CSECSEMŐKORI HASFÁJÁS

Akkor beszélünk kólikáról, ha a csecsemő legalább három héten keresztül, he­tente háromszor, naponta legalább három órát sír annak ellenére, hogy nincs semmilyen alapbetegsége. A hasfájás a negyedik és a hatodik hét között a leg­rosszabb, és megmagyaráz­hatatlan okból később, három-négy hónapos korban enyhül. A kólikás csecsemő panaszos sírása roppant feszültté teheti a szülőket, sőt akár páni­kot is kelthet bennük, ha nem tudják csillapítani. A legelső teendő tehát a lazítás…Ezután vessük be az alább felsorolt, kipróbált módszereket:

Hason, háton, oldalt

 • A hasfájós csecsemő általában jobban érzi magát, ha hason fekszik. Ha van hintaszékünk, telepedjünk bele, tartsuk a ba­bát arccal lefelé a karunkban, és finoman ringatózzunk előre-hátra. A kezünkkel tartsuk a fejét.
 • Ha sétálni szeretnénk a babával, fektessük az alkarunkra. Tartsuk közel a mellkasunkhoz, s támasszuk meg a kezünkkel.
 • Tegyük a kicsit kenguruba. Már az is vigasztaló számára, ha egyszerűen hozzábújhat a meleg mellkasunkhoz, és hallhat­ja a szívdobogásunkat. így ráadásul a kezünk is felszabadul, és akár hosszú sétát is tehetünk, ami nagyon gyakran segít.
 • A baba attól is elcsendesedhet, hogy bebugyoláljuk, és az oldalára fektetjük a kiságyában. Maradjunk a közelében, és figyeljünk oda rá. Amikor hasra fordul, fordítsuk a hátára. A bölcsőhalál kockázatának elkerülése érdekében nagyon lé­nyeges, hogy a csecsemőket a hátukon altassuk.

 

Biztonság és babusgatás

 • A pólya azt a nyomást utánozza, amit a baba az anyaméhben megszokott. A lényege nem az, hogy melegen tartsa, inkább az, hogy biztonságban érezze magát. A kutatások szerint a böl­csőhalál kockázatát is csökkenti. Csak annyira kössük feszesre a pólyát, hogy a csecsemő fel tudja húzni a lábát, mert ez csök­kenti a has feszülését és fájdalmát. Ne használjunk puha plé­det (a csecsemő túlhevülhet), és ne bugyoláljuk be túl szo­rosan, nehogy elszorítsuk a vérkeringését.
 • Úgy is megnyugtathatjuk a nehezen elalvó csecsemőt, hogy meleg vizes (de nem forró!) palackot teszünk a pocakjára. Használjunk kisméretű, védőborítással ellátott palackot, vagy burkoljuk puha törülközőbe, ültessük a babát a térdünkre, és így helyezzük a hasára. Ne hagyjuk azonban a csecsemőt a me­leg vizes palackkal feküdni a kiságyában, nehogy megégesse magát, vagy kifolyjon a víz!
 • Legjobb megnyugvást a hasfájós babának a kezünk melegé­vel adhatunk. Fektessük a kicsit az ölünkbe, a tenyerünket te­gyük a hasára, és gyengéden masszírozzuk az óramutató járásá­val megegyező irányban.

 

Ringatózás

 • A babahinta egyenletes, folyamatos előre-hátra mozgása megnyugtatja a kisgyermeket.

 

Altató zajok

 • Járassuk a porszívót. A hang álomba ringathatja a hasfájós csecsemőt – nem is beszélve arról, hogy még a szőnyegünk is tiszta lesz. Kipróbálhatjuk a hajszárítót is.
 • Keressünk egy rádióállomást, és hagyjuk halkan bekapcsolva a készüléket. Az egyenletes zaj elaltathatja a babát. Esetleg vá­sároljunk vagy készítsünk egy olyan CD-lemezt, amelyen a ki­csi számára megnyugtató hangok hallhatók, például szívverés, vízesés, távoli fűnyíró vagy surrogó ventilátor.

