
A száj kiszáradásáért többnyire az elégtelen nyálelválasztás a felelős – amit előidézhetnek bizonyos gyógyszerek, a szájrák elleni sugárkezelés, a kemoterápia vagy valamilyen műtét. A Sjörgen-szindróma néven ismert autoimmun betegség a külső elválasztású mirigyek sorvadásával és hiányos működésével, főleg a könny- és nyáltermelődés elapadásával jár együtt…
A szájszárazság az öregedéssel is kapcsolatban állhat: a 65 év felettiek körülbelül 40 százalékánál fordul elő. Mivel a nyál véd a szájfertőzésektől és a fogszuvasodástól, elégtelen termelődése esetén rossz szagú lehelet, szájsebek, lyukas fogak, valamint gombás és bakteriális fertőzések alakulhatnak ki a szájüregben.
Kipróbálhatjuk a vény nélkül kapható nyálpótló készítményeket is, illetve bevethetjük az alábbiakban felsorolt trükköket
Mi van a gyógyszerszekrényben?
- Rengeteg gyógyszer csökkenti a nyáltermelést. Ellenőrizzük a betegtájékoztatókat, és ha a mellékhatások közt szájszárazság is szerepel, kérdezzük meg orvosunkat, nem szedhetnénk-e másfajta készítményt. A leggyakrabban antihisztaminok és orrdugulás elleni szerek, különböző vérnyomáscsökkentők (enalapril, amlodipin), valamint antidepresszánsok (fluoxetin, paroxetin) okoznak ilyen panaszt.
Hidratálás belülről
- Mindig legyen nálunk egy üveg ásványvíz, gyakran igyunk belőle, minden egyes korttyal alaposan körbeöblítve a szánk belsejét.
- A nyáltermelés serkentésére facsarjunk a vízbe néhány csepp zöldcitrom- vagy citromlevet, esetleg öntsünk bele egy teáskanálnyi almaecetet.
- A cukormentes rágógumi vagy selyemcukor segít a nyáltermelés serkentésében. A xilit nevű édesítőszert tartalmazó rágógumi a fogszuvasodást okozó baktériumok mennyiségét is csökkenti.
- A csilipaprikában lévő csípős anyag (kapszaicin), amelytől könnyezünk, és folyik az orrunk, egyúttal a nyáltermelést is fokozza. Elég egy csipetnyit hozzáadni az ételhez.
A megelőzés ereje
- Korlátozzuk a kávé és más koffeintartalmú italok, valamint az alkohol fogyasztását, mert vízhajtó hatásuk miatt a szervezetünk több folyadékot veszít. Tartózkodjunk a szénsavas italoktól. Ha a szánk kiszáradt, nincs elég nyálunk az ilyen innivalókban található sav megfelelő lebontására.
- Mondjunk nemet a sós ételekre és az erősen savas italokra, például a narancslére és a limonádéra. Ezek ugyanis irritálhatják a nyálkahártyát, és égető, csípő érzést okozhatnak, ha a szánk túlságosan száraz. Válasszunk inkább alma- vagy körtelevet, illetve tejes italokat.
- Együnk minél kevesebb cukrozott rágcsálnivalót.
- Szokjunk le a dohányzásról.
Éjszakai gondoskodás
- Hogy megakadályozzuk a szánk kiszáradását, éjjel használjunk a hálószobában párásító készüléket, vagy terítsünk vizes törülközőt a radiátorra.
Száj- és fogápolás
- Olyan szájvizet válasszunk, amely nem tartalmaz alkoholt. Az alkohol ugyanis kiszárítja a szánkat, és irritálhatja a már amúgy is érzékennyé vált ínyünket.
- Keverjünk egy nagy csipet sót és egy nagy csipet szódabikarbónát egy pohár meleg vízbe. Öblítsük ki vele a szánkat, és köpjük ki. Ez az oldat közömbösíti a szájüregben a savakat, és kimossa a fertőző anyagokat.
- A legtöbb fogkrémben megtalálható nátrium-lauril-szulfát is irritálhatja a szájüreg szöveteit, ezért keressünk inkább a gyógynövényboltban olyan terméket, amely e nélkül az anyag nélkül készült.
- Rendszeresen és alaposan mossunk fogat, használjunk fogselymet. A nyál fontos szerepet játszik az ételmaradékok eltávolításában, ezért amikor a szánk kiszárad, még fokozottabban kell ügyelnünk a fogaink ápolására.
Orron át
- Amikor az orrunk eldugul, akaratlanul is a szánkon át vesszük a levegőt, ami aztán a szájüreg kiszáradásához vezet.
Hasznos
- Ha szájüregünk néhány napnál hosszabb ideig szokatlanul száraz, beszéljünk orvosunkkal vagy fogorvosunkkal. Különösen fontos ez akkor, ha a nyálelválasztás elégtelensége akadályoz az étkezésben vagy a beszédben, illetve ha a szájüregünk vörös és irritált. Amikor beszámolunk a problémáról, mindenképpen tegyünk említést azokról a gyógyszerekről, amelyeket szedünk, mivel ezek is közrejátszhatnak a szájszárazság kialakulásában.