MEGFÁZÁS ÉS INFLUENZA

A nátha a felső légutak nyálkahártyájának megbe­tegedése, ezért a tünetek „nyaktól felfelé” jelentkez­nek: orrdugulás, torokfájás, tüsszögés, köhögés. Ha ezenkívül legalább 38 °C-os láz, fej- és végtagfájdalom, rendkívüli kimerültség, hasmenés, hányinger vagy hányás is fellép, nagyobb a valószínűsége, hogy influ­enzát kaptunk..

Általában egy hétig vagy valamivel tovább tart, és még ezután is napokig gyengének vagy összetörtnek érezzük ma­gunkat. A betegséget oko­zó vírus mindkét esetben cseppfertőzés útján terjed, például ha tüsszentéssel és köhögéssel a levegőbe jut, de kézfogással és tárgyak érintésével is átadható.Érdemes a kúrát a betegség első jeleire elkezdeni

Csírájában elfojtani

 • Egy vizsgálat szerint azok a betegek, akik napközben két-óránként bevettek egy cinket tartalmazó tablettát, 3-5 nappal hamarabb legyőzték a betegséget, mint azok, akik nem szedték a szert. A megfázás első tüneteinek jelentkezése után néhány óránként szopogassunk el egy cink-glükonát tablettát. Ne lépjük túl a napi 150 mg-ot, és egy hétnél tovább ne alkalmaz­zunk cinket, mert hosszú távon inkább gyengítheti az immun­rendszert. Kerüljük a citromsavval vagy szorbittal készített kiegészítőket, mivel ezek az anyagok csökkenthetik az ásványi anyag hatékonyságát.
 • Tegyünk 2—5 g szárított bodzavirágot egy csészényi forrás­ban lévő vízbe. 5-10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le a főzetet. Fogyasszuk naponta legalább háromszor. A májustól júniusig nyíló növényből érdemes házi szörpöt vagy bort ké­szíteni egész évre, mivel nem csupán finom üdítőital, hanem kiváló orvosság is megfázás ellen (virága és bogyója egyformán hatékony).
 • Amint a megfázás első jeleként az orrunk folyni kezd, gyógyszertárban vásároljunk C-vitamin-port, és szippantsunk fel egy keveset. A vitamin közvetlenül az orr nyálkahártyájára kerülve idejében megállíthatja a vírus előretörését. Legyünk óvatosak, mert csíphet.

 

Stoptábla a megfázásnak

 • Ne várjuk meg, míg a kezdeti tünetek súlyosabbá válnak: ve­gyünk be naponta legalább 1000 mg C-vitamint étkezés köz­ben. Olyan terméket válasszunk, amely a C-vitamin hatékonyságát fokozó bioflavonoidokat is tartalmaz. Ha hasmenés lép fel, csökkentsük az adagot.
 • Az aranypecsétfű immunerősítő és vírusölő tulajdonságok­kal rendelkezik. Ha rosszul érezzük magunkat, a kivonatát azonnal elkezdhetjük naponta szedni (magában vagy az im­munerősítő kasvirággal együtt), és alkalmazzuk legalább öt na­pon keresztül.

 

A torokfájás csillapítása

 • Torokfájás esetén töltsünk meg egy 2,5 dl-es poharat meleg vízzel, keverjünk bele egy teáskanál tengeri sót, és gargarizáljunk vele. A sós oldat enyhíti a fájdalmat, és fertőtlenítő hatás­sal rendelkezik.
 • A hagyományos torokfájás elleni öblögető — egy pohár me­leg vízbe csavart citromlé — azért ideális, mert olyan savas kör­nyezetet teremt, amelyet a baktériumok és a vírusok nem sze­retnek.

 

A húsleves mint orvosság

 • A csirkehúsleves nem pusztán enyhülést nyújt a náthás vagy az influenzás betegnek, de egyike a legtökéletesebb gyógymódoknak. A legújabb kutatások szerint megakadályoz­za, hogy bizonyos fehérvérsejtek felgyűljenek, és gyulladást okozzanak, ami fokozná a nyák termelődését. A legjobb a há­zi leves, különösen akkor, ha valaki olyan készítette, akit szere­tünk.
 • Adjunk frissen aprított fokhagymát a csirkehúsleveshez. Már az egyiptomi fáraók is használták a gyógyhatásáról híres fűszert a fertőzések leküzdésére. Hatóanyagai közé tartozik az allicin és az allin, amelyek laboratóriumi vizsgálatok szerint ké­pesek teljesen elpusztítani a kórokozókat. A fokhagyma ezen­kívül stimulálja a fertőzésekkel szemben a szervezet első védel­mi vonalát jelentő természetes ölősejtek felszabadulását is.

