AZ ÁLLKAPOCS PROBLÉMÁI

Az állkapoccsal összefüggő két leggyakoribb probléma az éjszakai fogcsikorgatás és a temporomandibuláris (állkapocs-) ízületi szindróma. A bruxizmusnak is nevezett fogcsikorgatás alvás közben jelentkezik, többnyire feszültséggel teli napok után, s reggelre gyakran okoz fejfájást vagy arctáji fájdalmat.

Az éjszakai fogcsikorgatás a fogak tö­redezéséhez, fejfájáshoz, valamint állkapocs-ízületi szindróma kialakulásához vezethet.
A megoldás­hoz keressük fel fogorvosunkat, és alkalmazzuk az alábbi hasznos módszereket:

ÉJSZAKAI FOGCSIKORGATÁS ESETÉN

 • Űzzük el a nyomasztó, felkavaró gondolatokat, és kerül­jük az ilyen filmet is a lefekvés előtti időszakban. Valószínűleg észre sem vesszük, mennyit ártunk azzal, ha elalvás előtt intéz­zük a pénzügyeinket, vagy megnézünk egy akciófilmet. Az ér­zékeny témát érintő beszélgetést is tegyük korábbi időpontra. Inkább jegyezzük le azokat a dolgokat, amelyekkel másnap fog­lalkoznunk kell. Vegyünk forró fürdőt, és bújjunk ágyba.
 • A kádban vagy az ágyban fekve tegyünk forró vizes boro­gatást az állkapcsunkra. A meleg ellazítja az ízülethez kapcso­lódó izmokat.
 • Az úgynevezett progresszív izomlazító gyakorlat oldja a feszültséget. Az ágyban hanyatt fekve feszítsük meg, majd lazít­suk el a lábfejünk izmait. Ismételjük meg ugyanezt a lábszá­runkkal, azután a combizmunkkal stb., azaz a testünkön felfelé haladva fokozatosan feszítsük meg és lazítsuk el mindegyik izomcsoportot. Mire a nyak és az állkapocs izmaihoz érünk, már olyan lazák leszünk, mint egy rongybaba.
 • Lefekvés előtt egy órával már ne együnk. Ha alvás közben emésztünk, nagyobb valószínűséggel csikorgatjuk a fogunkat.
 • Kevés alkoholt fogyasszunk, de az a legjobb, ha este teljesen lemondunk róla. Az alváskutatók szerint a lefekvés előtt sokat ivó emberek hajlamosabbak az éjszakai fogcsikorgatásra.

 

ÁLLKAPOCS-ÍZÜLETI FÁJDALOM ESETÉN

A megfelelő borogatás

 • Az állkapocsízület időszakosan jelentkező éles fájdalmára alkalmazzunk hideg borogatást. A hideg elzsibbasztja az ide­geket, és gátolja az agyba irányuló fájdalomüzeneteket. Bugyoláljunk két jégtömlőt konyharuhába, majd tartsuk az arcunkon körülbelül 10 percig (20 percnél semmiképp se tovább, nehogy enyhe fagyást okozzunk). Ha szükséges, ismételjük kétóránként.
 • Ha tompa, állandó fájdalmat érzünk, a meleg jobbat tesz, mint a hideg. Serkenti a terület vérkeringését, és ellazítja az áll­kapocs izmait. Helyezzünk az arcunk mindkét oldalára egy-egy meleg vizes ruhát körülbelül 20 percre. (Ha közben kihűlné­nek, tartsuk őket újra a forró víz alá.)

 

Állkapocsmasszázs

 • Az állkapocsízület környékének masszírozásával csilla­píthatjuk az izomfeszültséget, és serkenthetjük a terület vér­keringését. Naponta többször tátsuk ki a szánkat, és dörzsöljük meg az izmokat a fülnél, az ízület közelében. Tegyük az ujjún­kat a fájdalmas területekre, és finom nyomással mozgassuk kör­be addig, amíg az izom el nem lazul. Csukjuk be a szánkat, és ismételjük meg a masszázst.
 • Tiszta mutatóujjal tapintsuk ki a szájüregen belül a sajgó iz­mot. Finom nyomással masszírozzuk az egyik, majd a másik ol­dalt, és próbáljunk minél közelebb jutni az állkapocsízülethez. » Végül masszírozzuk meg a nyakunk oldalán lévő izmokat. Ezek az izmok nem közvetlenül mozgatják az állkapcsunkat, de ellazításukkal enyhíthetjük a fájdalom kialakulásához hozzájá­ruló feszültséget.

 

MINDKÉT PROBLÉMÁRA

Ételekről, italokról és a rágásról

 • Hagyjuk abba a rágógumizást. Állkapocsízületünket kime­rítő gyakorlatozásra kényszeríti ez a szokás, hiszen a hozzá kap­csolódó izmok minden egyes rágáskor megfeszülnek.
 • Kerüljük a nehezen rágható ételeket, például az almát, a répát, bizonyos húsokat, a ropogós kenyérhéjat és a péksüte­ményeket. Kímélnünk kell az állkapcsunkat a túlerőltetéstől, különösen akkor, ha a fájdalom erős, és az ízület mozgatásakor kattogó hang is hallható. Amire ilyenkor szükségünk van, az többek között a leves, a tészta, a főzelék, a puha húsú gyümölcs. Ne harapjunk nagyokat. Daraboljuk fel az ételt kisebb fa­latokra, hogy ne kelljen megerőltetni az állkapcsunkat.
 • Kerüljük a koffeintartalmú italokat. Serkentő hatásuk mi­att a kávé, a tea és bizonyos üdítők fogyasztása megnöveli a fogcsikorgatás valószínűségét. A koffein állkapocs-ízületi probléma esetén sem tesz jót, mivel fokozhatja az izomfeszültséget.
 • Ne rágjuk a körmünket vagy a ceruza végét. Ha napköz­ben folyamatosan dolgoztatjuk az állkapcsunkat, a tevékenység valószínűleg álmunkban is folytatódni fog. Keressünk inkább valamilyen más feszültség-levezető módszert.

Hasznos

 • Mindennap szedjünk kalciumot és magnéziumot 2:1 arányban. Ezek az ásványi anyagok elősegítik az izmok ellazu­lását, különösen éjszaka. Mivel a tabletták nem oldódnak fel olyan könnyen, inkább porított változatot használjunk, és ezt oldjuk fel valamilyen savas folyadékban, például narancslében.
 • Az orvosok megfigyelték, hogy azok, akik nappal legyőzik a fogcsikorgatást, éjszaka is ritkábban csinálják.
 • Jó, ha tudjuk: Amikor a fogunkat csikorgatjuk, akár 550 kg-nak – vagyis egy ló súlyának – megfelelő nyomás is nehe­zedhet a fogkoronára és a gyökérre. Ez az ismétlődő terhelés okozza aztán fogaink letöredezését vagy meglazulását.

 

Jó, ha tudjuk: Amikor a fogunkat csikorgatjuk, akár 550 kg-nak – vagyis egy ló súlyának – megfelelő nyomás is nehe­zedhet a fogkoronára és a gyökérre. Ez az ismétlődő terhelés okozza aztán fogaink letöredezését vagy meglazulását.

Be the first to comment

Leave a Reply