AZ AJAK KICSEREPESEDÉSE

Az ajak kiszáradását, kirepedezését, esetleg fájdal­mát vagy viszketését a szá­raz, hideg téli levegő, a nap­fény, valamilyen allergiás reakció vagy akár a meg­emelkedett testhőmérsék­let is kiválthatja. Ezenkívül lehetséges, hogy egyszerű­en csak túl gyakran nyaljuk meg a szánkat.

A napfény­nek, szélnek és más irritációnak nagymértékben kitett ajkunk nem rendelkezik olyan mirigyekkel, amelyek puhán és nedvesen tartanák. Ráadásul nem tartalmaz túl sok melanint – a napsugaraktól védő, barna színű bőrpigmentet – sem. Nem csoda hát, hogy szárazzá és repedezetté válhat.
A csókra csábító ajkakat bizony ápolni és óvni kell!

Balzsamos gyógymódok

 • A méhviasznak bőrpuhító és tápláló hatása van. Kenjük be méhviasztartalmú balzsammal az ajkunkat, mielőtt a szabad­ba megyünk, hogy megóvhassuk a természet erőitől.
 • A vazelin ugyancsak enyhülést nyújt az ajak kicserepesedése esetén. (A kézfej kiszáradt bőrét is hidratálja és bársonyossá teszi.) Alkalmazzuk naponta négy-öt alkalommal vagy szükség esetén akár többször is. Amint a bőr jól megpuhult, meleg víz­be mártott tiszta ruhával távolítsuk el a kicserepesedett bőr­darabkákat.
 • Ha más nincs is kéznél, bizonyára van otthon egy kevés olí­vaolaj, margarin vagy tejföl – ezek mindegyike hatékonyan puhítja és hidratálja a cserepes ajkat.
 • Ha a gyógyszerszekrényben tartunk E-vitamin-kapszulát, nyissunk fel egyet, és kenjük a benne lévő olajat az ajkunkra.

 

Hidratálás belsőleg

 • A megfelelő folyadékbevitelre az egészségünk szempontjából egyébként is ügyelnünk kell: igyunk meg naponta legalább 2 liter vizet. Ez ugyan nem előzi meg az ajak kiszáradását, de megakadályozhatja, hogy fájdalmasan kicserepesedjen.

 

A megelőzés ereje

 • Az ajkat ugyanolyan hatékonyan kell óvni a naptól, mint a többi bőrfelületet. Használjunk legalább 15-ös faktorszá­mú balzsamot. Vigyázat! Néhány embernél előfordul, hogy allergiás reakciót vált ki a fényvédőt tartalmazó ajakír.
 • Egy sötét, krémes rúzs is segíthet megóvni ajkunkat az UV-sugarak káros hatásától.
 • Ha a lakás levegője nagyon száraz, éjszakára kapcsoljunk be egy párásító készüléket a hálószobában, vagy tegyünk a radiá­torra egy edényben vizet, esetleg terítsünk rá vizes törülközőt.
 • Fogyasszunk minél több B-vitaminban gazdag ételt, pél­dául húst, halat, teljes kiőrlésű gabonát, diót, illetve levélzöldsé­geket. A B-vitamin hiánya ugyanis hozzájárulhat az ajak kicserepesedéséhez.
 • Ne nyalogassuk az ajkunkat. Az így képződött nedves ré­teg hamar elpárolog, és a bőr szárazabb lesz, mint előtte. Ezen­kívül a nyál olyan emésztőenzimeket is tartalmaz, amelyek ki­szárítják a szöveteket.
 • Ne használjunk fenol- vagy kámfortartalmú ajakbalzsa­mot. Ezek a fertőtlenítő hatású anyagok elősegíthetik a hámkiszáradását.
 • Gyerekeknek ne adjunk ízesített ajakbalzsamot, mert szívesen lenyalogatják, tovább fokozva ezzel a kicserepesedést.

Hasznos

 • Egy kis kényeztetés általá­ban elég ahhoz, hogy meg­óvjuk az ajkunk egészségét, de ha a probléma 2-3 hét múlva sem oldódik meg, forduljunk orvoshoz. Ak­kor is keressünk fel szak­rendelést, ha az ajkunk gyakran repedezett, hiszen lehet, hogy gombás fertő­zésünk (szájpenészünk) van. A fogkrémben, rúzs­ban vagy ajakbalzsamban található összetevőkkel szembeni allergia is okoz­hat ajakszárazságot. Az ál­landóan vörös, száraz és hólyagos ajak rákos meg­betegedésre is utalhat.

Be the first to comment

Leave a Reply