KÖRÖMRÁGÁS – LELKI OKAI

Bár a körömrágás többnyire gyermekekre jellemző, felnőtt korban is jelentkezhet. A rágás a külvilággal szembeni feszültségek és agressziók külső megnyilvánulása. A felsőbb tekintélytől (apától, anyától, tanártól, főnöktől vagy idősebb testvértől) elszenvedett valódi vagy vélt igazságtalan bánásmód következtében agresszív indulatok (méreg, düh, harag) ébrednek az egyénben, ezeket azon­ban el kell fojtania. A legszívesebben visszaütne, de nem meri megtenni..
Összefoglalva: Körömrágás  belső feszültség, agresszivitás; vélt vagy valódi igazságtalan bánásmódra utaló tünet; feloldatlan ellentétek

 

  • A külvilággal való feloldatlan összeütközés következtében fel­gyűlt agresszív energia tehát egy póttárgy, tulajdon körmünk ellen irányul. Minthogy az embernek nem szabad „kimutatnia oroszlán­körmeit”, átvitt értelemben hatástalanítja fegyvereit, hiszen nincs abban a helyzetben, hogy megvédhetné magát, szabad folyást en­gedhetne elégedetlenségének, s érvényesíthetné igényeit.

 

  • Itt valójá­ban az önbizalom hiányáról van szó. Az embernek több cselekvéstérre lenne szüksége, ahol képességeit bűntudat és a bün­tetéstől való félelem nélkül kibontakoztathatná. Az egyéni maga­biztosság és önbizalom megerősítésre szorul.

 

  • Ha az ember veszi magának a bátorságot, hogy agresszív indula­tait megfelelő módon kinyilvánítsa, akkor a körömrágás jelensége magától megszűnik
Be the first to comment

Leave a Reply