vagy -zsírt ad­nak, ezért jótékony olajos filmréteget képeznek a bőrünkön.
 • Próbáljunk ki valamilyen gyengéd lemosót, amely a bőr pH-értékéhez hasonló pH-értékkel rendelkezik, ezért úgy távolítja el a szennyeződést, hogy nem mos le túlságosan sok természetes olajat a bőrünkről.
 • A folyékony szappanok szintén gyengédek a bőrhöz. Válasszunk olyat, amely a termékleírás szerint hidratáló, és tartsunk egy-egy flakonnal a mosogató és a mosdó mellett is.

 

Gyors zuhany és fürdés

 • Soha ne töltsünk 15 percnél hosszabb időt a zuhany alatt vagy a fürdőkádban. Amikor sokáig áztatjuk magunkat, lemossuk a bőr zsíros védőrétegét. Ugyanilyen okból meleg, és ne forró vizet használjunk.
 • Adjunk valamilyen bőrlágyítót a fürdővízhez, például fürdőolajat.
 • Módjával használjuk a szappant — csak a hónaljunkra, az ágyék területére és a lábfejünkre, a testünk többi részét pedig mossuk tiszta vízzel.
 • Fürödjünk vagy zuhanyozzunk este, hogy a bőrünk alvás közben pótolni tudja a védőolajokat.

 

Párásítás a lakásban

 • Télen ügyeljünk arra, hogy a lakásunk páratartalma meg­felelő legyen. Tegyünk víztartályokat a radiátorokra, a kandal­ló mellé; hagyjuk nyitva a fürdőszoba ajtaját zuhanyzás vagy fürdés közben; éjszakára kapcsoljuk be a párásítókészüléket a hálószobában.
 • Ha a házban kandalló vagy fatüzelésű kályha van, csak módjával használjuk. A fa elégetéséből származó hő jobban szárítja a levegőt.

 

Hidratáló étel-ital

 • Igyunk sok folyadékot, naponta legalább nyolc nagy po­hárral (2,5 dl). A gyógynövényteák és a gyümölcslevek is be leszámítanak a mennyiségbe, a vízhajtó hatású koffein- és al­koholtartalmú italok viszont nem.
 • Legalább  hetente  kétszer  együnk  olajos  húsú  halat, például makrélát, szardíniát, heringet vagy lazacot, amelyek ómega-3 zsírsavakban   gazdagok, és segítenek megőrizni a hámsejtek egészségét. E zsírsavak kiváló forrása a dió, az avokádó és a lenmagolaj is. Keverjünk legfeljebb 2 evőkanál len­magolajat a salátaöntetbe vagy a reggeli zabkásába mindennap. (Ha meleg zabpehelybe keverjük, csak a zabpehely megfőzése után adjuk hozzá. Hő hatására, ugyanis a lenmagolaj hasznos vegyületeinek nagy része elbomlik.)

 

Vitaminok és ásványi anyagok

 • Bizonyos vitaminok, különösen a B- és C-vitaminok, számos ásványi anyaggal együtt segítenek megőrizni bőrünk egészségét. Szedjünk naponta B-vitamin-komplexet, amely tiamint (B,- vitamint), riboflavint (B2-vitamint) és pantotén-savat (B5-vitamint) tartalmaz; vagy időnként együnk egy kevés élesztőt.
 • Fogyasszunk olyan multivitamin-kiegészítőt, amely egyet­len tablettában számos bőrtápláló anyagot (például A-, B6-, C- és E-vitamint, valamint riboflavint, folsavat, cinket és szelént) tartalmaz.

Hasznos

 • Ha a szárazság az otthoni kezelések hatására sem szűnik meg; ha súlyos, viszkető kiütés jelentkezik; ha a bőrünkön fertőzés jeleit (bőrpír, kérgesedés vagy váladékozás) fedezzük fel, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A száraz bőr esetenként valamilyen be­tegség, például pajzsmirigy-elégtelenség vagy cukor­betegség jele is lehet.

Be the first to comment

Leave a Reply