EMLÉKEZETZAVAR, FELEDÉKENYSÉG

Olykor-olykor mindannyi­unkkal előfordul, hogy elfelejtjük, hová tettük a szemüvegünket vagy a kul­csunkat, esetleg a nyelvünk hegyén van egy szó, de mégsem ugrik be. Idősebb korban az ilyen esetek gyakoribbá válhatnak, mert az agy vérellátása romlik, és a szerv információtáro­lási mechanizmusa zavart szenved.

Bár a feledékenység olykor igen kellemetlen lehet, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, ha nem jut eszünkbe valami. Számos memóriaserkentő és egyszerű önsegítő módszer létezik, amelyekkel bármely életkorban élesíthetjük és remek formában tarthatjuk elménket.
Lássunk néhány módszert

Figyelemfelkeltő illatok

 • Gyógynövényboltban vásároljunk rozmaring- vagy bazsa­likom-illóolajat. Vizsgálatok kimutatták, hogy e két illat fo­kozza az agy éber, figyelmi állapotban regisztrálható béta-hul­lámainak kibocsátását. Tegyünk egy kevés olajat a hajunkra, a csuklónkra vagy a ruhánkra – bárhová, ahonnan belélegez­hetjük. Esetleg töltsünk az olajból a párologtatóba, hogy meg­teljen vele a helyiség levegője.

 

Egy csésze fekete

 • A koffeintartalmú italok rövid időre fokozzák a koncent­rációt. Egy vizsgálatban részt vett idős emberek, akik na­ponta 3-4 csésze kávét ittak, ritkábban hagyta cserben az em­lékezetük, mint azokat, akik naponta legfeljebb egycsészényit fogyasztottak.

 

Oxigénből ne legyen hiány

 • A ginkgo biloba (páfrányfenyő) serkenti az agy vérellátását, így az agysejtek hozzájuthatnak a jobb teljesítményhez szüksé­ges oxigénhez. Változást azonban csak akkor fogunk tapasztalni, ha esetünkben az agy nem megfelelő vérellátása okozza a problémát.
 • Az agy vérellátását a testgyakorlás is hatékonyan javítja. Még arra is van bizonyíték, hogy a mozgás növelheti az agyi idegsejtek számát. Bármilyen rendszeres edzésforma beválhat, de a legjobb a gyaloglás, a kerékpározás vagy más aerob sport.

 

Memória és vércukorszint

 • A legújabb kutatások szerint összefüggés van a glükózinto­lerancia és az időskori memóriazavar közt. Sok ember, különösen az idősebbek szervezete nehezen tudja a vérben lévő glükózt a sej­tekbe juttatni és ott energiává alakítani. Étkezzünk rendsze­resen és mértékkel; részesítsük előnyben az élelmi rostok­ban gazdag zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonaféléket.
 • A „jótékony” zsírok, amelyek a növényi olajokban, a dió­félékben, a magvakban, az avokádóban és a halakban találhatók, anélkül segítenek egyensúlyban tartani a vércukorszintet, hogy az artériákban zsíros lerakódásokat (plakkokat) képeznének.

 

Ésszerű étrend

 • Agyunk 85 százalékát víz alkotja. Ha nem szoktunk napon­ta legalább 8 nagy pohár folyadékot meginni, itt az ideje, hogy elkezdjük. A kiszáradás kimerültséghez vezet, és ez a me­móriát is hátrányosan befolyásolja.
 • Ügyeljünk arra, hogy az étrendünk elég B-vitamint, főként B1- (tiamin),B3– (niacin),B6– (piridoxin) és B12– (ciano-kobal-amin) vitamint tartalmazzon. E tápanyagok segítenek az ideg­sejtek regenerálásában. A máj, az élesztő, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak, a búzacsíra és a húsok a B-vitamin kiváló forrásai.
 • A telített zsírokban gazdag ételek mennyiségének csök­kentése is fontos. Ezek a zsírsavak az agyat ellátó artériák üre­gét beszűkítik, s ez az agy oxigénellátásának romlásához vezethet. Együnk legalább hetente egy vagy két alkalommal halat. Ezek többek között azért hasznosak, mert megakadályozzák az erek „eltömődését”.

