MUSTÁR

Hosszú ideje tudományosan is bizonyított tény hogy a mustár felhígítja a nyákot, és megkönnyíti a légzést a megfázás és az influenza idején, Mára azonban az is ki­derült, hogy ez a fűszer jóval sokoldalúbb. Olyan különféle vegyületeket tartalmaz, amelyek lenyűgöző gyógyító tulajdonságokkal rendelkeznek..Nézzük a jótékony hatásait:

Szabad légutak

 • Amikor az orrunk annyira eldugult, hogy alig kapunk levegőt, fogyasszunk el egy kevés mustárt: bizonyos benne lévő vegyüle­tek (a mirozin és a szinigrin) felhígítják a nyákot, megkönnyít­ve annak távozását.
 • Hagyományos, orrdugulás elleni gyógymódnak számít a mellkasra alkalmazott mustáros tapasz is. Elkészítéséhez zúzzunk össze néhány evőkanálnyi mustármagot, és egy pohár liszt hoz­záadásával megfelelő mennyiségű vízzel keverjük össze. A ke­zelésnek köszönhetően nemcsak az eldugult orrjáratok válnak szabaddá, hanem a mellkas vérkeringése is javul, ami még in­kább megkönnyíti a légzést. A mustáros krém felhelyezése előtt kenjünk vastag petróleumzselé-réteget a bőrünkre, hogy megvédjük az esetleges irritációtól, és ne hagyjuk fenn a borogatást 15 percnél hosszabb ideig. Alaposan mossunk kezet, mielőtt a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szánkhoz érnénk.
 • Az eldugult légutakat úgy is kitisztíthatjuk, hogy egy kevés őrölt mustármagot adunk a fürdővízhez.

 

Tetőtől talpig

A fentiek még csak a kezdetet jelentik — a mustár a következő bajok ellen is nagyszerűen használható:

 • A Raymond- szindróma tünetei: A mustár a bőrön enyhe irritációt okoz, ami serkenti a helyi vérellátást, és meleg, kissé bizsergő érzést vált ki — tökéletes szer az ujjak időszakos elfehéredésével és fájdalmával járó keringési zavar esetén. Kever­jünk össze 10 dkg frissen őrölt mustármagot forró, de nem for­rásban lévő vízzel, hogy sűrű krémet kapjunk. Kanállal tegyük akkora gézdarabra, amely elég nagy ahhoz, hogy az érintett ujjak köré lehessen csavarni. Helyezzük fel a kötést, de 1 perc múlva vegyük is le. Amennyiben a bőr kipirul (ami elég való­színű), dörzsöljük be egy kevés olívaolajjal. Ha vazelint kenünk a kézfejünkre a tapasz felhelyezése előtt, megakadályozhatjuk, hogy a mustár égesse a bőrünket.
 • Étvágytalanság: Azzal, hogy mustárt adunk az ételhez, ser­kenthetjük a nyál és az emésztőnedvek kiválasztását – így ter­mészetes módon fokozhatjuk az étvágyunkat akkor is, amikor nem érezzük jól magunkat, és nem tudunk jóízűen enni.
 • Lábgombásodás: Egy kis mustárpor hozzáadásával készített lábvízzel elpusztíthatjuk a lábat megfertőző gombákat.
 • Hátfájás és ízületi fájdalom: A mustárt a „bőrvörösítő” (rubefaciens) gyógynövények közé sorolják, ami annyit jelent, hogy a bőrre alkalmazva enyhülést nyújtó vérbőséget vált ki. A cayenne-i borshoz vagy a csípős paprikához hasonlóan a mustár is kiüríti az idegsejtekből a P-anyagot, azt a vegyületet, amely a fájdalomjeleket továbbítja az agyba. Készíthetünk mus­táros tapaszt vagy főzetet. Ez utóbbihoz öntsünk egy pohárnyi forrásban lévő vizet 1 teáskanálnyi őrölt mustármag­ra, hagyjuk 5 percig állni, majd áztassunk bele egy rongyot. Tegyük a borogatást az érzékeny területre. Vigyázat! A mustár­olaj túl erős ahhoz, hogy közvetlenül vigyük fel vagy masszí­rozzuk a bőrbe.
 • Fejfájás és láz: A kevés mustárporral kevert forró lábfürdő serkenti a lábfej vérkeringését, aminek köszönhetően többféle problémára nyújthat enyhülést. Hozzájárulhat például az orr­dugulás megszüntetéséhez, segíthet levinni a lázat, és csillapít­hatja a fejfájást azáltal, hogy csökkenti a vérerekre nehezedő nyomást a fejben.

Nem egyformák

 • Különböző fajta mustárok léteznek, köztük fekete, barna és fe­hér — ez utóbbi nem olyan erős, mint a többi. Ha szájon át al­kalmazunk mustármagot, legyünk óvatosak: nagyobb mennyi­ségben ugyanis hashajtó hatást fejthet ki. A mustárport hánytatásra is használják, ezért 1 teáskanálnyinál többet nem ajánlott bevenni belőle.

 

Mire jó még:

 • fejfájás
 • hátfájás
 • lábgombásodás
 • láz
 • megfázás és influenza

Be the first to comment

Leave a Reply