 

A kisujjunkat is

 • Még ha a baba nem is éhes, megnyugtató lehet számára, ha hagyjuk, hogy a kisujjunkat szopogassa. Amennyiben a ke­zünk tiszta, a körmünk ápolt és nem lakkozott, ez a módszer ugyanolyan hatásos, mint a cumi – sőt sok szempontból még talán jobb is.

 

Kerülendő élelmiszerek

 • Néhány szakember úgy véli, hogy a kólikát az anya által fo­gyasztott, és a csecsemő szervezetébe jutott tehéntejfehérjék okozhatják. Ha szoptatunk, és szoktunk tejet vagy tejtermé­keket fogyasztani, próbáljuk mellőzni ezeket egy hétig. Ha ez nem oldja meg a problémát, nyugodtan visszatérhetünk meg­szokott étrendünkhöz.
 • Ne fogyasszunk koffeintartalmú ételeket, italokat, például teát, kávét, kólát és csokoládét, mert hatóanyaguk kiválasztódik az anyatejbe. Kísérletezzünk a megvonással néhány na­pig, hogy kiderüljön, beválik-e.
 • Figyeljük a többi élelmiszer lehetséges hatásait is. Gya­kori tettes a bab, a borsó, a káposztafélék, a tojás, a vöröshagy­ma, a fokhagyma, a szőlő, a paradicsom, a banán, a narancs, az eper és minden fűszeres étel. Azok az élelmiszerek, amelyek bennünk puffadást okoznak, a babánál is fokozhatják a bélgáz­képződést. Természetesen, ha a felsorolt ennivalók kerülése csak jelentéktelen változást eredményez, nyugodtan fogyaszt­hatjuk őket tovább.

 

A külső ingerek csökkentése

 • Néha minél jobban próbáljuk megnyugtatni a hasfájós ba­bát, annál inkább sír. Ez azzal magyarázható, hogy a csecsemő idegrendszere nem elég fejlett a zajok, sőt még a finom moz­dulatok (ringatás, hintáztatás) feldolgozásához sem. Néha még puhán simogató énekhangunk is túl sok lehet a baba érzékeny fülének. Az ingerek csökkentése érdekében hagyjuk a cse­csemőt 10-15 percig sírni. Ezalatt tegyük le, vagy csak tartsuk a karunkban.

 

Levegő a pocakban

 • Szoptatás közben tartsuk a babát függőlegesen, és büfiztessük minél hosszabb ideig. Ha megáll pihenni szopás köz­ben, használjuk ki az alkalmat büfiztetésre, majd folytassuk az etetést.
 • Próbáljunk ki különféle cumikat. Némelyiket úgy alakít­ják ki, hogy csökkentse a lenyelt levegő mennyiségét.
 • Ne hagyjuk, hogy a baba az üres cumisüveget szopogas­sa, és ne adjunk neki túl nagy lyukú cumit sem. így ugyanis rengeteg levegőt nyelhet, és a pocakját felfújják a szelek. Bár a kólikát nem a bennszorult levegő okozza, néha ugyanolyan heves síráshoz vezethet.

Hasznos

 • Az orvos meg tudja állapí­tani, hogy gyermekünk va­lamilyen fertőzésben vagy betegségben szenved-e – ha az egyhetes baba vég nélkül sír, valószínűleg a kólikánál súlyosabb baj kínozza. Ám ha a diagnózis csecsemőkori hasfájás, fő feladatunk a sírás csillapítá­sa lesz. Nyugtasson meg bennünket az a tudat, hogy három-négy hónapos korban el fog múlni.
 • Haladéktalanul vigyük orvoshoz, ha egy roham 4 óránál tovább húzódik, ha úgy tűnik, hogy a kicsi beteg, vagy fájdalmai van­nak – különösen akkor, ha sugárban hány, ha szorulása vagy hasmenése van, ha lázas, nincs étvágya, illetve a sírását nem lehet csilla­pítani.

Be the first to comment

Leave a Reply