LEÉGÉS

A túlzott ultraibolya (UV-) sugárzás károsítja a bőrt. A leégést kiváltó napsugár­zás mennyisége egyénen­ként változó a bőr pigment-­tartalmának és a melanin-termelés fokozásának képességétől függően. A le­égések többsége első fokú égési sérülés, s olykor nap­szúrással párosul..

Egyes esetekben láz, hidegrázás, gyengeség lép fel. A fájda­lom 4 órával a behatást követően tetőzik, 2-3 napig tart, és 5-7 nap múlva a bőr hámlani kezd. A súlyos égés duzzanattal, hólyago­sodással jár. Ismételt leégés hatására a bőr gyorsabban öregszik, megnő a bőrrák kockázata. A világos hajú és bőrű emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve. Gyógyszerek is fokozhatják a fényérzékenységet. Nézzük meg, mivel érdemes védekezni leégés ellen. 1. Először a hűtés
 • A legfontosabb a bőr lehűtése. Áztassuk a leégett testrészt hideg vízben, vagy tegyünk rá hideg borogatást 15 percig, hogy csökkenjen a duzzanat.
 • Ha mindenütt leégtünk, engedjük tele a kádat hűs vízzel, és szórjunk bele finomra őrölt zablisztet.
 • Készítsünk egy kanna zöld teát, és hagyjuk kihűlni. Áztas­sunk egy rongyot a főzetbe, és borogassuk vele az érintett bőrfelületet. A zöld tea olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek megóvni a bőrt az ultraibolya sugárzás okozta káro­sodástól, és csökkentik a gyulladást.
 • Főzzünk borsmentateát, vagy keverjünk 2 csepp borsmen­taolajat egy pohár langyos vízbe. Hűtsük le a keveréket, és puha ronggyal finoman törölgessük át a leégett bőrfelületet.

 

 1. Fájdalomcsillapítók a kamrából
 • A fájó bőrt finoman borogassuk uborka- vagy burgonya­szeletekkel. Mindkettő tartalmaz olyan összetevőket, amelyek lehűtik a felhevült szöveteket, és csökkentik a duzzanatot.
 • Törjünk fel egy E-vitamin-kapszulát, majd a tartalmát ken­jük a bőrünkre.

 

 1. Védőréteg
 • Egyenlő arányban keverjünk össze árpát, kurkumát és jog­hurtot, majd kenjük be a krémmel a leégett bőrt.
 • Alkalmazzuk tojásfehérje, méz és varázsmogyoró keveré­két (vagy bármelyiket magában).
 • Kenjünk frissen vágott levélből préselt aloe verát vagy va­lamilyen, a növény zselés nedvét tartalmazó készítményt a fájó bőrfelületre.
 • Az orbáncfű fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatású, már évszázadok óta használják sebek és égési sérülések gyógyításá­ra. Kenőcs és szájon át szedhető készítmények formájában is al­kalmazhatjuk, de vigyázzunk, mert az utóbbiak a kezelés alatt még érzékenyebbé teszik a bőrt a káros sugárzásra.

 

 1. A megelőzés ereje
 • Mindig kenjük be a bőrünket legalább 15-ös faktorú naptejjel, fél órával azelőtt, hogy kimennénk a szabadba. Vegyük rá szeretteinket is, hogy ugyanezt tegyék.
 • Délelőtt 11 és délután 3 óra között minél kevesebb időt töltsünk a napon. A napsugárzás ilyenkor a legerősebb.
 • Ha a bőrünk könnyen leég, vagy a kórtörténetünkben elő­fordult már bőrrák, ne kockáztassunk. Öltözzünk fel a napon is: viseljünk hosszúnadrágot, hosszú ujjú inget, széles karimájú kalapot és napszemüveget.

Érdekesség

Egy 2001-ben végzett vizsgálat szerint a világos bőrű emberek paradicsomszósz fogyasztásával könnyebben megelőzhe­tik a leégést. Vélhetően a paradicsomban található likopin segít megóvni a bőrt az ultraibolya sugarak káros hatásától. Viszont soha ne használjunk azonban olajat vagy zsírt bőrünk bekenésér, mert ezek a szövetekbe zárják a hőt, és a bőr gyakorlatilag megsül.

Be the first to comment

Leave a Reply