IRRITÁBILIS BÉLSZINDRÓMA

Az irritábilis bél szindróma (IBS) nem gyógyítható, sőt kiváltó okai sem tisztázottak. Nagyon fontos, hogy ne csüggedjünk, és megtaláljuk azt a módszert, amelynek segítségével együtt tudunk élni ezzel a betegséggel. Az étrendi változtatások és a stresszkezelési technikák jelentős javulást eredményezhetnek.

 

A táplálékot a bélrendszer izomzatának összehúzódá­sai juttatják tovább. Irritá­bilis bél szindróma esetén azonban az összehúzódá­sok rendszertelenné vál­nak – gyorssá és egyenet­lenné, ami hasmenéshez vezet, illetve lassúvá és gyengévé, ami székreke­dést vált ki. Egyéb tünetei a hasi fájdalom és a szelek képződése. Pontos kóroka egyelőre ismeretlen, de a stressz és némely élelmi­szer bizonyítottan szere­pet játszik a jelentkezésé­ben. Nőknél kétszer olyan gyakori, mint férfiaknál.
Lássunk néhány technikát IBS ellen

Mindig nyugodtan

 • Mivel a stressz egyike az IBS-roham legismertebb kiváltó té­nyezőinek, tanuljuk meg kezelni, például meditáció, jóga vagy a következő egyszerű légzőgyakorlat segítségével. Üljünk vagy feküdjünk le kényelmesen. Összpontosítsunk a testünkbe be- és onnan kiáramló levegőre. Amikor zaklatottságot, szo­rongást keltő gondolatok bukkannak fel, tereljük vissza a fi­gyelmünket a légzésre. Eleinte végezzük a gyakorlatot minden­nap, a későbbiekben pedig akkor, amikor feszültek vagyunk.
 • Jegyezzük le, mikor milyen jellegű és mennyire súlyos tüne­tek jelentkeznek, és rögzítsük a napközben bennünket ért stresszes eseményeket is. Időnként olvassuk vissza a leírtakat, s talán kapcsolatot fedezhetünk föl a rohamok és bizonyos hely­zetek, mondjuk a repülés vagy a főnökünkkel folytatott tárgya­lás között. Amint sikerült azonosítani a tüneteket előidéző körülményeket, keressünk valamilyen módszert (például légzőgyakorlatot), amelynek segítségével megtanulhatunk nyu­godtan szembenézni és megbirkózni ezekkel.

 

Kímélő ételek

 • Együnk minél kevesebb húsfélét, zsírban sült húst, olajat, margarint, tejterméket és más zsíros ételt. Ezek az élelmiszerek heves összehúzódásra késztetik a vastagbelet, s ez hasmenést és hasi fájdalmat okoz.
 • Tartózkodjunk a fűszeres ételektől. A csilipaprikában található kapszaicin például görcsbe rántja a vastagbelet, s ez hasmenéshez vezet.
 • Fogyasszunk kevesebb koffeint, ami súlyosbítja a tüneteket.
 • Kerüljük a közismerten gázképző ételeket, például a ká­posztát, a kelbimbót és a brokkolit.
 • Ne fogyasszunk olyan rágógumit és édességeket, amelyek mesterséges édesítőszert tartalmaznak. A leggyakoribb cukor­pótlók közé tartozik a szorbit és a mannit, amelyek nehezen emészthetők, így amikor a vastagbél baktériumai végül lebont­ják ezeket, szelek képződnek, és hasmenés jelentkezhet.
 • Szokjunk le a dohányzásról. A nikotin hozzájárul az IBS-roham kialakulásához. Ezenkívül, amikor dohányzunk, levegőt is nyelünk.

