
Magas koleszterinszint esetén a véráramban keringő vérzsírok mennyisége kórosan megnő, egyensúlyuk felbomlik. Általában csak a koleszterin megemelkedését szoktuk emlegetni, holott egy másik vérzsír, a triglicerid is ugyanolyan figyelmet érdemel.
A koleszterin két fajtája, a „jó” és a „rossz”, normális esetben egyensúlyban van. Ha a „rossz” koleszterin, az un. kis sűrűségű lipoprotein (LDL) túlsúlyba kerül, lerakódásokat képez az artériák falán. Az érszűkület növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A „jó” koleszterin, azaz a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) ezzel párhuzamos csökkenése azért okoz gondot, mert ez szállítja a koleszterinfelesleget a sejtekből a májba, ahonnan a szükségleteket meghaladó mennyiség az epében kiválasztódik, s a beleken át távozik.
A koleszterin egészséges egyensúlyának visszaállításához gyakran néhány étrendi és életmódbeli változtatás is elegendő:
A rossz zsírokból keveset
- Fogyasszunk minél kevesebb telített zsírt, s inkább részesítsük előnyben a sovány húsokat, valamint az alacsony zsírtartalmú vajat, tejet, fagylaltot, sajtot, joghurtot és más tejtermékeket. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, például a felvágottakat és a húskonzerveket.
- Az úgynevezett transzzsírsavak szintén károsak. A margarin és más kenhető élelmiszerek előállításakor, a növényi olajok hidrogénezése közben keletkeznek. A telített zsírsavakhoz hasonlóan növelik a koleszterinszintet, ezért ezeket is ajánlott tiltólistára tenni. Sok bolti sütemény, keksz, rágcsálnivaló, sőt kenyér is tartalmazza; az árucímkén általában a „hidrogénezett” szót kell keresni.
- Együnk több friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát; ezzel egyidejűleg csökkentsük a húsok és a zsíros ételek fogyasztását. A növényi alapú élelmiszerekben kevés a zsír, nincs bennük koleszterin, viszont rengeteg koleszterincsökkentő rostot, vitamint és jótékony hatású antioxidánst tartalmaznak.
- A vörös húsok közül a szarvashús csak kevés zsírt tartalmaz— töredékét annak a mennyiségnek, amely például az áruházakban kapható marhahúsban található. Tulajdonképpen ilyen szempontból ugyanolyan egészséges, mint a hal. A húst érdemes pácolással puhítani
- Kutatási eredmények igazolják, hogy az olívaolaj nemcsak az LDL-szintet csökkenti, hanem a HDL-szintet is növeli. Egy vizsgálat résztvevői közül azoknak az LDL-szintje, akik naponta 2 evőkanál olívaolajat ettek, már egy hét alatt csökkent.
- Kenjük fokhagymás kenyérre, használjuk salátaöntetekhez vagy bármilyen ételbe margarin és más növényi olaj helyett.
- A diófélék tele vannak egészséges, telítetlen zsírokkal, többek között ómega-3 zsírsavakkal. A dió és a mandula különösen hatékonyan járul hozzá az LDL-szint csökkentéséhez. Együnk naponta egy keveset, de — mivel sok kalóriát tartalmaznak – más rágcsálnivalók helyett, és ne azokkal együtt fogyasszuk.
- Napi egy avokádó elfogyasztásával akár 17 százalékkal csökkenthetjük az LDL-szintünket. A diófélékhez hasonlóan az avokádó is sok, főként telítetlen zsírt tartalmaz (tehát a kalóriaértéke is magas).
- A mogyoróvaj energiatartalma szintén magas, a benne lévő zsírok nagy része azonban telítetlen. Vásároljunk olyan márkát, amely nem tartalmaz hidrogénezett olajokat.
A nélkülözhetetlen ómega-3 zsírsavak
- A hal nem csupán a húsok helyettesítésére kiváló: a benne lévő ómega-3 zsírsavak csökkentik az LDL koleszterin szintjét. Együnk lehetőleg hetente kétszer halat. A legjobb választás a friss makréla, a tonhal és a lazac, de a konzerv szardínia is jó. Érdekes módon a konzerv tonhal a feldolgozás közben szinte az összes jótékony zsírsavat elveszíti, míg a többi hal megőrzi.
- Ha nem szeretjük a halat, szedjünk mindennap olyan halolajkapszulát, amely EPA-t és DHA-t (az ómega-3 zsírsav két típusa) egyaránt tartalmaz.
