BŐRKEMÉNYEDÉS, TYÚKSZEM

A szervezetünk védekezés­képpen kezd el vastag „páncélzatot” kialakítani elhalt hámsejtekből, ami­kor a bőr külső rétege túl erősen vagy gyakran érint­kezik egy másik felülettel. Pontosan ez történik akkor, amikor egy rosszul illeszkedő cipő mindig ugyanazt a lábujjat dörzsö­li, vagy a gereblye nyele fo­lyamatosan a hüvelykujjunk belső részét, esetleg a te­nyerünket töri.

Ha a talpunk érintett, a bőrkeményedés felpuhításához valamilyen olajra lesz szükségünk, az egész napos védelemhez pedig különféle tapaszokra, valamint megfelelő zoknira, cipőre és talpbetétre. A kéz esetében a megfelelő kesztyű sokat segíthet.A lehetséges kezelési módok azonban itt még nem merülnek ki:

Dörzsölés és reszelés

 • A fájdalmat vagy irritációt okozó bőrkeményedés kevésbé fogja nyomni az idegeket, ha ledörzsöljük az elhalt hámsejtek egy részét. A legjobb, ha ehhez gyógyszertárakban kapható habkövet használunk a forró fürdő vagy zuhany után, amikor a bőrünk még nedves és puha. Ne próbáljuk egyszerre eltávo­lítani az egész megvastagodott hámréteget, mert így az egész­séges bőrt is lehorzsolhatjuk. Inkább mindennap egy keveset reszeljünk le, és legyünk türelemmel. A nagyobb bőrkeménye­dések eltüntetéséhez akár több hétre is szükség lehet.
 • Amikor a szomszédos lábujjak csontjai egymáshoz nyomód­nak, a bőr idővel megvastagszik, és tyúkszem alakul ki. A habkő nem fér be a szűk helyre, ezért vegyünk inkább bőrkeményedés-reszelőt, és alkalmanként távolítsunk el egy keveset a megvastagodott bőrből. Esetleg szivacsékkel akadályozzuk meg a lábujjak súrlódását.

 

Puhítás

 • Nemcsak a reszelés és a dörzsölés, hanem az áztatás és a hidratálás is segíthet. A lábujjon kialakult tyúkszemre puhítóként használjunk olíva- vagy ricinusolajat, és tegyünk rá tyúk­szemtakaró párnát. A legjobb a patikában kapható, nem gyógyszeres, alakjával lyukas korongra emlékeztető filcpárna. Helyezzük a keményedés köré, vattával vigyünk néhány csepp olajat a közepébe, majd ragtapasszal rögzítsük. A kis „karika” a tyúkszemet megóvja a nyomástól, miközben benntartja a hidratáló olajat is.
 • Az áztatóvízhez adott keserűsó ugyancsak hatékonyan pu­hítja fel a bőrkeményedést és a tyúkszemet.

 

Szalicilsav a tyúkszem ellen

 • Fürdés vagy zuhanyzás után helyezzünk fel szalicilsavval átitatott tyúkszem-eltávolító tapaszt. Ügyeljünk arra, hogy csak az érintett területet kezeljük, a környező puha, egészséges bőrt ne – a szalicilsav ugyanis az ép bőrt égetheti, illetve kisebesedést okozhat.
 • Szalicilsavat tartalmaz az aszpirin is (acetil-szalicilsav). Tyúk­szempuhító szer készítéséhez zúzzunk porrá 5 db 100 mg-os tablettát, és alaposan keverjük össze fél teáskanálnyi citromlé­vel és fél teáskanálnyi vízzel. Kenjük a krémet a megvastago­dott bőrfelületre, tekerjük be a lábfejünket folpakkal, majd jól bugyoláljuk be egy felmelegített törülközővel. 10 perc múlva távolítsuk el a kötést, és habkővel finoman dörzsöljük meg a felpuhult bőrt. Vigyázat! Ezt a módszert nem használhatja az, aki allergiás az aszpirinre.

 

A súrlódás elkerülése

 • A lábujjaink között kialakult tyúkszem esetén használjunk gyógyszertárban kapható lábujj elválasztó szivacsot.
 • Hordjunk vastag, párnázott talpú zoknit. Ezzel is késlel­tethetjük a bőrkeményedések állapotának romlását.
 • Vény nélkül kapható talpbetéttel szintén csökkenthetjük a megvastagodott bőrfelületre gyakorolt nyomást, és elősegíthet­jük a gyorsabb gyógyulást.

 

A megelőzés ereje

 • A bőr megkeményedését úgy is megelőzhetjük, ha hetente egyszer a lábfejünket meleg vízbe áztatjuk. A lábfürdő után használjunk hidratálókrémet.
 • Amikor csak tehetjük, legyünk mezítláb, vagy viseljünk ké­nyelmes papucsot, hogy megkíméljük a lábunkat a fölösleges nyomástól.
 • A cipőnk kényelmes legyen. A leghosszabb lábujj és a cipő orra között maradjon egy hüvelykujjnyi hely, és fontos, hogy a lábfej elülső része oldalirányban se nyomódjon össze. Az sem jó, ha a cipő túl bő, mert a lábfejünk ide-oda csúszkál, és így kidörzsölődik.
 • Mivel a lábfejünk — természetes módon — napközben némi­leg megduzzad, késő délután vásároljunk cipőt. Ha ugyanis délelőtt vesszük meg a cipőt, kiderülhet, hogy a kelleténél ki­sebb méretet választottunk.
 • A nőknek érdemes a magas sarkú cipőt az igazán külön­leges eseményekre tartogatni – és még jeles alkalmakkor is olyan magas sarkú lábbelit viseljenek, amelynek elülső része alaposan ki van párnázva, hogy minél kisebb nyomás nehezed­jen a lábujjakra.
 • Ne teniszezzünk futócipőben: minden mozgásformához válasszunk annak megfelelő lábbelit. Nem véletlen, hogy oly sok kutatás és tervezés árán különféle sportcipőket fejlesz­tenek ki.
 • A  bőrkeményedés  kialakulásának  megelőzése   érdekében viseljünk vastagon bélelt kesztyűt gereblyézés, festés, met­szés és más hasonló munkák végzésekor.
Hasznos

 • Cukorbetegeknél és érszű­kületben szenvedőknél a lábon megjelenő bőrkeményedés és tyúkszem igen . nehezen gyógyul, ezért különösen veszélyes lehet. Az elégtelen vérkeringés megnöveli a fertőzések kockázatát, ezért semmi­képp sem szabad otthoni praktikákkal próbálkozni.
 • Egyesek azt tanácsolják, hogy a bőrkeményedést és a tyúkszemet hagyomá­nyos vagy bőrvágó ollóval, esetleg borotvapengével vágjuk le. Ne tegyük! Ha ugyanis nem körültekintő­en használjuk ezeket az eszközöket, az érintett terület könnyen elfertő­ződhet. Hagyjuk ezt a fel­adatot inkább a hozzáértő pedikűrösre, aki szaksze­rűen és megfelelő higiéniai feltételek mellett fog min­ket megszabadítani a bőr-keményedésünktől.

Be the first to comment

Leave a Reply