ALOE VERA

Aloe

Mindig tartsunk néhány cserepes aloe vera-palántát az ablakpárkányon. Ezt a nö­vényt már régóta használják gyógyításra, és igen sokféle bajt orvosol: a leveléből nyerhető áttetsző zselé a leégés, kisebb sebek és bőrbetegségek, sőt az aranyér és a rovarcsípés kezelésére is alkalmas, mert rengeteg gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, és hűsítő, nyugtató védőréteget von az irritált szövetekre..
Nézzünk mire is jó az aloe vera

Hatékony bőrgyógyító

 • Az aloe vera hatásmechanizmusát egyelőre még nem tudták pontosan leírni, de számos összetevőjét már sikerült meghatá­rozni. A zselében lévő anyagok nyugtatják és ápolják a bőrt. Emellett az aloe vera rengeteg gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz; ezek egyike, a bradikinináz, helyi érzéstelenítőként is szolgál. A magnézium-laktát enyhíti a viszketést, míg más anya­gok a kisebb vérerek tágításával, így a sérült szövetek vérkerin­gésének fokozásával segítik elő a gyógyulást.

 

Az aloe vera számos bőrprobléma kezelésében hasznos lehet, beleértve a következőket

 • Enyhébb égési sérülések: A zselé alkalmazásával csillapíthat­juk a fájdalmat, hidratálhatjuk a bőrt, és távol tarthatjuk a kór­okozókat. Az égés és leégés okozta fájdalmat egyaránt enyhíti. Nagy kiterjedésű napégés esetén a növény nedvéből adjunk egy-két pohárnyit a langyos fürdővízhez vagy permetezzük a fájó bőrfelületre.
 • Kisebb sebek és horzsolások: A zselé megszáradva természe­tes sebtapaszt alkot a bőrünkön, és felgyorsítja a gyógyulást. Sú­lyos sebek esetén azonban nem szerencsés választás.
 • Pikkelysömör: A zselé csökkenti a gyulladást, és felpuhítja az erre a krónikus bőrbetegségre jellemző plakkokat. Egy négy hétig tartó vizsgálat során az aloe verát használók 83 százaléká­nál figyeltek meg bőrtisztulást, szemben a placebo hatású kré­met használók 6 százalékával.
 • Akné: Fájdalmas aknés bőr esetén is segíthet ez a gyógynö­vény. Egy vizsgálat során az aloe verás kezelés hatására a bőrelváltozások 90 százaléka teljesen meggyógyult öt nap alatt — így közel kétszer olyan hatékonynak bizonyult, mint a másik cso­portnál alkalmazott hagyományos, akné elleni készítmények.
 • Övsömör: A herpeszvírus által okozott fájdalmas sebek gyorsabban gyógyulnak, ha aloe verával kenjük be őket. A zselé bi­zonyos fokú vírusölő hatással is rendelkezik. Ezenkívül tágítja a hajszálereket, s ez lehetővé teszi, hogy több vér áramoljon az érintett területre, így felgyorsuljon a gyógyulási folyamat.

 

Belsőleg

 • Abban mindenki egyetért, hogy az aloe vera az egyik legkivá­lóbb, valaha ismert természetes orvosság a bőrpanaszok ellen. Abban a kérdésben azonban, hogy szájon át alkalmazva vajon mennyire lehet hatékony, eddig még nem sikerült megegye­zésre jutni. Az aloe vera lelkes hívei meg vannak győződve arról, hogy a gyógynövény levének fogyasztásával kiegészíthető az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, valamint a gyomor- és nyombélfekélyek terápiája. Számos kutatás valóban nagyon ígé­retes eredménnyel zárult, az ilyen állításokat mégis érdemes mindaddig fenntartással fogadni, amíg nincsenek meggyőző bizonyítékok a birtokunkban.
 • Az egyik ilyen vizsgálat során azoknak a résztvevőknek, akik 42 napig naponta kétszer aloe vera-levet ittak, a vércukorszint­jük jelentősen csökkent, s ez felveti annak lehetőségét, hogy a növény a jövőben esetleg szerepet játszhat a cukorbetegség ke­zelésében.
 • Az aloe vera ható­anyagai gátolják a gyomorégést kiváltó gyomornedvek terme­lődését, s ez alátámasztja azt a véleményt, hogy a gyógynövény hatékony fekély elleni orvosság lehet. Az aloe vera kémiai ha­tóanyagai közül kettőt is ismerünk, amelyek képesek elpusztí­tani a fekélyek többségét okozó Helicobacter pylori baktériumot.
 • Végül, de nem utolsósorban a növény külső bőrszövetében előforduló acemannan nevű vegyület feltehetően vírusölő ha­tású, ám jelenleg még ennek bizonyítása is a kutatókra vár.

 

Székrekedés esetén

 • Az aloe zselé nagyon hatékony székletrendező és hashajtó szer. Azonban az aloe latex, amely a levél külső zöld bőrszövete és a belső, víztiszta zselé közti nyúlós, sárga anyag, hasi görcsöket, erős hasmenést, terhes nőknél méhösszehúzódást, ezért akár még vetélést vagy koraszülést is okozhat. Ha tehát a növényt házilag alkalmazzuk, ügyeljünk arra, hogy jól megtisztítsuk a zselét a sárga, nyúlós anyagtól.

Alkalmazás

 • Belső használatra vásároljunk legalább 98 százalékos aloe vera tartalmú levet.
 • Ahhoz, hogy aloe vera zselét nyerjünk, a növény külső, húsos leveléből vágjunk le egy akkora részt, amekkorára szükségünk van. Mossuk meg a darabkát, vágjuk le mindkét szúrós élét, majd hámozzuk meg. a levél külső bőrszövete alatt lévő sárgás, nyúlós aloe latexet is próbáljuk eltávolítani pl. folyó vízzel, míg egy tiszta, áttetsző zselédarabot nem kapunk. Ezután már akár szétrághatjuk, vagy a bőrre kenhetjük.

 

Mire használható

 • akné, borotválkozási problémák, lábgombásodás, leégés, májfolt, melegkiütés, övsömör, pikkelysömör, ráncok, száraz bőr, száraz haj, szemölcs, vízhólyag

Be the first to comment

Leave a Reply