RÁNCOK

Elkerülhetetlen, ugyanak­kor teljesen természetes folyamat, hogy harminc év felett a bőr kötőszöveté­ben a kollagén és az elasztin mennyisége csökken, ezért ráncok alakulnak ki. Az, hogy milyen mérték­ben jelennek meg barázdák és szarkalábak az arcun­kon, alapvetően a genetikai örökségünktől függ, de van néhány tényező, amelyről mi dönthetünk.

Ilyen példá­ul a dohányzás vagy a na­pozás -az előbbi lassítja a vérkeringést-  ezért a bőr kevesebb oxigénhez jut, az utóbbi károsítja a bőr kötőszövetének rostjait, és mindkettő serkenti szerve­zetünkben az ártalmas sza­bad gyökök keletkezését.

 

A bőrgyógyászok számos eszközt bevetnek az idő múlását jelző vonalak eltüntetésére. Idetartoznak a különféle krémek, vegyszeres hám­lasztók vagy a botulotoxin befecskendezése (Botox-kezelés), amely ideiglenesen meg­bénítja az érintett arcizmokat, hogy a bőr ne ráncolódjon mimika közben.

Mégis talán az a legjobb módszer, ha mindent elkövetünk bőrünk egészségének megőrzéséért:

Természetes savak

 • Használjunk alfa-hidroxi-savakat (AHA-t) tartalmazó ke­nőcsöt vagy krémet. Ezek a savak a tejben, a gyümölcsökben és a cukornádban fordulnak elő, és a bőrfelszínen lévő elhalt hámsejtek eltávolítása révén fejtik ki hatásukat: serkentik a rán­cok kitöltésére képes kollagén termelését. Ellensúlyozzák a szabad gyökök tevékenységét is, amelyek károsíthatják a bő­rünket. Mivel az alfa-hidroxi-savak irritációt okozhatnak, elő­ször egy kis bőrfelületre kenjünk egy keveset a termékből. Amennyiben a terület másnapra nem pirosodik be, a hidratálót biztonsággal alkalmazhatjuk.
 • Mivel a tej alfa-hidroxi-savakat tartalmaz, egyszerűen készít­hetünk házi „AHA-pakolást”: áztassunk egy tiszta kéztörlőt vagy mosdókesztyűt tejbe, és helyezzük a bőrünkre.
 • Használjuk friss aloe verát. Vágjunk le tőből egy levelet, ha­sítsuk fel, és kiskanállal kaparjuk ki belőle a zselét, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a zöld héjat. Kenjük a bőrünkre. A nö­vény nedve almasavat tartalmaz, amely vízmegkötő képesség­gel rendelkezik, és serkenti a hámsejtek megújulását.
 • A papája több olyan enzimet tartalmaz, amely lehámlasztja a bőr legfelső rétegét, ezáltal csökkentve a ráncokat. Mossunk és hámozzunk meg egy papaját, és 2 evőkanál gyümölcspépet alaposan keverjünk össze l evőkanál zabliszttel. Kenjük a bő­rünkre, hagyjuk rajta 10 percig, majd töröljük le.

 

Puhítás és hidratálás

 • Mosakodás után minden reggel használjunk hidratálókré­met, hogy megőrizhessük bőrünk nedvességtartalmát és puhaságát. Válasszunk olyan terméket, amely védi a bőrünket az ult­raibolya sugárzástól. Ne feledjük a hidratálókrémmel az arcun­kon kívül a nyakunkat és a kezünket is bekenni.
 • Az avokádó – hidratáló hatása mellett – antioxidáns E-vita­minnal is ellátja a bőrünket. Törjük péppé a gyümölcs húsát, kenjük az arcunkra, és hagyjuk rajta 20 percig.

 

Evés, alvás és mozgás a simább bőrért

 • Együnk sok lazacot, szardíniát, friss tonhalat és makrélát. Rengeteg ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, mely táplálja a bőrt.
 • Naponta l evőkanálnyi lenmagolaj is elegendő ómega-3 zsírsavat biztosít. Keverjük gyümölcslébe vagy ontsuk salátára.
 • Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, diófélét és mag­vakat. Ezek az élelmiszerek A-, C- és E-vitaminokban gazda­gok – olyan antioxidánsokban, amelyek gátolják a szabad gyö­köket abban, hogy kárt tegyenek a bőrünkben.
 • Ha növeljük a C-vitamin mennyiségét az étrendünkben egyúttal a bőrünket is tápláljuk vele. Egy nemrégiben végzett francia kutatás szerint a C-vitamin-tartalmú krémek ugyan­olyan hatékonyak, mint a jelenleg „csodaszernek” tekintett A-vitamin- (retinol-) alapúak.
 • Szokjunk rá a háton alvásra. Amikor az oldalunkon vagy a hasunkon fekszünk, az arcunkat a párnába temetjük, így szin­te belevasaljuk a ráncokat és barázdákat a bőrünkbe.
 • Hetente többször sportoljunk 20-30 percet. Valószínűleg feltűnt már, hogy a testmozgástól a bőrünk kipirul – ez biztos jele annak, hogy a bőr oxigén- és tápanyagellátása fokozódik.

 

A megelőzés ereje

 • Ne dohányozzunk.
 • Igyunk sok folyadékot (ha jól „teljesítünk”, a vizeletünk világos színű). Ez segít megőrizni bőrünk nedvességtartalmát.
 • Napos időben kenjünk magas fényvédő faktorú naptejet az arcunkra, nyakunkra és a többi fedetlen bőrfelületre.
 • Ne járjunk szoláriumba. Fél óra többet árthat, mint több­órányi napozás a strandon naptej nélkül.
 • Hordjunk napszemüveget, hogy megelőzzük a szarkalábak kialakulását – ezek a vékony ráncok a hunyorgástól jönnek lét­re a szemünk körül. A már meglévő szarkalábak is halványul­hatnak néhány hónap alatt, ha napszemüveget viselünk.

Hasznos

 •  Ha jelentősebb javulást szeretnénk elérni, mint amit az otthoni praktikák nyújtanak, érdeklődjünk bőrgyógyásznál a ránctalanító eljárásokról. A mimi­kai ráncokon a botulo-toxin befecskendezése segíthet. A szövetek meg-ereszkedése következté­ben képződő gravitációs ráncok feltöltéssel, plaszti­kai műtéttel szüntethetők meg. Amikor pedig oldalt vagy hason fekszünk, az ar­cunk „meggyűrődésével” alvási ráncok keletkeznek, melyeket szintén feltöltés­sel lehet eltüntetni.

Be the first to comment

Leave a Reply