IZOMGÖRCS

Edzés alatt időnként be­görcsöl egy izmunk, vagy más tevékenység közben valamelyik testrészünk hosszabb időre megmere­vedik (például nem tudjuk elengedni a tollat). A gör­csöt mindkét esetben az izom túlterhelése, elektro­lithiány, stressz vagy kime­rültség okozza…

Az éjszakai lábszárgörcs vagy a meg­magyarázhatatlannak tűnő gyakori izomgörcsök helyi elektrolit zavarra vezethe­tők vissza, amelynek követ­keztében az izomsejtek tartós ingerület alatt áll­nak. A rendellenesség gyakran a kálium és a nát­rium egyensúlyának felbo­rulásával áll összefüggésben.Néhány hasznos tanács izomgörcs ellen

Meleg helyzetben a fájdalom

 • A sajgó területre helyezett elektromos melegítőpárna vagy forró mosdókesztyű fellazítja a görcsöt, és javítja a szövetek vérellátását. Állítsuk alacsony fokozatra a párnát, hagyjuk a fájó testrészen 20 percig, majd a következő alkalmazás előtt várjunk legalább 20 percet.
 • Vegyünk egy hosszú, forró zuhanyt vagy fürdőt. Még jobban enyhül a fájdalom, ha a kád vizébe fél pohár keserűsót öntünk. A só magnéziumtartalma elősegíti az izom ellazulását.

 

A lényegre tapintva

 • Tapintsuk ki az összerándult izmot. Finoman masszírozzuk ezt a csomót a hüvelykujjunkkal, a tenyerünk tövével vagy az öklünkkel. Nyomjuk 10 másodpercig, hagyjuk abba 10 má­sodpercre, majd ismételjük. Nem fogunk erős fájdalmat érez­ni, de kissé kellemetlen lesz, amíg a görcs oldódni nem kezd.

 

Az éjszakai lábgörcsök megelőzése

 • Lefekvés előtt igyunk meg egy pohár tonikot, amely az éj­szakai lábgörcs ellen bizonyítottan hatásos kinint tartalmaz.
 • Kinint tartalmazó tablettát viszont ne szedjünk, mert súlyos mellékhatásokkal, például fölcsengessél és látászavarral járhat.
 • Próbáljunk úgy aludni, hogy a lábfejünket ne feszítsük le. Ne csavarjuk a lábunkat túl szorosan az ágyneműbe — így ugyanis általában lefelé feszülnek a lábujjak, s ez görcsöt okoz.
 • Szedjünk naponta E-vitamint, hogy ne kelljen éjszaka felri­adnunk a néha szinte elviselhetetlennek tűnő lábgörcs miatt.

Fontos ásványi anyagok

 • Az elektrolitoknak nevezett ásványi anyagok – köztük a ká­lium, a nátrium, a kalcium és a magnézium – alacsony szintje is hozzájárulhat a görcs kialakulásához. Nátriumból (só­ból) valószínűleg nem kell többet adnunk az étrendünkhöz, a többiből viszont annál inkább. A magnézium kiváló étrendí forrásai a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékáruk és müz­lik, a diófélék és a babfélék. Káliumhoz a legtöbb gyümölcsből és zöldségből hozzájuthatunk, de különösen sok van belőle a paradicsomban, a banánban, a narancsban és a sárgadinnyé­ben. A tejtermékek pedig kalciumban gazdagok.
 • Ha az étrendünk megváltoztatása ellenére sem szűnnek a görcsös izom-összehúzódások, szedjünk naponta kalciumot és magnéziumot. Ne alkalmazzuk a magnéziumot kalcium nélkül; a két ásványi anyag kiegészíti egymást.
 • Ha a magas vérnyomás kezelésére vízhajtót szedünk, a gya­koribb vizeletürítéssel több kálium távozik a szervezetünkből. Az alacsony káliumszint (hipokalémía) kimerültséget, izom­gyengeséget és izomgörcsöket okoz. Vízhaj tóhoz mindig szed­jünk „sótablettát” (káliumot).

 

Feltankolás

 • A görcsöket gyakran a kiszáradás okozza — elejét vehetjük a fájdalmas izom-összehúzódásoknak, ha minél több folyadé­kot iszunk.
 • Ha általában sportolás közben kapunk görcsöt, igyunk leg­alább két pohár vizet két órával az edzés előtt, valamint 10—20 percenként további 1-2,5 dl-t a tréning közben is. Ha nagyon izzadunk, érdemes valamilyen sportitalt választani, amely pó­tolja az elvesztett elektrolitokat.

 

Hasznos

 • Az izomgörcsök többnyire átmeneti jellegűek, és nem okoznak maradandó káro­sodást. Forduljunk azonban orvoshoz, ha a görcs egy napnál tovább tart a felso­rolt házi gyógymódok be­vetése ellenére is.
Be the first to comment

Leave a Reply