
A másnaposság jellemzően hasogató fejfájással, verejtékezéssel, hányingerrel, esetleg remegéssel vagy szorongással jár. A nagy mennyiségű alkohol kiszárítja a szervezetünket, és kimeríti az ásványianyag készletünket. A fejfájást az agyban lévő véredények kitágulása, az émelygést és az izzadást pedig a vér rendellenesen savassá válása (ezt az állapotot nevezik acidózisnak) okozza.
A hányással a szervezet megszabadul a méreganyagoktól, és utána megkönnyebbülünk. A fejfájás csillapítására aszpirint vagy íbuprofent használjunk, ne paracetamolt, amely károsíthatja a májat, ha alkoholfogyasztás után vesszük be.
A másnaposság enyhítésére próbáljuk ki az alábbi trükköket
Ébredés után
- Amint felkeltünk, igyunk meg két nagy pohár vizet a kiszáradás ellensúlyozására.
- Igyunk meg egy nagy pohár grépfrút- vagy narancslevet. A gyümölcslében lévő egyszerű cukor (fruktóz) felgyorsítja az alkohol anyagcseréjét.
- Ha szoktunk kávézni, kezdjük egy-két csészével a másnapot is. A koffein érösszehúzó hatású, azaz szűkíti az agyi vérereket, ugyanakkor vizelethajtó is, ezért ne vigyük túlzásba, és igyunk több vizet, nehogy még jobban kiszáradjunk.
Gyógyító harapnivalók
- Amint úrrá leszünk az émelygésen, együnk egy nagy tányér forró csirkehúslevest. Ez pótolja a sót és a káliumot, amit a szervezetünk elveszített.
- A banánturmix különösen jól pótolja a káliumot és a többi tápanyagot, a hozzáadott méz pedig fruktózban gazdag.
- Ha bírunk enni, a könnyű ételeket részesítsük előnyben, például a sok fruktózt tartalmazó friss gyümölcsöt és mézet. A szalonnás tojást hagyjuk inkább a következő napra.
Alvás helyett
- Bár legszívesebben fel sem kelnénk egész nap, sokkal jobban járunk, ha rövid sétát teszünk, vagy elmegyünk kocogni. A mozgás fokozza az endorfin nevű hormon (a szervezet természetes fájdalomcsillapítója) termelődését, ami a sok alkohol fogyasztása miatt visszaesett.
A megelőzés ereje
- Ha olyan társasági eseményre megyünk, ahol alkoholt szolgálnak fel, indulás előtt együnk valamit. Ilyenkor nyugodtan előnyben részesíthetjük a kicsit zsírosabb ételeket, hiszen a zsírok réteget vonnak a belek falára, lassítva az alkohol felszívódását. Az ital így kevésbé száll a fejünkbe, és másnap is jobban érezzük magunkat. Természetesen a mértéktartás sem árt.
- A „színes” alkoholos italok előállítása és érlelése során keletkező úgynevezett kongenerek fokozzák a másnaposság súlyosságát és kialakulásának valószínűségét. A likőrök, a brandy, a whisky és más sötét színű tömények helyett tehát válasszuk inkább a „tiszta” égetett szeszeket, például a fehér rumot, a vodkát, a gint. A fehérbor is kevesebb kongenert tartalmaz, mint a vörös.
- Kortyolgassuk lassan az italunkat. A szervezetünk óránként átlagosan 30 ml alkoholt éget el. Minél több időt adunk neki erre a folyamatra, annál kevesebb alkohol jut az agyba.
- Alkoholfogyasztás közben igyunk szódavizet, gyümölcslevet vagy más alkoholmentes italokat.
Hasznos
- A másnaposság még kezelés nélkül is legfeljebb 24 óráig tarthat. Ha még ezután is rosszul érezzük magunkat, forduljunk orvoshoz. Rendkívül fontos, hogy alkoholproblémák esetén beszéljünk orvosunkkal a lehetséges kezelési módokról.
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.