GYÓGYSZEREK A TENGERBŐL

A tengerparti nyaralás kiváló lehetőség arra, hogy kipihenjük magunkat. A kék ég, a meleg homok és a nyaldosó hullámok elfeledtetnek velünk minden feszültséget. Azt viszont nem sokan tudják, hogy ez a végtelen kékség nem csak az elmére és a lélekre gyakorol gyógyító hatást, hanem a test számára is nagyszerű kezelési módokat tartogat.
Nézzünk néhány hatékony gyógymódot:

Egészséges halolaj

 • A sok — ómega-3 zsírsavakban gazdag — olajos húsú halat, például szardíniát, makrélát és tonhalat tartalmazó étrend védelmet nyújt a szívrohamot okozó vérrögök képződése ellen. Ezt egy sor klinikai kísérlet bizonyí­totta azt követően, hogy a kutatók felfigyel­tek a koszorúér-betegség alacsony előfordu­lására Grönland inuit lakossága körében. Mostanra kiderült, hogy ugyanezek az ómega-3 zsírsavak kedvező hatást gyakorol­hatnak számtalan más betegség, például a depresszió, a gyulladásos megbetegedések (pikkelysömör, reumás ízületi gyulladás, Crohn-betegség), valamint a lupus és az ekcéma esetében is. Még a menstruációs görcsöket is csillapíthatják. Ha nem szeretjük annyira a halat, természetesen halolajkapszu­lát is szedhetünk.

 

Az alga a táplálkozásban

 • Az alga jóval sokoldalúbb, mint hogy egy­szerűen a sushi és a különféle pakolások alapanyagként tartsuk számon. A nori, a kelp, a Porphyra Umbilicalis, a dulse és a többi — több mint 2500 fajta — alga kiváló fehérje-és étrendirost-forrás. Ezenkívül bizonyos vitaminokban és ásványi anyagokban gaz­dagabbak, mint a szárazföldi növények. Ez utóbbiaktól eltérően például a tengeri alga B12-vitamint is tartalmaz, amelyet egyébként a húsfélékből és a tejtermékekből nyerünk. (Hiánya kimerültséget, depressziót, zsibbadást és fülcsengést okozhat.)
 • Az alga az alginsav nagyszerű forrása is egyben, amely segít megtisztítani az emberi szervezetet az ólomtól, illetve más mérgező nehézfémektől. Emellett olyan hasznos vegyületeket is tartalmaz, amelyek hozzájá­rulhatnak a rák megelőzéséhez. A noriban (szárított algalapocskák) például rengeteg béta-karotin található, amely a többi antioxidánshoz hasonlóan közömbösíteni tudja a szabad gyököknek nevezett káros moleku­lákat. Az alga nélkülözhetetlen nyersanyaga a japán konyhának; valószínűleg ez magyarázza azt is, hogy a rákos megbetegedések előfordulása rendkívül ritka ebben a távol­keleti országban.

 

Segítség a pajzsmirigynek

 • A rákos megbetegedésekhez hasonlóan az el­hízás is igen ritka jelenség Japánban. Felte­hetően hozzájárul ehhez az, hogy az ország lakosai sok, jódban gazdag algát fogyasztanak. Az anyagcsere folyamatait részben irányító pajzsmirigy ugyanis nem tud megfelelően működni, ha ebből az ásványi anyagból kevés található a szervezetben. A pajzsmirigy-elég­telenségjelei közé tartozik a kimerültség, a letargia és a száraz bőr. Ha ezeket a tünete­ket észleljük, forduljunk orvoshoz.
 • Hazánkban a jódpótlásnak kiemelten fon­tos szerepe van, mivel az ország területének 80 százalékán alacsony az ivóvíz jódtartalma. A pajzsmirigy-rendellenességek megelőzhe­tők, amennyiben jódozott sót használunk, de ha kedvet érzünk egy kis változatossághoz, akár az algát is megpróbálhatjuk beilleszteni az étrendünkbe.

 

Tengeri só az egészséges bőrért

 • Több ezer éve keresik fel az emberek a Holt-tengert a magas sótartalmú víz messze földön híres gyógyhatása miatt. Ha csodát nem is várhatunk, az mindenesetre kétségtelen, hogy a sós víz remekül hidratálja a kiszáradt, prob­lémás bőrt.
 • A száraz bőrt azonban az alábbi „bőrradír” is puhává varázsolja: keverjünk össze egy csésze tengeri sót megfelelő mennyiségű (gyógyszertárban beszerezhető) glicerinnel. Tusolás után kenjük a krémet kézzel vagy természetes szivaccsal a még nedves bőrre. Mossuk le, majd törülközzünk meg. Meg fogunk lepődni, milyen bársonyosan puha lesz a bőrünk!

Algakóstoló

 • Az alga egyre inkább divatba jön, és ma már szá­mos étteremben megtalálhatjuk az étlapon. Alapanyagként frissen vagy szárított formában kapható (az utóbbit felhasználás előtt be kell áztatni).
 • Dulse Az Atlanti-óceán európai és észak-­amerikai partjai mentén egyaránt megtalálható vörösmoszatfaj. Írországban különösen kedvelt például a dulséval kevert, ropogósra sütött vajas burgonyapüré.
 • Kelp Az Atlanti-óceánban igen elterjedt faj. Hosszú, barna szalagjait és kéz formájú leveleit felaprítják, majd levesekbe keverik. A szárított kelpet ízesítőként használják.
 • Porphyra Umbilicalis Ezt a vörösmoszatfajt a Swansea-től nyugatra fekvő tengerparton taka­rítják be, és péppé főzve, zabliszttel keverve ro­pogós kenyérfélét sütnek belőle.
 • Nori Ez a japán moszat szárított, préselt lapok formájában kapható, és a rizs, illetve a sushi bebugyolálására szolgál. Csíkokra is vághat­juk, és ízesítőként levesekbe is felhasználhatjuk.
 • Wakame Ezt az eredetileg japán fajtát napja­inkban Bretagne-ban is termesztik. Főként leve­sek ízesítésére használják, de csíkokra vágva ragukba, wokban sült ételekhez vagy salátákba is keverik.

Be the first to comment

Leave a Reply