
Az emberek hátrébb húzódnak tőlünk beszélgetés közben, esetleg valaki őszintén közli, hogy rossz szagú a leheletünk? Lehet, hogy egyszerűen valamilyen paprikás, fokhagymás, vöröshagymás ételt vagy lágy, penészes sajtot fogyasztottunk. Számos más ok is húzódhat azonban a háttérben..
Az alábbi gyors megoldásokkal megszabadulhatunk a rossz szagú és a vele járó kellemetlenségektől
Sürgős intézkedések
- A kiszáradt szájüreg ideális környezet a szájszagot okozó baktériumoknak. Egyszerűen tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat, hogy ideiglenesen eltávolítsuk a baktériumokat, és egy kicsit felfrissítsük a leheletünket.
- Az üzleti ebéd vagy a romantikus vacsora végeztével rágcsáljuk el a tányéron maradt petrezselymet. A növény klorofillban gazdag, amely baktériumölő tulajdonsága révén közömbösíti a rossz szagot.
- Ha tehetjük, fogyasszunk el egy narancsot. A gyümölcsben lévő citromsav serkenti a nyálmirigyek működését, tehát fokozza a leheletet frissítő nyál termelődését.
- Ha nincs narancs, együnk valami mást, de persze kerüljük a fokhagymát, a vöröshagymát, a szagos sajtot és az egyéb, közismerten erős aromájú élelmiszereket. Az evés serkenti a nyálkiválasztást, s ez segít eltávolítani a kellemetlen, rossz leheletet okozó anyagokat a nyelv felszínéről.
- A nyelvünket baktériumok borítják, amelyek anyagcseréjük során rossz szagú gázokat termelnek. Ezeket könnyen eltávolíthatjuk, csak dörzsöljük a nyelvünket erőteljesen a fogsorunkhoz, és öblítsük ki a szánkat.
- Ha van kéznél egy fém vagy műanyag kanál, használjuk nyelvkaparóként: helyezzük a nyelvhátra, majd húzzuk óvatosan előre. Ismételjük meg a mozdulatot négyszer-ötször. Ugyanilyen módon kaparjuk le a nyelvünk két oldalát is. Legyünk óvatosak, ne toljuk a kanalat túlságosan hátra a szánkban, nehogy aktiváljuk a garatreflexet, és a művelet hányással végződjön.
Fűszeres orvosságok
- Az alábbiakban említett fűszerek hatékonyan, ám csupán rövid időre szüntetik meg a szájszagot. Legyünk óvatosak, mert túlzásba vitt alkalmazásuk kellemetlen mellékhatásokkal járhat.
- A szegfűszeg sok eugenolt, egy erős antibakteriális anyagot tartalmaz. Egyszerűen kezdjünk el egy szemet rágcsálni — az átható, aromás olaj egy kicsit csíphet, ezért forgassuk folyamatosan a fűszert a fogaink között -, majd amikor az illata teljesen átjárja a szájüreget, köpjük ki. Ne használjunk szegfűszegolajat vagy -port, mert ezek túlságosan erősek, és égési sérülést okozhatnak.
- Szopogassunk egy darab fahéjat. A szegfűszeghez hasonlóan a fahéj is hatékony szájfertőtlenítő szer.
- Rágcsáljunk édeskömény-,kapor-, kardamom- vagy ánizsmagokat. A medvecukoréhoz hasonló ízű ánizs elpusztítja a nyelven tenyésző baktériumokat, a többi fűszer pedig elfedi a kellemetlen szájszagot.
Szájfrissítők
- A márkás szájfrissítők többségének a hatása csak rövid távon élvezhető. A klór-dioxid-tartalmú szájvizek azonban képesek felvenni a harcot a rossz leheletet okozó kénes vegyületekkel. Használjunk teafaolajjal, e természetes fertőtlenítőszerrel készült fogkrémet. (Keressük a gyógynövényboltokban.)
A megelőzés ereje
- Érdemes változtatni az étkezési szokásainkon. A zöld színű levélzöldségek például, klorofilltartalmuk révén, felfrissíthetik a leheletünket. A szájban maradt finomított szénhidrátokat, kávét és alkoholt azonban a nyálban lévő baktériumok bon tani kezdik, kellemetlen szagot okozva. Hasonló okból, egy fontos találkozó előtt tejtermékeket sem ajánlott fogyasztani.
- A szájzuhany vízsugarai azokról a helyekről is képesek kiöblíteni a baktériumokat, amelyekhez fogkefével vagy fogselyemmel nem férünk hozzá.
- Hordjunk magunknál egy fogkefét, és mossunk fogat minden étkezés után, hogy megakadályozzuk a lepedék képződését.
- A rágógumi serkenti a nyálképződést, és kitisztítja az ételmaradékot a fogak közül.
- A baktériumok a fogkefén is megtelepednek, ezért tároljuk azt fejjel lefelé egy hidrogén-peroxiddal töltött fedeles pohárban. Fogmosás előtt mindig alaposan öblítsük le. Ha idegenkedünk a hidrogén-peroxidtól, használjunk felváltva két, esetleg három fogkefét, így van idejük megszáradni, és ezzel megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.
- A műfogsor szintén rossz leheletet okozhat. Ha fogorvosunk másképp nem rendeli, éjszakára mindig áztassuk a protézist speciálisan erre a célra gyártott fertőtlenítőszeres oldatba, és reggel alaposan öblítsük le.
- Ne hagyjunk ki étkezéseket. Ha hosszú ideig nem eszünk, a szánk nagyon kiszárad, ami kedvez a baktériumoknak. (Ezért kellemetlen ízű és szagú a szánk a reggeli ébredéskor.)
- Bizonyos anyagok még a kártékony baktériumoktól függetlenül is rossz leheletet okozhatnak. Kerüljük a cigarettát, az alkoholt, a vöröshagymát, a fokhagymát és a különösen erős aromájú sajtokat. Amennyiben esetleg kínos helyzetbe kerülnénk, alkalmazzuk a legkézenfekvőbb megoldást – egyszerűen mondjunk ezekre nemet.
- Kérdezzük meg kezelőorvosunkat, nem valamilyen gyógyszer felelős-e a kellemetlen szagú leheletért. Minden olyan orvosság, amely szájszárazságot okoz, gyanús lehet: a vény nélkül kapható antihisztaminok, orrspray-k, fogyasztótabletták, valamint a depresszió, a reumás ízületi gyulladás és a magas vérnyomás ellen receptre felírt készítmények.
Hasznos
Bár mindannyiunkkal előfordul, hogy időnként kellemetlen szagú a leheletünk, megfelelő szájápolási szokásokkal ez általában elkerülhető. Ha mégsem, akkor a szájszag fogínybetegség, emésztőrendszeri vagy valami más, súlyosabb probléma jele is lehet, ezért menjünk el fogászatra. Minél hamarabb forduljunk orvoshoz, amennyiben a leheletünk édeskés vagy gyümölcsös illatú, mert ez cukorbetegségre utalhat
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.