BENŐTT LÁBKÖRÖM

Főként a nagylábujjon lévő vastag köröm hajlamos be­felé nőni, bőrpírt és fájdal­mat okozva, ráadásul a sé­rült terület könnyen elfer­tőződhet. Néhány ember lábkörme eleve úgy nő, hogy esetükben szinte el­kerülhetetlenül kialakul ez a probléma..

Kiválthatja azonban az is, hogy szűk cipőt vagy zoknit viselünk, illetve nem megfelelően vágjuk le a lábkörmünket. Az olyan rendellenességek, mint a bütyök vagy a kala­pácsujj szintén növelik a lábköröm benövésének valószínűségét.

 

Az alább ismertetett módszerekkel orvosolhatjuk a bajt:

Fürdő a lábnak

 • Töltsünk meg félig egy lavórt forró vízzel, s oldjunk fel benne néhány evőkanál sót. Áztassuk a lábunkat a sós vizes fürdőben naponta 15 percig, így a benőtt láb köröm környé­kén felpuhul a bőr. A só fertőtlenít, és csillapítja a duzzanatot.

 

Segít a géz

 • Lábáztatás után mossuk le a sót szappanos meleg vízzel, öblítsük le folyó vízzel, és hagyjuk megszáradni.
 • Mártsunk egy tiszta fogpiszkálót gyógyszertári alkoholba, majd a segítségével óvatosan nyomjunk egy kis darab steril gézt a lábköröm éle és az érzékeny bőrfelület közé. A köröm így nem tud belevágni a bőrünkbe, illetve a hús felett fog to­vábbnőni, amelybe korábban beágyazódott.
 • Tegyünk rá egy kis fertőtlenítőszert, és ismételjük meg a műveletet mindennap egy tiszta gézdarabbal.

 

A láb higiéniája

 • Mindennap vegyünk tiszta zoknit. A kórokozókat ugyan nem lehet teljesen távol tartani, egy kis odafigyeléssel mégis csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.
 • Fürdéskor vagy zuhanyzáskor alaposan súroljuk le a lábfe­jünket szappanos mosdókesztyűvel. Töröljük szárazra, majd kenjünk fertőtlenítőkrémet a lábujjunkra.

 

Szabadon mozgó lábujjak

 • Otthon, illetve meleg időben viseljünk nyitott orrú láb­belit. A szoros cipő csak súlyosbítja a problémát, mivel még mélyebbre nyomja a körmöt a sérült bőrbe. A he­gyes orrú lábbeli a benőtt köröm egyik legnagyobb ellensége.

 

A megelőzés ereje

 • Körömvágás előtt néhány percig áztassuk a lábfejünket me­leg vízben. A felpuhult körmöt egyenesre vágjuk, ne kere­kítsük le a széleket, csupán finoman reszeljük le a sarkokat, hogy ne maradjanak élesek. Az összes lábkörmünket így ápol­juk, de fordítsunk különös figyelmet a nagylábujjunkra, amely a legproblémásabb.
 • Ne tépkedjük, hanem ollóval vágjuk le a beszakadt láb­körmöt. Ha egy darabot leszakítunk, a köröm megmaradó szegélye belenőhet a lábujjba.
 • Mindig a nap végén vásároljunk cipőt. A lábfejünk álta­lában megdagad az egész napos talpalástól, ezért délután egy kicsivel nagyobb.
 • Ügyeljünk rá, hogyan kötjük be a cipőnket. A lábfejünk ne csúszkáljon a cipőben, hogy a lábujjaink ne nyomódjanak állandóan a cipő orrának. A legjobb, ha a cipőfűző a lábközép felső részén a legszorosabb (de még nem kényelmetlen).
 • Bármilyen hihetetlenül hangzik, a szűk zokni vagy harisnya is hozzájárulhat a köröm benövéséhez, hiába bő és kényelmes a cipő. Válasszunk olyan zoknit vagy harisnyát, amely nem szorítja össze a lábujjakat.

Hasznos

 • Fertőzésre utal, ezért ne próbálkozzunk otthoni kezeléssel, ha a lábujjunk­ból genny szivárog. Akkor is szükség van orvosi ellá­tásra, ha a körömágyat ért sérülés következtében a köröm görbén nő. A piros­ság, és különösen a lábfe­jen felfelé terjedő csíkok súlyos fertőzésre utalnak akkor is, ha az állapot nem jár lázzal. Ha cukorbeteg­ségben szenvedünk, a be­nőtt lábkörömmel fordul­junk orvoshoz vagy pedikűröshöz: a lábfej többi rendellenességéhez hason­lóan ez is komoly szövőd­ményekhez vezethet.

Be the first to comment

Leave a Reply