 

Biztos, ami biztos

 • Szedjünk naponta olyan multivitamin-tablettát, amely tel­jes egészében tartalmazza a felnőtteknek ajánlott napi folsav-és B12-vitamin-mennyiséget – ezekhez ugyanis nagyon nehéz az étrendből hozzájutni. Még enyhe hiányuk is a szellemi ké­pességek hanyatlását idézheti elő.

 

Mindig másik nóta

 • Gyakran hallgassunk zenét, lehetőleg többféle stílusút. Ez javítja a koncentrációs készséget, s megkönnyíti a tanultak fel­idézését. Bizonyos zenék az agysejtek működését is gyorsítják. Minél élénkebb a ritmus, annál fokozottabb az agyi válasz.
 • Ha valóban élesíteni szeretnénk a memóriánkat, kezdjünk el valamilyen hangszeren játszani. Akár a dobot, akár a zongo­rát választjuk, kezelésük megtanulása javítja az agy elemző- és összpontosító-képességét.

 

Nyugalom

 • Keressünk módot a feszültség feloldására. Az ideges vagy szorongó emberek szervezetében magas a stresszhormonok szintje. Idővel ezek befolyásolják a hippocampus, a memória irányításáért is felelős agyi terület működését.
 • Nem szükséges meditálnunk; egyszerűen csináljunk valami kellemeset, például sétáljunk vagy festegessünk a gyerekekkel, unokákkal.
 • A szibériai ginszeng védelmet nyújt a stressz káros hatásai­val szemben, és fokozza a szellemi éberséget. Vegyünk be víz­be keverve 10-20 csepp tinktúrát naponta háromszor, étkezés után, vagy szedjünk legfeljebb hat 50 mg-os kapszulát napon­ta. Ne alkalmazzuk egy hónapnál tovább, és legalább két hóna­pot várjunk, mielőtt újrakezdenénk a kúrát.

Otthoni tippek

A következő gyakorlatok segítségével meg­dolgoztathatjuk a szürkeállományunkat, és tökéletesíthetjük az emlékezőképességünket:

 

 1. MEMÓRIAFEJLESZTŐ

Használjuk naponta többször a „rosszabbik” kezünket valamilyen egyszerű tevékenység el­végzésére. Például, ha jobb kézzel szoktunk, most mossunk fogat a ballal. Ha mindig a bal kezünkkel húzzuk fel a nadrág cipzárját, ezen­túl tegyük a jobbal. Az agyunk szenzoros és motoros információkat kap az ügyetlenebb kéztől annak mozgatása közben, s ahhoz, hogy megbirkózzon a nehézséggel, új kapcso­latokat kell kiépítenie az idegsejtek között. (Válasszunk könnyű és veszélytelen feladato­kat. Lehetőleg ne barkácsolás vagy főzés közben próbáljuk ki.)

 

 1. MEMÓRIAFEJLESZTŐ

A megjegyzendő adatokat próbáljuk meg va­lamihez kötni – egy szóhoz vagy rímhez, amely segít a felidézésében. A szivárvány színeit – piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és (ibolya)lila – például bármikor fújni fogjuk, ha kezdőbetűikkel kitalálunk egy mondatot: „Pénteken Nagyi sosem zárta kulcsra az icipi­ci ládikát”. Ugyanezzel a trükkel más, felsoro­lásszerű információt is rögzíthetünk. Tegyük fel, hogy lekvárt, almát, papírtörlőt, tojást és sajtot szeretnénk venni. Hogy tetszik a követ­kező: „Laci akkor pont teknőst sétáltatott”? Így munkára fogjuk az elménket, de akár listát is írhatunk, ha máshogy nem megy.

 

 1. MEMÓRIAFEJLESZTŐ

Ha ugyanazon a napon sokfelé kell megfor­dulnunk, és félünk, hogy valamit elfelejtünk, képzeljünk el egy minél elképesztőbb törté­netet, ezeket a tennivalókat beleszőve. Téte­lezzük fel, hogy útba kell ejtenünk a bankot, a könyvtárat, a hentest, és be kell ugranunk a barátunkhoz Jánoshoz, akinek egy könyvet szeretnénk visszaadni. A sztori így hangozhat: Mészáros Jani, a hentes kirabolta a bankot. A zsákmányt a könyvtárban rejtette el.

 

Be the first to comment

Leave a Reply