 

Még több rostot

 • Az utóbbi időben a rostok és az IBS kapcsolatáról alkotott vélemény a korábbinál árnyaltabbá vált. Úgy látszik, hogy az oldható és az oldhatatlan rostok jót tehetnek a szorulástól, a kemény széklettől és a sürgető székelési ingertől szenvedő be­tegeknek, ugyanakkor nem segítenek azoknak, akiket felfúvó­dás, hasmenés vagy szélszorulás gyötör, sőt ez utóbbi tüneteket akár súlyosbíthatják is. A következő tanácsokat akkor fogad­juk meg, ha a fő panaszunk a székrekedés.
 • Fogyasszunk sok oldhatatlan rostot, amelyek a teljes kiőr­lésű gabonafélékben, a korpában, a levélzöldségekben, a gyü­mölcshéjban és a magvakban találhatók. Ezek növelik a széklet tömegét, ezáltal felgyorsítják áthaladását a bélrendszeren.
 • Az oldható rostok szintén javítják a bélrendszer műkö­dését, és a koleszterinszintet is csökkentik. Nagyszerű forrásuk a bab, a borsó, a zabkása, a rizskorpa, a zöldségek, valamint a hámozott gyümölcsök.
 • Fogyasszunk mindennap útifüvet (Psyllium), az élelmirost-­kiegészítők fő összetevőjét. A hashajtóktól eltérően hosszú tá­von is alkalmazható. Kövessük a betegtájékoztató utasításait.
 • Ha korábban nem fogyasztottunk túl sok rostot, fokozato­san növeljük a rostbevitelt. Ha ez hirtelen történik, szélkép­ződést és puffadást okoz. Kezdjük naponta 8 grammal (körül­belül ennyi van 2 körtében), majd mindennap együnk 3-4 grammal többet, amíg el nem érjük a napi 30 grammot.
 • Igyunk 8 pohár vizet naponta, hogy a széklet laza maradjon.

 

Túlzások nélkül

 • Együnk gyakrabban, kevesebbet. Ha egyszerre nagy adag ételt fogyasztunk el, megterheljük az emésztőrendszerünket.
 • Lassan, a rágásra is odafigyelve együnk. Ha habzsolunk, túl sok levegőt nyelünk, ami bélgázképződéshez vezet.

 

A Joghurt jótékony hatása

 • A hasmenés miatt megcsappanhat azoknak a baktériumok­nak a száma, amelyekre szüksége van a szervezetünknek, mert megakadályozzák a kártékony mikroorganizmusok elszaporo­dását. Ha nem vagyunk laktózérzékenyek, irritábilis bél szind­róma okozta hasmenés esetén együnk aktív baktériumot, pél­dául Addophilust tartalmazó joghurtot, vagy vegyünk be na­ponta háromszor két probiotikus kapszulát éhgyomorra.

 

Borsmenta és gyömbér

 • Naponta egy-két csésze borsmentatea ellazítja a beleket, csillapítja a görcsöt. Bélben oldódó borsmentaolaj-kapszulát is szedhetünk. Ez a kiszerelés lehetővé teszi, hogy az olaj ne bomoljon le már a gyomorban, hanem eljusson a bélrendszerbe. Vegyünk be naponta háromszor egy-két kapszulát étkezések között. Vigyázat! Gyomorégés esetén kerüljük a borsmentát.
 • Reszeljünk fél teáskanálnyi friss gyömbérgyökeret egy csé­szébe, öntsünk rá forró vizet, hagyjuk 10 percig állni, majd leszűrve fogyasszuk. Igyunk naponta 4-6 csészével.

 

Kell egy kis mozgás

 • Szakítsunk időt a mozgásra. A testgyakorlás fájdalomcsil­lapító és kedélyjavító hormonokat, endorfinokat szabadít fel, és segít az emésztőrendszer kellő működésének fenntartásában.

Hasznos

 • Hívjunk orvost, ha az irritáblis bél szindróma tüne­tei olyan súlyosak, hogy nem tudunk elmenni ott­honról. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha vér jelenik meg a székletben; akara­tunk ellenére fogyni kez­dünk; 50 évesek elmúltunk, és első alkalommal észlel­jük az IBS jeleit; vagy ha már több éve szenvedünk a betegségben, de változást veszünk észre az eddigiek­hez képest. Ellenőriztessük a receptre felírt vagy vény nélkül kapható gyógyszere­inket is, hogy a rendellenes bélműködés nem valami­lyen mellékhatásként je­lentkezik-e. Ételallergia gyanúja esetén figyeljük meg, melyik étel a bűnös. Lehet, hogy bizonyos táplá­lékokat nem tudunk meg­emészteni, mert a szerve­zetünk nem termel eleget egyes emésztőenzimekből.

Be the first to comment

Leave a Reply