FÁRADT LÁB

Egy felnőtt az ébren töl­tött idő mintegy 80 száza­lékában talpon van, és naponta átlagosan 8-10 ezer lépést tesz meg. Nem meglepő tehát, hogy időről időre elfárad és megfájdul a lábunk.

Szinte bármi kiválthatja a fájdalmat, beleértve a kényelmetlen cipőt, bizonyos betegsége­ket (például az ízületi vagy íngyulladást, a cukorbeteg­séget), valamint az elégte­len vérkeringést.

Ha a kellemetlen érzés fáradtság vagy kényelmetlen cipő viselése következtében alakul ki, a legjobb megoldás a lábfürdő – meleg vagy hideg vízben, esetleg gyógynövényekkel -, illetve az élénkítő lábmasszázs. Ha senki sem vállalkozik a masszírozásra, ne csüggedjünk

Jó néhány tanácsot találunk még arra vonatkozólag, hogyan lehet enyhíteni a lábfájást

Kényeztető lábfürdő

 • Töltsünk meg egy lavórt hideg vízzel, egy másikat pedig olyan meleggel, ami még jólesik. Üljünk egy kényelmes szék­re, s tegyük a lábunkat a hideg vízbe. Öt perc múlva helyezzük át a melegbe. Ismételjük a műveletet. Ez tágítja és összehúzza a véredényeket a lábfejünkben, így serkenti a vérkeringést.
 • Illóolajos kényeztetéshez töltsünk meg egy edényt forró víz­zel. Tegyünk bele 2 csepp borsmentaolajat és 4-4 csepp eu­kaliptusz- és rozmaringolajat. Áztassuk a lábunkat 10 percig.
 • Főzzünk egy csésze erős borsmentateát, s öntsük a lábvízbe. Áztassuk a lábunkat 15 g árnikatinktúrát tartalmazó meleg vízbe. A vérkeringés fokozódásának hatására szinte azonnal enyhül a fájdalom.

 

Lábmasszázshoz

 • Gyógynövényboltokban vásárolhatunk olyan hengert, ame­lyet kifejezetten a talp masszírozására fejlesztettek ki. Az is jó megoldás, ha néhány percig mezítelen talpunk alatt görgetünk egy tenisz- vagy golflabdát, esetleg egy sodrófát.
 • Alaposan keverjünk össze 3 csepp vérkeringést serkentő szeg­fűszegolajat és 3 evőkanál szezámolajat. A lábba masszírozva enyhíti a fájdalmat.
 • Ugyanilyen hatékony, ha 3 csepp levendu­la-, l csepp kamilla-, l csepp muskátli- és 2 teáskanál olívaola­jat vegyítünk egymással.

 

Mentőöv a süllyedőnek

 • A talpbetétek enyhítik a lúdtalp és a bokasüllyedés okozta lábfejfájdalmat. Gyógyászati segédeszközt árusító üzletekben pontos, számítógépes méretvételt követően a betétet a lábunk­hoz is igazítják.

 

Lábtorna

 • Szórjunk szét néhány ceruzát a padlón, és szedjük össze a lábujjainkkal. Ez a torna erősíti a lábfej izmait, és enyhíti a fáj­dalmat.
 • Bujtassuk a lábujjainkat vastag (például befőttes-) gumiba. Nyissuk szét a lábujjakat, és tartsuk kifeszítve a gumit 5 má­sodpercig. Ismételjük a gyakorlatot tízszer, hogy kilazítsuk a nap során a cipőben összeszorított lábfejünket.

 

Sarkalatos problémák

 • A sarokfájás, különösen, ha reggel jelentkezik, a lábujjaktól a sarokig húzódó rostos kötőszövet gyulladásának a jele is lehet. A fájdalmat az Achilles-ín nyújtásával csillapíthatjuk. Álljunk körülbelül egy méterre a faltól. A kezünkkel támaszkodjunk a falnak, és a jobb lábunkkal lépjünk előre. A bal lábunk marad­jon egyenes, a sarkunkat nyomjuk a padlóra. Enyhe feszülést kell éreznünk a sarkunknál és a bokánknál. Maradjunk így körülbelül  10 másodpercig, majd váltsunk lábat, és ismételjük meg a gyakorlatot.
 • Naponta háromszor tegyünk jégtömlőt 20 percig a fájós sarkunkra.
 • Vásároljunk saroktartót a gyógyszertárban. Ez a segédeszköz a cipőbe helyezve alátámasztja a sarkunkat, és megóvja az ütődésektől.

 

A megelőzés ereje

 • Amikor sokáig kell egy helyben szobroznunk, próbáljunk meg szerezni egy gumiszőnyeget, amelyre ráállhatunk.
 • Amikor csak tehetjük, hordjunk futócipőt, még akkor is, ha éppen nem sportolunk. Az ilyen cipők párnázzák ki legkényel­mesebben a lábunkat, és támasztják alá legjobban a sarkunkat. Ha nem felelnek meg az ízlésünknek, legalább válasszunk vas­tag talpú lábbelit.
 • Mindig késő délután vásároljunk új cipőt: a lábfejünk ilyenkor ugyanis egy kicsit nagyobb, mint reggel. Ha cipő­betétet hordunk, feltétlenül vigyük magunkkal, így az új cipő a betéttel együtt is biztosan kényelmes lesz.
Hasznos

 • Az időnként jelentkező fájdalom miatt nem kell aggódni. Akkor viszont for­duljunk orvoshoz, ha reg­gel, közvetlenül felkelés után nehezen tudunk járni, vagy ha a fájdalmas terület duzzadt, netán elszíneződött. Ilyen esetben ugyanis íngyulladás, csonttörés vagy idegbecsípődés állhat a probléma hátterében, és a háziorvos ortopéd szak­orvoshoz adhat beutalót. Nem szabad továbbá figyelmen kívül hagyni a cukorbajra vagy pajzsmi­rigybetegségre utaló fájdal­mas, égető érzést a lábban. Ha cukorbetegségben szenvedünk, haladéktalanul keressük fel az orvost, amikor egy vágás, seb, hólyag vagy horzsolás egy nap elteltével sem kezd gyógyulni a lábfejünkön.

 

Be the first to comment

Leave a Reply