GÉGEGYULLADÁS

Ha gége­gyulladásunk van, fáj a tor­kunk, és elmegy a hangunk. Ezt az állapotot okozhatja a hangszálak megerőltetése, a hideg, valamilyen vírusos fertőzés, a dohányzás vagy akár allergia, arcüreggyulla­dás, a nyálkahártyát irritáló por, gőz vagy gáz, illetve hörghurut és némely más betegség…

Hangszálaink pihentetésével megelőzhetjük a súlyosabb rendellenességek, vérzés, csomó, polip vagy ciszta kialakulását.Az itt következő gyógy­módok enyhítik a panaszokat, hogy kényszerű némaságunk minél rövidebb ideig tartson

Kíméletes csend

 • Mindenképpen álljuk meg a köhögést vagy a torokkö­szörülést. Mindkettő károsíthatja a hangszálakat. Kortyolgas­sunk vizet, vagy nyeljünk néhányat, amíg meg nem szűnik a köhögési inger.

 

Gyógyító kortyok

 • Igyunk naponta legalább 6—8 pohár langyos vagy meleg (de nem forró!) vizet. A gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy a gégénk ne száradjon ki.
 • Más meleg folyadék, például a csirkehúsleves vagy a tea is enyhítheti a kellemetlen érzést.
 • A gyógynövényszakértők gégegyulladásra orvosi pemetefű-vagy ökörfarkkóró-teát szoktak javasolni. A szőrös levelű pemetefűből régóta készítenek köhögés elleni cukorkát. Az ökörfarkkóró pedig olyan nyálkaanyagot tartalmaz, amely védőréteggel vonja be a gyulladt szöveteket, így csillapítja az irritációt és a köhögési ingert. Tegyünk 1-2 teáskanálnyit a szá­rított növényből egy csészényi forrásban lévő vízbe, 10 percig hagyjuk ázni, majd leszűrve fogyasszuk, naponta 1-3 csészével.
 • Egy ősrégi népi gyógymódot is kipróbálhatunk. Három­óránként igyunk 2 teáskanálnyi vöröshagymalevet, – utána pedig vegyünk be l teáskanálnyi mézet. Ha nincs gyümölcs-centrifugánk, tegyünk egy fél fej vöröshagymát két tányér közé, préseljük össze, és fogjuk fel a kifolyó levet.
 • Keverjünk össze l teáskanálnyi mézet, egy kis citromlevet és egy csipet cayenne-i borsot, majd kortyoljuk el. Ismételjük szükség szerint.

 

Párás, illatos, jóleső meleg

 • Egy edényben forraljunk vizet, majd fölé hajolva lélegez­zük be mélyen a gőzt 5 percig, naponta kettő—négy alkalom­mal. Az edényt helyezzük stabil felületre, és a fejünkre terít­sünk törülközőt. Ne hajoljunk túlságosan közel a forró vízhez, nehogy megégessük magunkat. A gőz segít helyreállítani a to­rok nyálkahártyájának nedvességét, ami gyorsítja a gyógyulást.
 • Adjunk a forró vízhez 4-6 csepp fertőtlenítő és gyulladás­csökkentő illóolajat, például levendula, szantálfa- vagy ka­millaolajat.
 • Ökörfarkkóró-, zsálya- kakukkfű- vagy izsópteával készít­sünk meleg borogatást, tegyük a torkunkra, majd tekerjünk a nyakunk köré még egy száraz törülközőt is, hogy megőrizze a meleget.

 

A megelőzés ereje

 • Lélegezzünk az orrunkon keresztül. Az orrlyukak termé­szetes párásítóként működnek. Szájon át történő légzéskor vi­szont száraz, hideg levegő éri a gégénket.
 • Használjunk párásító készüléket a hálószobában, vagy helyezzünk egy edényben vizet a radiátorra. A hangszálainkat nyálkás réteg borítja, amelyet nedvesen kell tartani azért, hogy védelmet tudjon nyújtani az irritáló anyagokkal szemben.
 • Repülés közben rágjunk rágógumit, vagy szopogassunk cukorkát. A gép fedélzetének levegője rendkívül száraz, ami nem tesz jót a hangszálaknak. Ha csukva tartjuk a szánkat, és fokozzuk a nyáltermelést, megelőzhetjük a kiszáradást.
 • Ha repülőn utazunk, időnként tartsunk egy nedves ruhát az orrunk és a szánk elé, így magasabb nedvességtartalmú levegő jut a légutakba.
 • Bizonyos vérnyomáscsökkentők, pajzsmirigybetegségek ke­zelésére szolgáló készítmények, antihisztaminok és más gyógy­szerek nagyon kiszáríthatják a torkot. Kérdezzük meg orvo­sunkat, lehet-e ilyen oka rekedtségünknek.
 • Szokjunk le a dohányzásról. Ez a sok szempontból káros szenvedély a torkot is kiszárítja. Még a füstös sörözőket, klu­bokat és éttermeket is kerüljük.

Hasznos

 • A gégegyulladás jellemzően nem súlyosabb, mint a to­rokgyulladás. A hangunk általában néhány nap alatt visszatér, ha azonban még­sem, forduljunk orvoshoz. A makacs, megmagyarázha­tatlan rekedtséget ki kell vizsgálni, különösen akkor, ha dohányzunk, ami rizikó­tényező a rákos megbete­gedések szempontjából. Haladéktalanul menjünk orvoshoz, ha vért köhö­günk fel, vagy zihálunk, illetve ha a gégegyulladást olyan erős fájdalom kíséri, hogy nehezen tudjuk le­nyelni a nyálunkat. Ilyen esetben a gége felső része annyira megduzzadhat, hogy elzárhatja a légutakat, s ez végzetessé is válhat.

 

Be the first to comment

Leave a Reply