- A hagyma, különösen a vöröshagyma, sok — HDL-szintet növelő — kénvegyületet, valamint egy kvercetin nevű antioxidánst tartalmaz, amely visszaszorítja az LDL koleszterint. A vöröshagyma héjának színét azok a jótékony antioxidánsok adják, amelyeket együttesen flavonoidoknak nevezünk.
- A lenmag rengeteg ómega-3 zsírsavat és oldható rostot tartalmaz. Őröljük meg az enyhén dióízű magvakat, és keverjük joghurtba vagy a reggeli müzlibe. Egy kutatás szerint naponta 2 evőkanál lenmagolaj fogyasztása 18 százalékkal csökkenti az LDL koleszterin szintjét. Gyógynövényboltokban vásárolhatunk lenmagot és lenmagolajat is, de magas koleszterinszint ellen inkább a magvakat érdemes választani. Az egész lenmagot fogyasztás előtt őröljük meg, különben úgy halad végig a bélrendszerünkön, hogy meg sem tudjuk emészteni.
Rostban gazdag táplálékok
- A zabkása rengeteg oldható rostot tartalmaz, amely zselészerű bevonatot képez a belekben, és korlátozza az elfogyasztott zsírmennyiség felszívódását. Naponta egy tányér zabkása fogyasztása már jelentősen csökkenti a koleszterinszintet. Az instant zabpehely helyett válasszuk inkább a gyorsfőzésű vagy a régimódi zabkását.
- Kiváló oldható rostforrás az aszalt szilva, az árpa, a bab, valamint a padlizsán és a spárga is.
- Az étrendünket gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban kapható útifűmaggal (Psyllium) egészíthetjük ki. Egy evőkanál morzsolt mag rosttartalma megfelel egy tányér magas korpatartalmú gabonapehelyének. Ételeinkhez adva vagy gyümölcslébe keverve fogyasszuk. Naponta körülbelül 10 g útifűmag elfogyasztásával nyolc hét alatt akár 7 százalékkal is csökkenthetjük az LDL-szintet a kutatási eredmények szerint.
Egészséges frissítő
- A frissen facsart és a dobozos narancslé egyaránt segít helyreállítani a kétféle koleszterin egyensúlyát. Egy nemrég végzett vizsgálat résztvevői naponta három pohár narancslevet ittak egy hónapon át. HDL-szintjük 21 százalékkal emelkedett, a „rossz” és a „jó”koleszterin aránya pedig 16 százalékkal csökkent.
Borkóstoló
- Az alkohol emeli a HDL-szintet. A mértékletes fogyasztás nők esetében napi 1 egységet, férfiaknál 2 egységet jelent. (l egység alkohol egy kupica tömény szesznek, egy kis pohár bornak vagy egy pohár sörnek felel meg.) Ha ennél többet iszunk, a káros hatások jóval meghaladják az előnyöket. A vörösborban más hasznos anyagok, a szőlőhéj pigmentjéből származó erős antioxidánsok is vannak.
Aktív élet
- Húzzuk fel az edzőcipőt, és naponta tegyünk egy 30 perces, lendületes sétát, járjunk konditerembe, esetleg munka előtt, illetve utána ússzunk vagy kocogjunk egyet. A rendszeres testedzés előnyei nyilvánvalóak. Tudományos eredmények is bizonyítják, hogy csökkenti a szívbetegség és a stroke kialakulásának veszélyét. A rendszeres mozgás ezenkívül a vércukorszint és a magas vérnyomás szabályozásában is segítségünkre lehet (a cukorbetegség és a hipertónia is kockázati tényező a szívbetegség tekintetében).
Két aromás fűszer
- A fokhagyma allicin nevű hatóanyaga elősegíti a koleszterinszint csökkenését. Együnk mindennap friss fokhagymát, vagy fokhagymatablettát (ha savrezisztens bevonatú terméket választunk, nem lesz fokhagymaszagunk sem) .
- A gyömbérben lévő anyagok bizonyítottan gátolják az LDL koleszterin felszívódását, és fokozzák a kiválasztását. Alkalmazhatjuk kapszula formájában, de jótékony hatását élvezhetjük akkor is, ha az ételeinket ízesítjük vele.
Hasznos
- A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint egyes pékáruk jóval több zsírt tartalmaznak, mint gondolnánk. A tésztához hidrogénezett olajok formájában zsírt adnak, hogy javítsák az ízét, és hosszabb ideig friss maradjon. Ennek „köszönhetően” előfordulhat, hogy három szelet kenyérben ugyanannyi zsír található, mint egy Mars csokoládéban. Olvassuk tehát el a címkét, és olyan kenyeret válasszunk, amely szeletenként kevesebb mint lg zsírt tartalmaz.
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.