MÁSNAPOSSÁG

A másnaposság jellemzően hasogató fejfájással, verej­tékezéssel, hányingerrel, esetleg remegéssel vagy szorongással jár. A nagy mennyiségű alkohol kiszá­rítja a szervezetünket, és kimeríti az ásványianyag ­készletünket. A fejfájást az agyban lévő véredények kitágulása, az émelygést és az izzadást pedig a vér rendellenesen savassá válá­sa (ezt az állapotot nevezik acidózisnak) okozza.

A hányással a szervezet megszabadul a méreganyagoktól, és utána megkönnyebbülünk. A fejfájás csillapítására aszpirint vagy íbuprofent használjunk, ne paracetamolt, amely károsíthatja a májat, ha alkoholfogyasztás után vesszük be.
A másnaposság enyhítésére próbáljuk ki az alábbi trükköket

Ébredés után

 • Amint felkeltünk, igyunk meg két nagy pohár vizet a ki­száradás ellensúlyozására.
 • Igyunk meg egy nagy pohár grépfrút- vagy narancslevet. A gyümölcslében lévő egyszerű cukor (fruktóz) felgyorsítja az alkohol anyagcseréjét.
 • Ha szoktunk kávézni, kezdjük egy-két csészével a másnapot is. A koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, ugyanakkor vizelethajtó is, ezért ne vigyük túlzásba, és igyunk több vizet, nehogy még jobban kiszáradjunk.

 

Gyógyító harapnivalók

 • Amint úrrá leszünk az émelygésen, együnk egy nagy tányér forró csirkehúslevest. Ez pótolja a sót és a káliumot, amit a szervezetünk elveszített.
 • A banánturmix különösen jól pótolja a káliumot és a töb­bi tápanyagot, a hozzáadott méz pedig fruktózban gazdag.
 • Ha bírunk enni, a könnyű ételeket részesítsük előnyben, például a sok fruktózt tartalmazó friss gyümölcsöt és mézet. A szalonnás tojást hagyjuk inkább a következő napra.

 

Alvás helyett

 • Bár legszívesebben fel sem kelnénk egész nap, sokkal jobban járunk, ha rövid sétát teszünk, vagy  elmegyünk  kocogni. A mozgás fokozza az endorfin nevű hormon (a szervezet ter­mészetes fájdalomcsillapítója) termelődését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett.

 

A megelőzés ereje

 • Ha olyan társasági eseményre megyünk, ahol alkoholt szol­gálnak fel, indulás előtt együnk valamit. Ilyenkor nyugodtan előnyben részesíthetjük a kicsit zsírosabb ételeket, hiszen a zsí­rok réteget vonnak a belek falára, lassítva az alkohol felszívó­dását. Az ital így kevésbé száll a fejünkbe, és másnap is jobban érezzük magunkat. Természetesen a mértéktartás sem árt.
 • A „színes” alkoholos italok előállítása és érlelése során kelet­kező úgynevezett kongenerek fokozzák a másnaposság súlyos­ságát és kialakulásának valószínűségét. A likőrök, a brandy, a whisky és más sötét színű tömények helyett tehát válasszuk inkább a „tiszta” égetett szeszeket, például a fehér rumot, a vodkát, a gint. A fehérbor is kevesebb kongenert tartalmaz, mint a vörös.
 • Kortyolgassuk lassan az italunkat. A szervezetünk órán­ként átlagosan 30 ml alkoholt éget el. Minél több időt adunk neki erre a folyamatra, annál kevesebb alkohol jut az agyba.
 • Alkoholfogyasztás közben igyunk szódavizet, gyümölcs­levet vagy más alkoholmentes italokat.

Hasznos

 • A másnaposság még keze­lés nélkül is legfeljebb 24 óráig tarthat. Ha még ezután is rosszul érezzük magunkat, forduljunk or­voshoz. Rendkívül fontos, hogy alkoholproblémák esetén beszéljünk orvo­sunkkal a lehetséges keze­lési módokról.

Be the first to comment

Leave a Reply