GYULLADÁSOS BÉLBETEGSÉGEK

A krónikus gyulladásos bélbetegségek két legis­mertebb fajtája a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn-betegség. Az előbbi a vas­tag- és a végbél nyálkahár­tyáját érinti; az utóbbi többnyire a vastagbelet, de megtámadhatja a gyomrot, a nyelőcsövet és a szájüre­get is. A tünetek mindkét esetben hasonlók: hasme­nés, hasi fájdalom, valamint véres és nyálkás székletürí­tés. Ezek az akut fázisok néha évekig tartó nyugodt, tünetmentes időszakok után jelentkeznek…

A speciális gyógyszeres kezelésen (gyulladásgátlók, antibiotikumok, szteroidok alkalmazásán) kívül ugyanakkor mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a tünetek jelentkezésének gyakoriságát és intenzitását
Barátságos baktériumok

 • Az   emésztőrendszerben   hasznos   baktériumok   találhatók (például laktobacillusok és bifidobaktériumok), amelyek meg­akadályozzák a kártékony mikroorganizmusok elszaporodását.
 • Amikor ezt a feladatukat nem tudják ellátni — mert mondjuk antibiotikumos kezelés hatására a számuk megcsappan, vagy a kártékony baktériumok felülkerekedése miatt kipusztulnak -gyulladás lép fel. Az úgynevezett probiotikus készítmények segítenek helyreállítani és fenntartani a bélflóra természetes állapotát, az optimális egyensúlyt. Vegyünk be naponta három­szor 2 kapszulát éhgyomorra, vagy ha nem szeretnénk kiegé­szítőt szedni, együnk naponta két-három pohár élőflórás natúr joghurtot.

 

Étrendi szempontok

 • Részesítsük előnyben a kímélő ételeket — például a főtt sárgarépát, a fehér rizst és az almakompótot. A fűszeres ételek nemcsak előidézhetik, de súlyosbíthatják is a hasmenést  és a hasi fájdalmat.
 • Kerüljük a zsírban sült, valamint a sok zsírt tartalmazó ételeket, mert az ilyenkor fellépő zsíremésztési zavar miatt a hasmenés fokozódik.
 • Az olyan rostdús ételek, mint a korpa, a teljes kiőrlésű gabo­nafélék vagy például a brokkoli, bármennyire egészségesek is, a gyulladásos bélbetegség fellángolása alatt fokozzák a fájdal­mat okozó gázok képződését. Tehát ideiglenesen csökkentsük rostfogyasztásunkat, de amint jobban érezzük magunkat, ter­mészetesen visszaállíthatjuk a szokásos rostbevitelt.
 • A Crohn-betegségben szenvedők közül sokan nem tudják megemésztem a laktózt (tejcukor). Az ilyenkor jelentkező jel­legzetes tünet, a felfúvódás megszüntethető, ha laktózmentes tejtermékekre váltunk, vagy laktázt (a tej lebontásához szük­séges enzimet) tartalmazó tablettát szedünk.
 • Szedjünk mindennap multivitamint vagy ásványianyag-­kiegészítőt, hogy pótolhassuk a hasmenéssel a szervezetünk­ből kiürült tápanyagokat.

 

Fehéren-feketén

 • Egy füzetbe jegyezzünk fel mindent, amit a nap folyamán megeszünk (beleértve a rágcsálnivalókat is), szervezetünk reak­cióit és a tünetek erősségét. A hónap végén nézzük át a nap­lót: így pontosabb képet kaphatunk arról, hogy mennyire tud­juk tolerálni az élelmi rostot és a problémás ételeket, például a tejtermékeket. Sőt az is kiderül, szükséges-e teljes mértékben mellőznünk valamilyen élelmiszert.

 

Kevesebb stressz

 • A stressz is kiválthatja a gyulladásos bélbetegségek tüneteit. Gyakoroljunk mindennap valamilyen relaxációs technikát, pél­dául végezzünk jóga-, meditációs, vizualizációs gyakorla­tokat vagy mélylégzést. Amikor van 20 percünk, üljünk le egy csendes helyen, hunyjuk le a szemünket, és képzeljük el, ahogy gyógyító kék fény halad át lassan az emésztőrendszerün­kön, és enyhíti a gyulladást. S miközben ez a kék fény áthalad rajtunk, mindenütt egészséges szöveteket hagy maga mögött.

 

Olajozottan

 • Az ómega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából. Vegyünk be mindennap l evőkanálnyi lenmagolajat (magában vagy salátaöntetbe, müzlibe keverve), esetleg 2 teáskanálnyi halolajat (ez 2 g óme­ga-3 zsírsavnak felel meg). Egy olaszországi vizsgálat szerint a halolaj csökkenti a Crohn-betegségben szenvedőknél a visszaesések gyakoriságát. Vigyázat! Ne fogyasszunk halolajat, ha véralvadásgátló gyógyszert szedünk!

 

Ötórai tea

 • A borsmenta- és a kamillatea görcsoldó hatású, valamint a gázképződést is csökkenti. Tegyünk valamelyik szárított gyógy­növényből l teáskanálnyit egy csészényi forrásban lévő vízbe, hagyjuk 10 percig állni, majd leszűrve fogyasszuk. Ha hajlamo­sak vagyunk a gyomorégésre, akkor a borsmenta helyett in­kább a kamillát válasszuk.
 • A fehér mályva védőréteggel vonja be, és meg­nyugtatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Egy csésze forró vízhez adjunk 1-2 teáskanálnyit a szárított gyógynövényből. Hagyjuk 10—15 percig állni, szűrjük le, majd kortyoljuk el.

Hasznos 

 • Mind a diagnózis felállítása, mind pedig a megfelelő ke­zelés kiválasztása gasztro-enterológus szakorvos feladata. Mindig forduljunk orvoshoz, amikor a tüne­tek fellángolnak, különösen akkor, ha véres, nyálkás hasmenés vagy fekete széklet jelentkezik. Ne vár­junk tétlenül, és ne próbál­kozzunk az öngyógyítással, ha a hasunk felpuffad, sú­lyos hasi fájdalmak gyötör­nek, esetleg mindezt leg­alább 38 °C-os láz kíséri.

Be the first to comment

Leave a Reply