KELÉSEK

A tályognak vagy furunkulusnak is nevezett kelést általában a rendkívül fertő­ző Staphiococcus baktériu­mok okozzák, amikor egy szőrtüszőn át a bőrbe jut­nak. A terület megtelik gennyei, bepirosodik, meg­duzzad, és mivel a váladék felfelé nyomul, fehér vagy sárga mag képződik a kelés tetején..
Többnyire olyan helyen alakul ki, ahol a ru­ha dörzsöli a bőrt, vagy ahol a nedves bőrfelületek állandóan érintkeznek – a nyakon, a tarkón, a hónalj­ban, a fenék környékén vagy a comb belső felén, valamint a lágyékon. A ke­lések általában két héten belül lelohadnak, vagy ma­guktól kifakadnak, majd be­gyógyulnak. Ha elősegítjük, hogy megérjen, és hogy távozzon belőle a genny, akkor biztonságosan fel­gyorsíthatjuk a folyamatot.

 

Lássunk néhány jó tanácsot:

Meleg borogatások

 • A nedves meleg elősegíti a kelés megérését. Mártsunk egy tiszta mosdókesztyűt vagy kéztörlőt nagyon forró vízbe (olyan forróba, ami még éppen nem égeti meg a bőrünket). Csavarjuk ki, majd tegyük a kelésre alkalmanként 30 percig, naponta többször is.
 • Borogatás készítéséhez meleg kakukkfű- vagy kamillateát is használhatunk tiszta víz helyett. A kakukkfű timol nevű összetevője megakadályozza a továbbfertőződést, a kamillatea pedig egy erős gyulladásgátló anyagot, kamazulént tartalmaz.
 • A homeopátiás körömvirág- és orbáncfűtinktúrából készí­tett borogatás is hatékony lehet. Mindkét kivonatból 1-1 teás­kanálnyit kell tenni egy csésze forró vízbe. Mártsunk bele egy gézlapot, majd borogassuk vele a kelést, hogy csökkentsük a fájdalmat és a gyulladást.
 • Egy meleg, nedves teafilter önmagában is borogatásként szolgálhat. A tea érösszehúzó és antibakteriális tulajdonságok­kal rendelkező csersavat tartalmaz.
 • A számtalan népi orvosság között számos élelmiszer szere­pel, amelyet megmelegítve a kelés borogatására is használha­tunk: többek közt ilyen a kenyér, a paradicsom, a tej, a káposz­ta, a hagyma vagy akár a füge. Ha van otthon fejes káposzta, hántsuk le az egyik levelét, és főzzük körülbelül 1 percig. Hagyjuk kissé lehűlni, azután csomagoljuk gézbe. Rögzítsük ragtapasszal a kelésre, és hagyjuk rajta egy órán át. Mindennap használjunk friss levelet és steril gézt.
 • Ha a kelés nehezen elérhető helyen van, vegyünk egy forró fürdőt. Olyan meleg vizet engedjünk, amely még nem égeti a bőrünket, és ne hagyjuk kihűlni.

 

A kifakadt kelés ellátása

 • Amint a kelés kifakadt, helyezzünk rá egy sós vizes oldatba (keverjünk l teáskanál sót egy csésze forró vízhez), majd me­leg vízbe mártott tiszta ruhát. A következő három napban cseréljük gyakran a borogatást.
 • A fertőzés továbbterjedésének megelőzésére mossuk le a ke­lést  és   a környező  bőrfelületet  folyékony   antibakteriális szappannal, amikor levesszük a borogatást. Ezután kenjük be magnézium-szulfát pasztával, egy kifejezetten kelések keze­lésére  kifejlesztett, vény  nélkül  kapható fertőtlenítő készít­ménnyel  vagy  más   antibakteriális   szerrel, például   10%-os povidon-jodinnal, amely alkoholos és vizes oldatban, valamint száraz por vagy kenőcs formájában is kapható.
 • Ülőfürdő helyett mindig zuhanyozzunk, nehogy a fertőzés továbbterjedjen.

 

Kiszárítás

 • A kisebb keléstől időnként úgy is megszabadulhatunk, hogy egyszerűen kiszárítjuk. Ezt elősegíthetik a benzoil-peroxidot tartalmazó, akné elleni szerek, amelyek elpusztítják a problémát okozó baktériumokat.
 • A kelést teafaolaj felhasználásával is el lehet tüntetni. Ez a természetes fertőtlenítőszer megöli a kórokozókat, és felgyor­sítja bőrünk gyógyulását.

 

A megelőzés ereje

 • Ha korábban már volt problémánk a kelésekkel, érdemes mosakodószert váltanunk. Válasszunk antibakteriális lemosót, szappant vagy bármilyen víz-alkohol alapú tisztítózselét.
 • Kerüljük a szűk nadrág, a fejpánt és minden olyan ruhada­rab viselését, amely a bőrünkhöz dörzsölődik, és magába szív­ja az izzadságot, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának a  bőrön. Hordjunk bő, kényelmes ruhákat.
 • Ne használjunk ruhákat közösen olyan emberrel, akinek kelése van, mert a kórokozók érintkezéssel terjednek. Ugyan­ezen okból ne „vegyük kölcsön” mások törülközőjét sem. Ha a családban valakinek kelése van, a ruháit külön mossuk, forró, legalább 60 °C-os vízben.
 • Túlsúlyos embereknél gyakran alakulnak ki kelések a nedves bőrredőkben. Néhány fölösleges kiló leadása segíthet.
 • Olyan területekre, ahol a bőrfelületek egymáshoz dörzsölődnek, szórjunk hintőport a nedvesség és a súrlódás csökken­tésére. Vigyázat! Nők ne használjanak hintőport a nemi szerv környékén. Tudományos vizsgálatok szerint ez növeli a pete­fészekrák kialakulásának kockázatát.
 • Gyakran jelennek meg kelések a faron és a combon, a bőr hosszan- tartó ülés közben ugyanis ezeken a területeken nem tud lélegezni, ezért bepállik. Ha sokat kell autóban ülnünk, ér­demes beszereznünk egy golyós autóülés-huzatot, amely le­hetővé teszi, hogy ezek a testrészek is szellőzzenek.

Hasznos

 • Forduljunk orvoshoz az ar­con megjelenő kelésekkel, mert a baktériumok innen könnyen az arcüregbe, a vérbe, sőt akár az agyba is eljuthatnak, arcüreggyul­ladást, vérmérgezést, illetve agytályogot okozva. Ha pe­dig gyakran szenvedünk kelésektől, érdemes kivizs­gáltatni, hogy nem cukor­baj vagy immunbetegség áll-e a háttérben. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha a hónaljban, a lágyakban vagy (szoptatós kismamák­nál) a mellben jelenik meg tályog. Máskülönben egy kelésre akkor kell különös figyelmet fordítani, ha az átmérője meghaladja a l centimétert, vagy fertőzés jeleit vesszük észre – erőteljes bőrpírt, hidegrázást, lázat, esetleg duzzanatot a test bármely részén.

Be the first to comment

Leave a Reply