LÁBGOMBÁSODÁS

A makacs fertőzést a nedves, meleg bőrfelületeken tenyésző gomba okozza. Könnyen terjed tehát minden olyan helyen, ahol sokan megfordulnak mezítláb: öltözőkben, zuhanyzókban vagy uszodák nedves padlóján. Ha megtelepedett, nem lehetünk kíméle­tesek vele.

A hatékony kezelési módok mellett mindig ügyelnünk kell arra, hogy a lábuj­jak közötti részek szárazak maradjanak. A következő jó tanácsok segítségével enyhíthet­jük a viszketést, sőt a kiváltó okot is megszüntethetjük, azaz elpusztíthatjuk a gombákat:

Gyors és alapos kezelés

 • A gyógyszertárban kérjünk mikonazolt vagy klotrimazolt tartalmazó, vény nélkül kapható kenőcsöt. Masszírozzunk egy keveset az érintett területre naponta kétszer-háromszor. Ne kövessük el azt a hibát, hogy abbahagyjuk a kezelést, amint a tünetek visszahúzódtak. Ezt követően még legalább két hétig használjuk a készítményt a gomba végleges kiirtása érdekében.
 • A konyhaszekrény is rejt hatékony orvosságokat. A szódabikarbóna csillapítja a viszkető és égő érzést a lábujjak között és a  lábfejen, 1 evőkanál  szódabikarbónából és megfelelő mennyiségű vízből keverjünk krémet. Dörzsöljük a bőrbe, majd öblítsük le, és alaposan töröljük szárazra a lábunkat. Végezetül szórjunk rá egy kevés kukoricalisztet.
 • Nyugtató lábvíz készítéséhez adjunk 2 teáskanál sót 500 ml meleg vízhez. Áztassuk benne a lábunkat 5-10 percig. Ismétel­jük gyakran, egészen a teljes gyógyulásig.
 • A teában lévő csersav természetes érösszehúzó anyag, és ha­tékony a lábizzadás ellen. Tegyünk 5 teafiltert 1 liter forrásban lévő vízbe, és hagyjuk benne 5 percig. Miután langyosra hűlt, áztassuk benne a lábunkat 30 percig.
 • Íme néhány javaslat a helyi kezeléshez; egy kicsit furcsának tűnnek, de mindegyik olyan emberektől származik, akik ki­próbálták, és eredményesnek találták őket: gyógyszertári al­kohol, almaecet, fokhagymapor és méz. A tetszés szerinti gyógymódot alkalmazzuk naponta három-négy alkalommal.
 • A gyógyulást felgyorsíthatjuk, ha a lehető leggyakrabban mezítláb járunk (persze nem nedves padlón, ahol továbbad­hatjuk a fertőzést).
 • Mossuk a zokninkat vagy harisnyánkat nagyon forró időben; esetleg kezeljük mikrohullámmal a kimosott zoknikat, hogy kiöljük belőlük a gombát, és megakadályozzuk a fertőzés kiújulását.

 

Élelmiszerek – külsőleg

 • A natúr joghurtban található Acidophilus baktérium azonnal segít a gomba megfékezésében. Egyszerűen kenjük a joghurtot a fertőzött területekre, hagyjuk rászáradni, majd öblítsük le. Ne használjunk ízesített joghurtokat!)
 • Adjunk néhány csepp gombaölő tulajdonságokkal rendelke­ző mustárolajat vagy mustárport egy lavór vízhez, és áztassuk a lábunkat fél óráig.

 

A gyógynövények erejével

 • Az ausztrál teafa olaja erős fertőtlenítőszer. Nyugtató keze­léshez keverjünk össze teafaolajat azonos mennyiségű olíva­olajjal, és naponta kétszer dörzsöljük az érintett bőrfelületre. Az olívaolaj felpuhítja a gombásodás miatt megkeményedett bőrt, így a teafaolaj jobban felszívódik.
 • A teafaolajat aloe vera zselével, egy másik bőrpuhítóval is összekeverhetjük. Adjunk három rész teafaolajat egy rész aloe verához, és kenjük naponta kétszer az érintett területre. A ke­zelést 6-8 hétig folytassuk.
 • A finom illatú levendula szintén rendelkezik gombaölő tu­lajdonsággal. Keverjünk össze 3 csepp levendulaolajat és l teás­kanál hordozóolajat (bármilyen növényi olaj megteszi), majd naponta masszírozzuk a fertőzött bőrfelületbe.
 • A körömvirágot évszázadok óta a sebek és bőrbetegségek remek orvosságának tartják. A gyógynövény gombaölő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Dörzsöljük a gyógy­szertárban vagy gyógynövényszaküzletben beszerezhető kré­met az érintett területekre, különösen a lábujjak közé.

 

A megelőzés ereje

 • Fürdés vagy zuhanyzás után alaposan töröljük meg a lá­bunkat. A lábujjak közötti terület megszárításához a legalacso­nyabb fokozatra kapcsolt hajszárítót is használhatjuk.
 • A természetes rostok szívják fel a legjobban a nedvességet, ezért hordjunk tiszta pamutzoknit, és akár naponta két-há­rom alkalommal is cseréljük, ha a lábunk nagyon izzad. Amint korábban említettük, mossuk a zoknikat nagyon forró vízben, hogy mind egy szálig kiirtsuk a lábgomba spóráit. Gépi mosás­nál legalább 60 °C-ra állítsuk a víz hőmérsékletét.
 • Viseljünk vászon- vagy bőrcipőt, amelyben a láb jól szellőzik. Kerüljük a gumiból és a műanyagból készült lábbe­liket, amelyekben a láb fokozottan izzad, ráadásul a nedvesség elpárologni sem tud.
 • Ne hordjuk egymás után két napig ugyanazt a cipőt, mert legalább egy napra van szükség ahhoz, hogy teljesen megszáradjon a belseje. Ha nagyon izzad a lábunk, napközben váltsunk cipőt.
 • A gombaspórák kiirtása érdekében, amikor levetjük a cipőt, a belsejébe szórjunk gombaölő hintőport, vagy fújjunk fer­tőtlenítőszert egy rongyra, és töröljük ki vele a lábbelit.
 • Vegyünk fel papucsot olyan helyeken, ahol sokan járnak mezítláb, például edzőteremben, öltözőben, tusolóban vagy az uszodában.
 • Ha a lábkörmeink megvastagodtak, elszíneződtek, repedez­nek és töredeznek, valószínűleg gombás körömfertőzést kap­tunk, ami lábgombásodás kialakulásához vezethet. Hogy ezt el­kerüljük, szabaduljunk meg a körömgombától valamilyen vény nélkül kapható gombaölő szerrel — kérjünk tanácsot a körzeti orvostól vagy a pedikűröstől.

Hasznos

 • A házi orvosságok legha­marabb három hét alatt fejtik ki hatásukat. Nyugta­lanítóan erős tünetek ese­tén azonban ne várjunk ennyi ideig, hanem fordul­junk azonnal orvoshoz. Ha nem kezelik a gombás fertőzést, a bőr berepede­zik, és a kórokozók bejut­hatnak a szervezetbe. Akkor is haladéktalanul keressük fel az orvost, ha valamilyen súlyosabb fer­tőzés tünetei jelentkeznek, például a bőr sötétvörös elszíneződése, érzékenysé­ge vagy váladékozása. Az egyéb figyelmeztető jelek közé tartozik a lábfej vagy lábszár duzzanata, amelyet láz kísér, vagy a fertőzött helyről kiinduló vörös csíkok megjelenése.

Be the first to comment

Leave a Reply