KÖSZVÉNY – LELKI OKAI

A köszvény többnyire hajlam alapján kialakult anyagcserezavar (elsődleges köszvény), melyet a purinban gazdag táplálkozás idéz elő. Purinra a szervezetnek szüksége van, ám ha a vér telítődik vele, akkor köszvényes roham léphet fel. Egy anyagból tehát felesleg mutatkozik a testben..  • Lelki értelemben hasonló dologról van szó. Az embernek azért van két szeme, hogy a dolgokat két különböző „szemszögből” legyen képes vizsgálni, látásmódja ily módon rugalmas legyen.
  • Ez átvitt értelemben annyit jelent, hogy a köszvénybeteget állan­dóan ugyanazok a dolgok foglalkoztatják. Nem tudja vagy nem akarja békében hagyni a múltat, képtelen rá, hogy másoknak, sőt önmagának is megbocsásson, hogy bizonyos tényeket adottnak fogadjon el.
  • Aki szüntelenül visszafelé tekint anélkül, hogy változ­tatni vagy tanulni akarna a történtekből, az fokozatosan megsavanyodik (húgysav), következésképp reakcióiban egyre merevebb lesz (ízületi fájdalmak).
  • A köszvény felléphet egyéb megbetegedések szövődményeként is, függhet például a fehér, illetve vörös vértestek túlzott elszaporo­dásától. A nyirokcsomók kóros duzzanata következtében erőtel­jesen fokozódik a szervezet purin-termelése, ami másodlagos köszvény kialakulásához vezethet. Különféle vese megbetegedések során szintén jelentkezhetnek köszvényes rohamok, amennyiben az elégtelen veseműködés miatt túl kevés húgysav választódik ki.
  • A testi túlerőltetés, túlzott alkoholfogyasztás, illetve táplálékmegvo­nás egyaránt szerepet játszik a betegség létrejöttében.
  • Régebben a köszvény a jómódban élőket sújtotta, napjainkra viszont az egyik legelterjedtebb civilizációs betegséggé vált. A férfiakat tízszer gyakrabban támadja meg, mint a nőket, és huzamo­sabb időn keresztül panaszmentesen lappanghat, mígnem egy kiadós étkezés, túlzott alkoholfogyasztás vagy egyéb kiváltó ok következtében akut roham formájában jelentkezik.
  • A vérből a húgy­sav kristály formájában ülepszik le az ízületek tájékára és a vesékbe. Különösen gyakran támadja meg a láb- és kézujjak, illetve a térd ízületeit. Az ízületi gyulladás tovaterjedése a jól ismert köszvényes csomók kialakulásához vezet.
  • A köszvény hatására az ember fizikailag merevvé és mozdulat­lanná válik. A szilárdan rögzült és rugalmatlanná vált öntudat így testi szinten is látható módon és fájdalmasan megnyilatkozik. Rákényszerít, hogy „magunkba szálljunk”, elcsendesedjünk és leves­sük uralkodni vágyó, parancsolgató viselkedésmódunkat.

 

Összefoglalva: Köszvény – megmerevedett öntudat; felszólítás, hogy ves­sük el a parancsoló és domináló viselkedési stílust, s néz­zünk önmagunkba

Amit tenni kell

  • A betegségben rejlő felszólítás tehát egyértelmű: a betegnek nem szabad továbbra is a megtörténteken rágódnia és szomorkodnia, mindenért másokat okolnia és kegyetlen sorsáért panaszkodnia. Az átélt eseményekből le kell vonnia a megfelelő következtetéseket, a lehetőségekhez mérten tisztázó beszélgetéseket kell folytatnia az érintettekkel, vagy valami más módot kell találnia arra, hogy megmerevedett belső magatartását lelki fejlődése szolgálatába állítsa.

 

Be the first to comment

Leave a Reply