LIGETSZÉPE

Észak-Amerikában őshonos a parlagi ligetszépe. A növény föld felet­ti részeit és gyökerét horzsolások, aranyén köhögés és gyomorfájás kezelésére használják. Magvai értékes, terápiás hatású olajokat tartalmaznak..
Gyulladáscsökkentő zsírsav

 • A ligetszépe magja egy gamma-linolénsav (GLA) nevű, külön­leges zsírsavat tartalmaz. Ez a növény olajának hatóanyaga, és a benne található összes zsírsav mintegy 7-10 százalékát teszi ki. A GLA a szervezetünkben hormonszerű anyagokká alakul át, például prosztaglandinokká és leukotriénekké, amelyek gyulla­dáscsökkentő hatással rendelkeznek.
 • A gamma-linolénsavat a szervezetünk másfajta zsírokból, pél­dául a növényi olajokban és a többszörösen telítetlen margari­nokban található linolénsavból is elő tudja állítani. Sokunk szer­vezetében azonban nincs elegendő az átalakításhoz szükséges enzimből. A ligetszépeolajjal azonban pótolni lehet a hiányzó mennyiséget.

 

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a ligetszépeolaj számos be­tegség ellen is hatékony

 • Száraz, gyulladt bőrre Ekcéma és bőrviszketés akkor is kialakulhat, ha a szervezetünkben zavart szenved az élelmiszerek­ben lévő zsírok gamma-linolénsavvá átalakítása. Ligetszépeolaj szedésével 3-4 hónap alatt enyhíthetjük a viszketést, és csök­kenthetjük az addig használt szteroidos krémek és gyógyszerek szükséges adagját.
 • Menstruációs panaszok esetén A ligetszépeolaj hatékonyan enyhíti a menstruáció előtt vagy alatt jelentkező tüneteket, pél­dául az emlőérzékenységet és az alhasi görcsöket.
 • Reumás fájdalom csillapítása Egyes betegeknél a ligetszépe­olaj enyhíti a reumás ízületi gyulladással járó fájdalmat. A leg­jobb ómega-3 zsírsavakkal együtt alkalmazni (olajos húsú ha­lak, lenmag és kiegészítők fogyasztásával juthatunk hozzájuk).
 • Egyéb gyulladásos betegségek ellen A ligetszépeolajat más, gyulladással járó rendellenességek, például rozácea, akné és rán­dulások kezelésére is felhasználhatjuk.

 

Hiperaktivitás és a zsírsavak

 • Egyre több kutatás foglakozik az esszenciális zsírsavak, köztük a GLA és az ómega-3 zsírsavak szerepével a hiperaktivitás és a figyelemzavar (ADHD) kezelésében. Úgy vélik, hogy az esszen­ciális zsírsavak hiánya hozzájárulhat a problémához. Az ezeket tartalmazó kiegészítőket könnyen beszerezhetjük, és érdemes kipróbálni őket. Vásároljunk kifejezetten gyerekeknek ajánlott terméket, és kövessük a betegtájékoztató utasításait.

 

Mikor ne szedjük

 • A ligetszépeolaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használjuk eb­ben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem. A ligetszépe­olaj gátolhatja a véralvadást – ne szedjük olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnöveljük a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát. Mivel hozzájárulhat a rángógörcs jelentkezéséhez is, nem ajánlott, ha epilepsziában szen­vedünk, vagy olyan gyógyszert szedünk, amelynek szintén le­het ilyen mellékhatása (például a fenotiazin-származékok közé tartozó gyógyszerek).

Mire jó még

 • ekcéma
 • ízületi betegségek
 • magas kolesz­terinszint
 • magas vérnyomás
 • menstruáció előtti tünet­együttes

Be the first to comment

Leave a Reply