ARCÜREGGYULLADÁS

Az arcüreget – levegővel teli üregrendszer az orr mindkét oldalán az arc­csontban – rendkívül vé­kony nyálkahártya borítja. Amikor a nyálkahártya be­gyullad és megduzzad, el­zárja azokat a csatornákat, amelyek összekötik az arc­üreget az orrüreggel, és amelyeken át a váladék az orrunkba ürül.

A pangó váladék miatt megnövekvő nyomás fejfájást, orrdugu­lást, sárgászöld orrváladé­kot és (előrehajláskor fokozódó) arccsonti fájdal­mat eredményez. A legfel­jebb 3 hétig tartó arcüreg­gyulladást (akut szinuszitisz) bakteriális fertőzés, megfázás, influenza vagy szennyezett vízzel való érintkezés (úszáskor) idéz­heti elő. Krónikus szinuszitisz orrsövényferdülés, por vagy cigarettafüst okozta irritáció és gombás fertő­zés következtében lép fel.Álljon itt néhány alternatív lehetőség  az elzáródott járatok megnyitására és közérzetünk javítására

Gőzölés

 • A gőz enyhíti a fájdalmas arcüregi nyomást. Vegyünk egy forró zuhanyt, lélegezzük be a gőzt, és hagyjuk, hogy a vízper­met beborítsa az arcunkat.
 • Öntsünk forrásban lévő vizet egy edénybe, és adjunk hozzá néhány csepp eukaliptuszolajat. Állítsuk az edényt stabil felü­letre (ne az ágyra), terítsünk törülközőt a fejünkre meg a vállunkra, és hajoljunk előre. Tartsuk az arcunkat körülbelül 45 centire a forró víztől, és lélegezzünk mélyeket az orrunkon keresztül. A felszálló pára apró cseppecskéket visz magával az olajból az arcüregünkbe, és fellazítja a váladékot. Inhaláljunk vele addig, amíg jólesik.
 • Eukaliptuszolaj helyett egy Karvol nevű készítményt (gyógy­szertárakban kapható) vagy kamillavirágot is tehetünk a vízbe.

 

Sókúra

 • A váladék fellazítására és a duzzanat csökkentésére alkalmaz­hatunk gyógyszertárban kapható vagy otthon, az alábbi módon elkészített sós oldatot is: egyharmad teáskanálnyi konyhasót és egy csipet szódabikarbónát keverjünk egy csésze meleg vízbe. Töltsük fecskendőbe, a hüvelykujjunkkal fogjuk be az egyik orrlyukunkat, hajtsuk hátra a fejünket, majd spricceljük a folya­dékot a másik orrlyukunkba, és szipogjunk. Finoman fújjuk ki az orrunkat, és ismételjük meg a műveletet a másik oldalon is.

 

Fűszerterápia

 • Egyenlő mennyiségű tormát és citromlevet keverjünk össze, és reggeli előtt — esetleg vacsora előtt is — együnk meg belőle egy teáskanálnyit. Készüljünk fel rá, hogy könnyezni fog tőle a szemünk.
 • Ha szeretjük, tegyünk egy kis csípős paprikát az ételekbe. Az erős paprika kapszaicint tartalmaz, amely felszakítja a dugu­lást, és elősegíti a váladék távozását. Csilivel ugyanilyen hatást érhetünk el.
 • Számos kutatás bizonyítja, hogy a fokhagyma egyik össze­tevője, az allicin antibakteriális hatással rendelkezik. Zúzzunk össze egy gerezdet, majd keverjük el 4 evőkanálnyi vízben. Egy pipettával cseppentsünk 10 cseppet a fokhagymás vízből az or­runkba, naponta kétszer. Három nap múlva már látványos javu­lást tapasztalhatunk.

 

A pihenés érdekében

 • A kamilla régi népi gyógyír az arcüreggyulladásra. A forró tea fellazítja az orrváladékot. Ha nagyon fanyalgunk a kamilla ízétől, próbáljuk ki a csipkebogyó- vagy a gyömbérteát. Igyunk naponta több csészével, és lélegezzük be a gőzét is.
 • Pihenjünk sokat. Arra azonban ügyeljünk, hogy ha egyene­sen fekszünk a hátunkon, párna nélkül, az orrdugulás súlyos­bodni fog. Mindig támasszuk alá a fejünket.
 • Borítsunk meleg törülközőt a szemünkre és az arcunkra. Hagyjuk rajta, majd amikor kihűlt, melegítsük fel újra, és ismé­teljük a műveletet addig, amíg nem érzünk javulást.

 

Gyógynövények bevetése

 • A kasvirág és a csüdfű immunerősítő hatással rendelkezik, bizonyos esetekben még a baktériumokat és a vírusokat is ké­pes elpusztítani. Mindkettőt étkezések között vegyük be. Ha megfázás vagy influenza után hirtelen jelentkezett az arcüreg­gyulladás, alkalmazzuk teljes dózisban mindkét gyógynövényt néhány hétig, vagy addig, amíg a tünetek nem enyhülnek. Kró­nikus arcüreggyulladás esetén (mely sokáig elhúzódik) szedjük felváltva az egyik héten az egyiket, a másik héten a másikat.
 • Készítsünk aranypecsétfű-teát, és fogyasszuk legfeljebb öt napig. Ez a gyógynövény közismerten hatékony a fertőzések el­len, néha a kasvirággal együtt alkalmazzák. Teáját megihatjuk, vagy orröblítésre is használhatjuk

 

A megelőzés ereje

 • Működtessünk éjszaka párásító készüléket a hálószobában, hogy megvédjük az orr- és az arcüregünket a kiszáradástól.
 • Csak módjával fogyasszunk alkoholt, mert az orr- és az arcüreg nyálkahártyájának megduzzadását okozhatja.
 • Ne ússzunk klóros úszómedencében, és főleg ne dugjuk a fejünket a víz alá. A klór irritálja az orr- és az arcüreg falát. Kerüljük a füstös helyiségeket. A cigarettafüst kiszárítja az orrjáratokat, és így baktériumok telepedhetnek meg az arc­üregünkben.

Érdekes

 • Ha mindkét orrlyukunkat egyszerre fújjuk ki, a nyo­más még beljebb juttathat­ja a baktériumokat az arc­üregünkben. Fújjuk ki elő­ször az egyik orrlyukunkat, miközben a másikat befog­va tartjuk, azután pedig fordítva.

 

Hasznos

 • Az arcüreggyulladás általá­ban jól reagál az otthoni kezelésekre. Érdemes taná­csot kérni azonban, ha az arcüregi fájdalom néhány hétnél tovább húzódik, vagy a gyulladás ismétlődik. A betegség ritkán súlyossá is válhat, illetve átterjedhet a szemre vagy az agyra, s ez komoly szövődménye­ket okozhat. Azonnal men­jünk orvoshoz, ha szemfáj­dalmat vagy -bénulást tapasztalunk, a szemünk ki­vörösödik, illetve ha hány­inger vagy hányás kíséri a szinuszitiszt.

Be the first to comment

Leave a Reply