FOGZÁS

Négy és nyolc hónapos kor között, amikor az első fogak megjelennek, a baba fogínye vörössé, nyomásér­zékennyé és duzzadttá válhat. Néhány csecsemő számára teljesen problé­mamentes a fogzás idő­szaka, mások azonban nyugtalanok, ingerlékenyek…

Számít­sunk arra, hogy ilyenkor sok nyál termelődik. Álta­lában az első kettő-négy fog kibújása a legfájdalma­sabb. Igaz, akadnak kisgye­rekek, akiknek a többi fog kinövése is ugyanolyan szenvedést okoz, még akár hároméves korban is.

Napközben sokat segíthetnek a patikában kapható fájdalomcsillapító cseppek, ecsetelők és zselék.
Számos más módszer is ismeretes a fogzási problémák megoldására:

Hűs enyhülés

 • Szerezzünk be vízzel vagy zselével töltött hűsítő rágókát a bababoltban, és tegyük a hűtőszekrénybe. Amikor a baba el­kezdi rágcsálni, a hideg elzsibbasztja a fogínyét, és ezáltal csil­lapítja a fájdalmat. Vigyázat! A mélyhűtőben nem szabad tar­tani, mert ez a baba ínyének fagyásos sérülését okozhatja.
 • Bugyoláljunk be egy jégkockát tiszta rongyba, és finoman dörzsöljük vele a baba fogínyét. A jég közvetlenül ne érintkez­zen az ínnyel, és folyamatosan mozgassuk, nehogy egy terüle­tet túlságosan lehűtsünk.
 • Ha a baba legelső foga próbál kibújni, hűtsünk le egy kiskanalat a hűtőszekrényben (ne a mélyhűtőben!), és helyezzük a domború részét a baba fogínyére. A hűtőrágókához hasonló­an a hideg kanál is érzésteleníti a fájdalmas területet.
 • Szeleteljünk fel egy franciakenyeret, tegyük a szeleteket egy mélyhűtőtasakba, és helyezzük a mélyhűtőbe. Amikor a fájda­lom jelentkezik, adjunk a babának egy darab hideg kenyeret rágcsálni. A hideg elzsibbasztja a fogínyt, a kenyér széle pedig masszírozza a kicsi ínyét. Maradjunk a közelben, és vegyük el a kenyeret, amikor kezd pépessé válni.
 • Adjunk a babának egy meghámozott, hűtött banánt. A ba­nán gyorsan felenged, miközben a kicsi majszolja, és a hűvös gyümölcs megnyugtatja a fogínyt. A kenyérhez hasonlóan ezt is vegyük el egy idő után.

 

A szülő közelsége

 • Vannak időszakok, amikor nem kell fájdalomcsillapítóhoz folyamodni, elég, ha egyszerűen foglalkozunk a kicsivel. Babusgassuk, vagy sétáljunk vele a lakásban, hogy eltereljük a fi­gyelmét a fájdalomról.
 • Néhány percig masszírozzuk a baba fogínyét tiszta ujjal. Ez enyhíti a fájdalmat, ráadásul gondoskodásunk vigasztaló a kicsi számára.

 

Gyógynövényes fogínynyugtatók

 • Keverjünk össze 2 csepp szegfűszeg-illóolajat és legalább l evőkanál növényi olajat. Először próbáljuk ki a saját fog­ínyünkön, nehogy túl erős legyen. Ha irritációt érzünk, adjunk hozzá még egy kevés növényi olajat. Vigyázat! A tiszta szegfű­szegolaj nagyon erős, soha ne használjuk a baba fogínyére!
 • Tegyünk 1-2 csepp kamillaolajat egy benedvesített vatta­labdára, és kenegessük vele a fogínyt naponta kétszer. Az olaj nyugtatóan hat az irritált bőrre és fogínyre.

 

Ha nagyon fáj

 • A gyógyszertárakban forgalmazott fogzási zselék segítenek a fájdalom csillapításában. Nagyon kis mennyiségben bármi­lyen helyi érzéstelenítőt használhatunk. Vigyázat! Ezek a ké­szítmények nemcsak az ínyt zsibbasztják el, hanem a garatot is, ami azt jelenti, hogy a lenyelt táplálék vagy nyál a légutakba juthat anélkül, hogy a szokásos öklendezést vagy hányási refle­xet kiváltaná.

 

Ha fog, akkor fogmosás

 • Amint a fog megjelenik, kezdjük el rendszeresen tisztítani. Naponta kétszer nagyon finoman dörzsöljük meg a fogínyt puha fogkefével vagy tiszta babamosdókesztyűvel. Ezzel kordá­ban tarthatjuk a baktériumokat a szájüregben, és egyúttal csök­kenthetjük a fogzás okozta irritációt is. Fontos az is, hogy gyer­mekünk idejében hozzászokjon a fogmosáshoz.

Hasznos

 • A közhiedelemmel ellen­tétben a fogzás nem jár lázzal, hasmenéssel, hányás­sal vagy étvágytalansággal. Ezek a tünetek valamilyen más problémát jeleznek, ezért forduljunk gyermek­orvoshoz vagy védőnőhöz. A legjobb, ha minél hama­rabb felkeressük az orvost, de semmiképpen ne vár­junk tovább, ha a baba láza két-három napig nem megy le.
 • Régen bevett szokásnak számított, hogy pálinkát dörzsöltek a baba fájó ínyére. Alkoholt adni egy csecsemőnek nemcsak butaság, hanem törvényel­lenes is. Alkalmazzunk inkább valamilyen bizton­ságosabb gyógymódot.

Be the first to comment

Leave a Reply