
A krónikus gyulladásos bélbetegségek két legismertebb fajtája a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség. Az előbbi a vastag- és a végbél nyálkahártyáját érinti; az utóbbi többnyire a vastagbelet, de megtámadhatja a gyomrot, a nyelőcsövet és a szájüreget is. A tünetek mindkét esetben hasonlók: hasmenés, hasi fájdalom, valamint véres és nyálkás székletürítés. Ezek az akut fázisok néha évekig tartó nyugodt, tünetmentes időszakok után jelentkeznek…
A speciális gyógyszeres kezelésen (gyulladásgátlók, antibiotikumok, szteroidok alkalmazásán) kívül ugyanakkor mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a tünetek jelentkezésének gyakoriságát és intenzitását
Barátságos baktériumok
- Az emésztőrendszerben hasznos baktériumok találhatók (például laktobacillusok és bifidobaktériumok), amelyek megakadályozzák a kártékony mikroorganizmusok elszaporodását.
- Amikor ezt a feladatukat nem tudják ellátni — mert mondjuk antibiotikumos kezelés hatására a számuk megcsappan, vagy a kártékony baktériumok felülkerekedése miatt kipusztulnak -gyulladás lép fel. Az úgynevezett probiotikus készítmények segítenek helyreállítani és fenntartani a bélflóra természetes állapotát, az optimális egyensúlyt. Vegyünk be naponta háromszor 2 kapszulát éhgyomorra, vagy ha nem szeretnénk kiegészítőt szedni, együnk naponta két-három pohár élőflórás natúr joghurtot.
Étrendi szempontok
- Részesítsük előnyben a kímélő ételeket — például a főtt sárgarépát, a fehér rizst és az almakompótot. A fűszeres ételek nemcsak előidézhetik, de súlyosbíthatják is a hasmenést és a hasi fájdalmat.
- Kerüljük a zsírban sült, valamint a sok zsírt tartalmazó ételeket, mert az ilyenkor fellépő zsíremésztési zavar miatt a hasmenés fokozódik.
- Az olyan rostdús ételek, mint a korpa, a teljes kiőrlésű gabonafélék vagy például a brokkoli, bármennyire egészségesek is, a gyulladásos bélbetegség fellángolása alatt fokozzák a fájdalmat okozó gázok képződését. Tehát ideiglenesen csökkentsük rostfogyasztásunkat, de amint jobban érezzük magunkat, természetesen visszaállíthatjuk a szokásos rostbevitelt.
- A Crohn-betegségben szenvedők közül sokan nem tudják megemésztem a laktózt (tejcukor). Az ilyenkor jelentkező jellegzetes tünet, a felfúvódás megszüntethető, ha laktózmentes tejtermékekre váltunk, vagy laktázt (a tej lebontásához szükséges enzimet) tartalmazó tablettát szedünk.
- Szedjünk mindennap multivitamint vagy ásványianyag-kiegészítőt, hogy pótolhassuk a hasmenéssel a szervezetünkből kiürült tápanyagokat.
Fehéren-feketén
- Egy füzetbe jegyezzünk fel mindent, amit a nap folyamán megeszünk (beleértve a rágcsálnivalókat is), szervezetünk reakcióit és a tünetek erősségét. A hónap végén nézzük át a naplót: így pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mennyire tudjuk tolerálni az élelmi rostot és a problémás ételeket, például a tejtermékeket. Sőt az is kiderül, szükséges-e teljes mértékben mellőznünk valamilyen élelmiszert.
Kevesebb stressz
- A stressz is kiválthatja a gyulladásos bélbetegségek tüneteit. Gyakoroljunk mindennap valamilyen relaxációs technikát, például végezzünk jóga-, meditációs, vizualizációs gyakorlatokat vagy mélylégzést. Amikor van 20 percünk, üljünk le egy csendes helyen, hunyjuk le a szemünket, és képzeljük el, ahogy gyógyító kék fény halad át lassan az emésztőrendszerünkön, és enyhíti a gyulladást. S miközben ez a kék fény áthalad rajtunk, mindenütt egészséges szöveteket hagy maga mögött.
Olajozottan
- Az ómega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából. Vegyünk be mindennap l evőkanálnyi lenmagolajat (magában vagy salátaöntetbe, müzlibe keverve), esetleg 2 teáskanálnyi halolajat (ez 2 g ómega-3 zsírsavnak felel meg). Egy olaszországi vizsgálat szerint a halolaj csökkenti a Crohn-betegségben szenvedőknél a visszaesések gyakoriságát. Vigyázat! Ne fogyasszunk halolajat, ha véralvadásgátló gyógyszert szedünk!
Ötórai tea
- A borsmenta- és a kamillatea görcsoldó hatású, valamint a gázképződést is csökkenti. Tegyünk valamelyik szárított gyógynövényből l teáskanálnyit egy csészényi forrásban lévő vízbe, hagyjuk 10 percig állni, majd leszűrve fogyasszuk. Ha hajlamosak vagyunk a gyomorégésre, akkor a borsmenta helyett inkább a kamillát válasszuk.
- A fehér mályva védőréteggel vonja be, és megnyugtatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Egy csésze forró vízhez adjunk 1-2 teáskanálnyit a szárított gyógynövényből. Hagyjuk 10—15 percig állni, szűrjük le, majd kortyoljuk el.
Hasznos
- Mind a diagnózis felállítása, mind pedig a megfelelő kezelés kiválasztása gasztro-enterológus szakorvos feladata. Mindig forduljunk orvoshoz, amikor a tünetek fellángolnak, különösen akkor, ha véres, nyálkás hasmenés vagy fekete széklet jelentkezik. Ne várjunk tétlenül, és ne próbálkozzunk az öngyógyítással, ha a hasunk felpuffad, súlyos hasi fájdalmak gyötörnek, esetleg mindezt legalább 38 °C-os láz kíséri.
Leave a Reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.