MENSTRUÁCIÓS PANASZOK

A menstruáció alatt jelent­kező görcsöket, ödémásodást, hátfájást, hányingert, fejfájást és kimerültséget a nő havi ciklusában bekö­vetkező hormonális inga­dozás okozhatja. A görcsö­kért a prosztagiandinok a felelősek: ezek a hor­monszerű anyagok a méh izomzatának feszülését idézik elő.

A só- és a víz­visszatartás a progeszteron termelésében – a menst­ruációt megelőző 7-10 nappal – megfigyelhető visszaesésének az eredmé­nye. A progeszteron és az ösztrogén szintjének cikli­kus változása az arra érzé­keny nőknél depressziót, szorongást és ingerlékeny­séget idéz elő.Az alábbi módszerek segítségével csillapíthatjuk a tüneteket, sőt meg is előzhetjük őket

Lazító hatás

 • Amikor érezzük a görcs közeledtét, menjünk el sétálni vagy futni, de akár szobabiciklizhetünk is. A testmozgás gátolja a (többek között az izom-összehúzódásban és a gyulladásos fo­lyamatokban szerepet játszó) prosztaglandin termelését, valamint fokozza a fájdalomcsillapító hatású endorfin felszaba­dulását. Mindezek mellett még a puffadást is mérsékli.
 • Vegyünk forró fürdőt, vagy feküdjünk le, és tegyünk egy forró vizes palackot a hasunkra. A meleg ellazítja a méh gör­csös izmait.
 • Próbáljunk ki valamilyen homeopátiás készítményt. Erős görcsök esetén magnézium-foszfát  (Magnesia Phosphorica 9 CH) javasolt. Öt alkalommal, egyórás időközönként nyel­jünk le öt golyócskát. Ha a fájdalom nem enyhül, vegyünk be ugyanennyi kökörcsint (Pulsatilla 15 CH) vagy hánytató diót (NuxVomica 5-9 CH; napi 2×5 golyócska). A kökörcsint ak­kor ajánlják, amikor a görcsök mellett heves zokogás is jelent­kezik, a hánytató diót pedig akkor, amikor a görcsöket székre­kedés és fokozott ingerlékenység kíséri.

 

Görcsoldó teák

 • Igyunk naponta 3 csésze málnalevélteát melegen. (Filteres kiszerelésben kapható.) Egy olyan alkaloidot tartalmaz, amely javítja a méhizom tónusát, és csillapítja a görcsöket. Az erős vérzést is enyhíti.
 • A jó öreg kamilla ugyancsak képes ellazítani a méh izom­zatát. Csészénként 2—4 teáskanálnyi szárított gyógynövényt (vagy egy filtert) számoljunk. A borsmentát hasonlóképpen alkalmazhatjuk.
 • A gyömbér vélhetően a prosztaglandin-termelés gátlása ré­vén fejti ki hatását. Reszeljünk le 1 teáskanálnyi friss gyömbér­gyökeret, tegyük egy csészényi forrásban lévő vízbe, hagyjuk 10 percig állni, végül szűrjük le.

 

A vízvisszatartás ellen

 • A menstruációt megelőző hét során fogyasszunk minél ke­vesebb sót. Ez nemcsak azt jelenti, hogy főzéskor használjunk kevesebbet, hanem azt is, hogy tartózkodnunk kell a magas nátriumtartalmú ételektől, például a feldolgozott húsoktól, a zacskós levesektől és a sós rágcsálnivalóktól, így elkerülhetjük a gyakori menstruációs panaszt, az úgynevezett ödémásodást (vagy vízvisszatartást).
 • Bizonyos élelmiszerek, gyógy- és fűszernövények kiváló ter­mészetes vízhajtók: próbáljuk ki a spárgát, a gyermekláncfű levelét (salátába keverve), a zellert, a fokhagymát, a vízitormát és a petrezselymet.

A vérzés csillapítása

 • Vegyünk be naponta C-vitamint és bioflavonoidot osztott adagokban: a napi dózis felét reggel, felét este. Mindkét kiegé­szítő erősíti a vérerek falait, hozzájárulva az erős vérzés csilla­pításához. Bioflavonoidokat többek között a szőlő héja, a sze­der, az áfonya és a citrusfélék (különösen a húsuk és fehér hé­juk) tartalmaznak.
 • Az illatos barátcserje elősegíti a nemi hormonok egyen­súlyban tartását, így szintén alkalmas lehet a menstruációs cik­lus szabályozására. (Férfiaknál csökkenti a nemi vágyat, ezért régen a szerzetesek étrendjében szerepelt; innen származik a barátcserje elnevezés.) Kapszula formában szedjük reggel és es­te, vagy igyunk meg 30 csepp tinktúrát egy kevés hideg vízbe keverve.

 

A megelőzés ereje

 • Vegyünk be naponta kalcium-citrátot osztott dózisban, ét­kezés közben. A kalcium természetes, izomtónust javító és lazitó hatású szer, tehát segíthet csökkenteni a menstruációs gör­csök erősségét. (Kerüljük a dolomitból, osztrigahéjból vagy csontlisztből készített kalciumos kiegészítőket, mert ezeknek magas lehet az ólomtartalmuk.)
 • A kalciummal együtt magnéziumot is mindenképpen szednünk kell 2:1 arányban (például napi 1000 mg kalcium mellett 500 mg magnéziumot). A magnézium segít a menstru­ációs görcsök megelőzésében.
 • Az esszenciális zsírsavak lassítják a görcsök kialakulásához hozzájáruló prosztaglandinok termelését. Vegyünk be naponta ligetszépeolaj-kapszulát, vagy együnk naponta l evőkanál lenmagolajat (használjuk saláták készítéséhez más növényi olajok helyett).

 

Hasznos

 • Forduljunk orvoshoz, ha súlyos görcsök kínoznak, amelyeken a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem segítenek; ha a ciklu­sok 21 napnál rövidebbek, vagy 35 napnál hosszabbak; ha pecsételő vérzés, illetve vérzés jelentkezik két menstruáció között. Akkor is keressük fel az orvost, ha a havivérzés erős, és egy hétnél tovább tart, vagy ha nagyméretű véralvadékok vannak benne.
Be the first to comment

Leave a Reply