PIKKELYSÖMÖR – LELKI OKAI

A pikkelysömör esetében a bőr természetes elszarusodási folyamata túlzott mértéket ölt. Az (eleinte) elszarusodott foltok akaratlanul is a tülkösszarvúak védőpáncéljára emlékeztetnek. Ez a bőrelváltozás tehát arra utal, hogy az ember védekezni szeretne a külvilág támadá­sai ellen, nem akar megsérülni..

Pedig valójában közelségre, rokonszenvre és szeretetre vágyik. A sérüléstől és esetleges csalódástól való félelmében viszont mégis inkább elhatárolja magát a külvilágtól, semmit se fogad be, még a hőn áhított vonzalmat sem.

 

„Maga választotta” betegsége révén az illető lelkileg is teljesen elszigetelődik. Hamarosan azonban nyílt és sérülékeny területek mutatkoznak az érintett bőrfelületen: a test rákényszeríti az embert, hogy ismét „sebezhetővé” váljék, „újra kitárulkozzék az élet előtt”. Hiszen a védőpáncél megléte, valamint a külső „támadásokkal” szembeni felfokozott érzékenység szorosan összefügg egymással.

Összefoglalva: Pikkelysömör – közelség és kapcsolat utáni vágy, sérülés­től való félelem, védőpáncél; felszólítás, hogy az ember merészkedjék elő a csigaházából

 

Amit tenni kell

A pikkelysömörben szenvedőnek meg kell tanulnia előbújni a „csigaházából”, nyíltan megmutatkoznia, nyitottá kell válnia kör­nyezete közeledési kísérleteivel szemben, még akkor is, ha fennáll a veszély, hogy esetenként tisztességtelen emberekkel akad össze. Fel kell ismernie, hogy az élet szakadatlan áramlás, ahol a megbíz­hatóságot, a becsületességet, de még az érzelmi kapcsolatok tartós­ságát illetően se létezik semmiféle biztos garancia.Be the first to comment

Leave a Reply