SZÁLKÁK ÉS SZILÁNKOK

A bőrünk alá tűhegyes apró fadarab vagy üveg-, illetve fémszilánk is befúródhat. Ezek kis méretük ellenére nagy fájdalmat tudnak okozni, különösen akkor, ha érzékeny helyre, például a körmünk alá hatolnak. Ha nem elég óva­tosan vagy nem teljesen távolítjuk el őket, fennáll a fertőzés veszélye..

Sajnos a sterilizált tű és csipesz még most is alapvetően szükséges eszköz a szálka eltávolításához.

Az alábbi módszerekkel azonban megpróbálhatjuk kevesebb fájdalommal kicsalogatni a bőr alá fúródott betolakodót:Ragtapasztrükk

  • Ha a szálka bármilyen kis része kiáll a bőrünkből — mielőtt elővennénk a csipeszt és a tűt —, helyezzünk és finoman nyom­junk rá egy ragtapaszt. Hirtelen mozdulattal húzzuk le a ta­paszt — ideális esetben a szálka is kijön. A módszer különösen akkor hatékony, ha több apró szálka ment a bőrünkbe, és nem ágyazódtak be túl mélyen.

 

Felszínre hozni

  • Amennyiben a szálka az ujjunk hegyébe fúródott, töltsünk meg egy szűk nyakú üveget nagyon forró vízzel úgy, hogy a víz felszíne legfeljebb 1 cm-re legyen a palack szája alatt. He­lyezzük az ujjunkat az üveg szájára, és finoman nyomjuk bele. Miközben lefelé nyomjuk, a víz melege „kihúzza” a szálkát. Az üveget stabil felületre állítsuk, és a másik kézben egy rongyot fogva tartsuk meg, nehogy véletlenül felbillenjen, és leforráz­zuk magunkat.
  • Vágjunk le egy darabot egy szalicilsav-tartalmú tyúkszem­tapaszból, és ragasszuk a szálkára. 12 óránként cseréljük. A környező bőrfelületet védjük petróleumzselével, és hagyjuk abba a kezelést, ha fájdalmat érzünk (például az olyan érzékeny területeken, mint az ujjbegy). A szálka így magától kijöhet, vagy olyan közel kerülhet a bőrfelszínhez, hogy csipesszel már könnyedén el lehet távolítani.

 

Duzzasztás

  • Áztassuk az érintett területet 10—15 percig egy csésze meleg vízben, amelyhez előtte 1 evőkanálnyi szódabikarbónát is ad­tunk. A bőrünkbe fúródott szálka annyira megdagadhat, hogy amennyiben apró, egyszerűen kiesik, ha pedig nagyobb, a bőr­ből kiálló része csipesszel eltávolítható lesz.

 

A csipesz bevetése

  • Ha a szálka nem jön ki magától, használjunk csipeszt. Az eszköz két végét mártsuk gyógyszertári alkoholba, vagy tartsuk nyílt láng fölé (de használat előtt hagyjuk kihűlni). A bőrt is alkohollal vagy jóddal fertőtlenítsük. Szükség esetén nagyítót használva, óvatosan húzzuk ki a bőrből kiálló szálkát.
  • Amennyiben a szálka beágyazódott a bőr alá, használjunk tűt is. Először egy jégkockával 10 másodpercig érzéstelenítsük a területet, azután sterilizáljuk a tűt gyógyszertári alkohollal vagy nyílt láng fölött (hagyjuk kihűlni), majd a hegyével finoman emeljük fel a bőrt, és csipesszel húzzuk ki a szálkát. A művelet egy másik személy segítségével könnyebben elvégezhető.
  • Ellenőrizzük, hogy az egész szálkát sikerült-e kiszednünk. Ha igen, mossuk le a területet szappanos vízzel, itassuk száraz­ra, és tegyünk rá ragtapaszt. Ha a szálka egy darabja a bőrben maradt, meg kell ismételnünk az eljárást.

 

Enyhülést hozó receptek

  • Régen szalonnazsírral távolították el a szálkákat. Ez a mód­szer ma is beválhat, hiszen a bőrt kellően felpuhítja, így a szál­ka könnyebben kijön. Használhatunk más zsírt vagy olajat is.
  • Tegyünk egy adag banánpépet, puhára áztatott kemény szappant vagy vízzel kevert szódabikarbónát a szálkára, fed­jük le ragtapasszal, és hagyjuk rajta éjszakára. Másnap fájdalom­-mentesen eltávolíthatjuk a bőr alá fúródott darabkát.

Hasznos

  • A szálkával általában ott­hon, mi magunk is elbánha­tunk. Ha azonban nagyon mélyen beágyazódott, a körmünk alá vagy az arc­bőrbe fúródott, orvosnak kel! eltávolítania. Amennyi­ben a szálka egy darabkája a bőr alatt marad, fertőzés alakulhat ki, amelynek tipi­kus jele a fájdalom, a duz­zanat, a vörösödés, esetleg a vörös csíkok megjelené­se. Ha szükséges, tetanusz-injekciót kapunk.

Be the first to comment

Leave a Reply