PELENKAKIÜTÉS

A csecsemők bőre sokban különbözik a felnőttekétől: a szaru- és a hámréteg vé­konyabb, a hámsejtek kap­csolódása lazább, a faggyú­mirigyek pedig még nem működnek, ezért a külső hatásokra, irritáló anyagok­ra, fertőzésekre érzéke­nyebben reagál.

A pelenká­ban a széklet és a vizelet keveredésekor a széklet­baktériumok ureáz enzim­je a vizeletből ammóniát szabadít fel, így a bőr savas pH-ja lúgosabbá válik, s ez bőrgyulladást okoz. A szék­let és a nedvesség termé­szetesen önmagában is irritálhatja a bőrt.
A következő gyógymódokat próbálhatjuk még ki a kenőcsök mellett:

Mint a hímes tojással

 • Amikor a babát tisztába tesszük, töltsünk meg egy permete­zőflakont meleg vízzel és néhány csepp babaolajjal, spriccel­jük a kicsi popsijára, majd tiszta ruhával finoman töröljük le a területet.
 • Ha babatörlőkendőt használunk, válasszunk érzékeny bőrre ajánlott terméket, amely nem tartalmaz alkoholt vagy illat­anyagokat.
 • Nagyon fontos, hogy a baba bőrét szárazra töröljük, ez azonban fájdalmas lehet. Öblítsük le a kicsi popsiját egy lavór langyos vízben – csak babaszappant használva, amely nem irri­tálja a bőrt —, majd puha ronggyal itassuk szárazra, a hajlatok­ról sem megfeledkezve (minden alkalommal vegyünk elő tisz­ta kendőt).

 

Gyengéd fuvallat

 • Ha a baba popsija túlságosan fáj ahhoz, hogy fürdés vagy pe­lenkacsere után törülközővel töröljük meg, használjunk haj­szárítót. (A legalacsonyabb fokozatra kapcsoljuk, és ügyeljünk rá, nehogy túl meleg legyen!) Tartsuk legalább 20 cm-re a ba­ba bőrétől, és folyamatosan mozgassuk előre-hátra.

 

Szellőztetés

 • Miután tisztába tettük a babát, fontos, hogy az egyébként pelenkával borított bőrfelületet legalább 10-15 percig friss levegő érje. Amíg a kicsi jól érzi magát, hagyjuk hason fekve egy vízhatlan lepedőre terített puha törülközőn. Minél tovább marad pelenka nélkül, annál jobb.

 

A legjobb kenőcs kiválasztása

 • Használjunk cink-oxiddal készült kenőcsöt, amely enyhe fertőtlenítő hatással rendelkezik, és védőréteget von a baba bő­re, valamint az azt irritáló nedvesség közé. (Ne alkalmazzunk petróleumzselét, mert az megakadályozza, hogy a pelenka ma­gába szívja a vizeletet.)
 • Mélyvörös, szabálytalanul elhelyezkedő apró pöttyökkel sze­gélyezett kiütés esetén forduljunk orvoshoz, aki valószínűleg felír valamilyen gombaölő krémet. A nemi szerv környékét, a feneket, az ágyékot és a gyulladtnak látszó bőrhajlatokat kell bekenni.
 • Élesztőgomba és a vizelet ammóniatartalma okozta pelenka­kiütés kezeléséhez keverjünk össze egyenlő arányban hipoallergén babakrémet, gombaölő és cink-oxidos kenőcsöt, va­lamint kukoricalisztet. Használjuk pelenkacserénél.

 

Gyógyító fürdő

 • Egy jó fürdő is enyhítheti a panaszokat. Naponta többször engedjünk egy kevés meleg vizet a kádba, ültessük bele a ki­csit, és hagyjuk 5-10 percig pancsolni, miközben természete­sen végig vele maradunk. Amennyiben szükséges, üljünk be vele a kádba – a mamák és a papák a legkiválóbb, személyre szabott babatámaszok.
 • Ne keverjünk habfürdőt vagy más illatszert a fürdővíz­hez, mert olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek még job­ban irritálhatják a fájó popsit.

 

A megelőzés ereje

 • Eldobható nadrágpelenkából vásároljunk ultranedvszívó tí­pust.  Ezek több vizeletet szívnak zselével töltött középpontjukba, amely már nem érintkezik a bőrrel. Ennek ellenére mindig tegyük a babát tisztába, amint észrevesszük, hogy ned­ves lett a pelus (akár naponta tízszer is, addig, amíg a kiütés el nem múlik).
 • Ha textilpelenkát használunk, tegyünk 4 evőkanálnyi ecetet az utolsó öblítővízhez. Az ecetben lévő sav gátolja a baktériu­mok szaporodását, és a pelenka pH-értékét a bőrsemleges pH-értékhez közelíti.
 • Ne húzzunk a textilpelenkára műanyag nadrágot. A mű­anyag ugyanis benntartja a nedvességet, ami növeli a pelenka-kiütés megjelenésének kockázatát.
 • Amikor tisztába tesszük a babát, ügyeljünk arra, hogy a pe­lenka ne legyen túl szoros. A tökéletesen záródó pelenka nem szellőzik, és hozzájárul a bőrirritáció kialakulásához.
 • Néhány babahintőpor olyan adalékokat tartalmaz, amelyek ahelyett, hogy megakadályoznák, valójában kiváltják a pelenka­kiütést. Emellett a hintőpor finom szemcséi légzési problémá­kat okozhatnak. Válasszuk inkább az irritáló anyagoktól men­tes kukoricalisztet. Keverjük valamilyen babakrémhez, majd kenjük a kicsi popsijára.

Hasznos 

 • Gyermekünk pelenkakiüté­se az ajánlott otthoni gyógymódok segítségével valószínűleg gyorsan, három-négy nap alatt el­múlik. Ellenkező esetben forduljunk orvoshoz, aki megállapítja, hogy valóban pelenkadermatitiszről, illet­ve valamilyen gombás vagy bakteriális fertőzésről van-e szó. A popsin jelent­kező „pattanások” vagy hólyagok Staphylococcus (baktérium) fertőzésre utalhatnak, amely antibioti­kumos kezelést igényel. Ha a kiütés elfekélyesedik és vérzik, haladéktalanul vigyük orvoshoz a kicsit.

Be the first to comment

Leave a Reply