
A méz édesebb, mint a cukor- egy evőkanálnyi 65 kalóriát tartalmaz, a fehér cukor 48 kalóriájával szemben. Sűrű, szirupos állaga révén enyhíti a torokfájást, különösen forró citromléhez vagy kamillához keverve. Elpusztítja a baktériumokat, elősegíti a vágások és sebek gyógyulását, megszünteti a székrekedést, csillapítja a gyomorfekély okozta fájdalmat, és felfrissíti a fáradt izmokat.
Nézzük a további előnyeit:
Jaj a kórokozóknak!
- Az antibiotikum felfedezése előtt a fertőzések óriási veszélyt jelentettek: még a kis sebek és horzsolások is halálos kimenetelűvé válhattak. Az orvosok ezért gyakran használtak mézet, amely baktériumölő anyagokat, hidrogén-peroxidot és propoliszt tartalmaz. Még napjainkban is, amikor a fertőtlenítőkrémek nélkülözhetetlen tartozékai a gyógyszeres szekrényeknek, bizonyos esetekben a méz hatékonyabb sebtisztító szer lehet. Nem véletlen, hogy több gyártó is forgalmaz mézzel átitatott kötszert nehezen gyógyuló sérülések ellátásához.
- A méz — magas cukortartalmának köszönhetően — elvonja a nedvességet a sebből, tehát megszünteti a baktériumok szaporodásához szükséges nyirkos környezetet. A külső szennyeződéseket is távol tartja a sérült bőrfelszíntől. Indiában kifejezetten ezzel kapcsolatos vizsgálatokat végeztek, és kimutatták, hogy a mézzel bekent égési sérülések gyorsabban, kevesebb fájdalommal és kisebb heggel gyógyultak, mint azok, amelyeket ezüst-szulfadiazinnal, a szokásos égés elleni készítménnyel ápoltak.
- Mézzel még bizonyos szembetegségeket, például kötőhártyagyulladást is kezelnek. Egy kísérletben, amelyben több mint 100 olyan beteg vett részt, akik nem reagáltak a hagyományos terápiákra, az orvosok kipróbáltak egy mézes kenőcsöt. Az esetek 85 százalékában javulást figyeltek meg. A méz rövid ideig szúró érzést és szemvörösödést okozhat, de ezenkívül kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen más mellékhatást váltana ki. Mindenesetre csak orvos tudtával próbáljuk ki.
Könnyű emésztés
- A népi gyógyítók sokféle emésztőrendszeri panaszt kezeltek mézzel. Mára bizonyítékok is szólnak hatékonysága mellett.
- Enyhíti a gyomorfekély tüneteit: A méz csökkenti a gyulladást, serkenti a vérkeringést, továbbá elősegíti a gyomor és a bélrendszer belső falát borító sejtek növekedését. A méz elpusztítja a fekélyek többségét okozó Helicobacter pylori baktériumot. Valószínűleg a legjobb választás a nyers méz, mivel a pasztörizáláshoz használt magas hőmérsékleten egyes hatóanyagok elveszhetnek.
- Elősegíti a szabályos bélműködést: A méz magas fruktóz- (gyümölcscukor-) tartalma miatt az időnként jelentkező székrekedés kiváló ellenszere. Az emésztetlen gyümölcscukor tápanyagként szolgál a hasznos bélbaktériumok számára, miközben szerves savak képződnek belőle. A savképződés következtében fokozódik a bélmozgás, és emelkedik a széklet víztartalma, s ez hashajtó hatást fejt ki.
Néhány figyelmeztető szó
- A méz a Clostridium botulinum spóráját tartalmazhatja. A baktérium okozta ételmérgezés, a botulizmus esetenként halálos kimenetelű idegrendszeri károsodással is járhat. A spórák nem szaporodnak a felnőttek és az idősebb gyerekek bélrendszerében, csecsemőkében azonban igen. Vigyázat! Egy éven aluli gyerekeknek soha ne adjunk mézet!
- A méhpempő a méhek mézzel és virágporral kevert garatmirigy-váladéka. Különlegessége, hogy a méhek kizárólag ezzel táplálják leendő méhkirálynőjüket (más lárvát nem). Magas tápanyag- és cukortartalma miatt sokan csodaszernek tartják. Ne alkalmazzuk azonban, ha allergiánk vagy asztmánk van: bizonyos pollenekre érzékeny embereknél a méhpempő fogyasztása asztma kialakulásához vezethet, asztmás betegeknél pedig súlyos mellékhatásai lehetnek.
Mire jó még:
- akné
- allergia
- alvászavar
- gégegyulladás
- gyomor- és nyombélfekély
- köhögés
- májfolt
- torokfájás
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.