 

A szárazság ellen

 • A nátha és az influenza elleni küzdelemben a testünk kiszá­radhat. Igyunk minél több folyadékot. Legalább nyolc nagy (250 ml-es) pohár ital (víz, tea, leves) szükséges ahhoz, hogy hidratáljuk a nyálkahártyát, csökkentsük a szemszárazságot, és enyhítsük a többi influenzás tünetet. A folyadék a nyákot is oldja, ezáltal megkönnyíti a felköhögését.
 • A nyák fellazítása érdekében tartózkodjunk párás, meleg, jól szellőző szobában. A hálószobában tegyünk edényekben vizet a radiátorokra (télen), vagy működtessünk párásító készü­léket. Elektromos vízforralót is használhatunk: hagyjuk nyitva a fedelét, és hamarosan párával tölti meg a helyiséget.

 

Gőzerővel

 • Öntsünk forrásban lévő vizet egy nagy edénybe, hajoljunk fölé, de ne túl közel, nehogy megégessük a bőrünket, vagy túl forró gőzt inhaláljunk. A fejünkre terítsünk egy törülközőt. Szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, és fújjuk ki a szán­kon át. 5-10 percig folytassuk a gőzölést. (Az edényt stabil felületre, például asztalra helyezzük, ne az ágyra.)
 • Az inhalálás hatékonyságának fokozására adjunk a vízhez néhány csepp kakukkfű- vagy eukaliptuszolajat. A kezelés alatt hunyjuk le a szemünket, nehogy az illóolaj és a gőz keve­réke irritálja.
 • Cseppentsünk néhány csepp eukaliptuszolajat egy zseb­kendőre. Ha eldugul az orrunk, szippantsunk belőle néhányat.

 

Merev nyakra

 • Az influenza szörnyű nyakmerevséget tud okozni. A törülközőt mártsuk forró vízbe, vigyázzunk, hogy meg ne égessen. Te­kerjük a vállunk és a nyakunk köré, és feküdjünk le. Tegyünk egy száraz törülközőt a vizesre, hogy az tovább ma­radjon meleg.

 

A megelőzés ereje

 • A meghűléses és influenzás időszakban naponta háromszor vegyünk be kasvirágcseppet. Háromhetenként váltogassuk más immunerősítő gyógynövényekkel, például csüdfűvel vagy aranypecsétfűvel.
 • Mossunk kezet gyakran szappanos vízzel, különösen abban az esetben, ha a környezetünkben már vannak betegek.
 • Piszkos kézzel ne nyúljunk az arcunkhoz. Ha mindig vi­szünk magunkkal egy kis üveg kézfertőtlenítőt, az sem jelent­het gondot, hogy nincs a közelben csap.
 • Kerüljük a kézfogást olya­nokkal, akik meg vannak fázva.
 • Télen használjunk hidegpárásító készüléket, hogy ellen­súlyozzuk a központi fűtés szárító hatását.
 • Végezzünk rendszeresen relaxációs gyakorlatokat. A stressz bizonyítottan növeli a megbetegedések kockázatát.
 • Pihenjünk. A legtöbb ember akkor fázik meg, vagy kapja el az influenzát, amikor kimerült.
 • Ápoljuk baráti kapcsolatainkat. Az erős társadalmi kapcsolatokkal rendelkező emberek jóval ritkábban fáznak meg.

Hasznos

 • Forduljunk orvoshoz, ha a lázunk három napnál hosszabb ideig 38 °C fö­lött marad, ha zihálni kez­dünk, nehezen veszünk levegőt, erős fájdalmat ér­zünk a tüdőnkben, a mell­kasunkban, a torkunkban vagy a fülünkben, illetve sok váladékot köhögünk fel, különösen, ha az véres vagy zöldes színű. Gyere­keknél a láz gyorsan kiszá­radáshoz vezethet, ezért fontos, hogy elegendő fo­lyadékot igyanak, és időben orvoshoz forduljunk.

Be the first to comment

Leave a Reply