ALLERGIA

Az allergiás beteg immun­rendszere nem képes meg­különböztetni a tényleges veszélyt – vírusok, bakté­riumok támadását – bizo­nyos ártalmatlan környezeti hatásoktól, ezért ugyanúgy beindítja a védekezést, ha virágpor vagy a háziállatok megszáradt nyálából, sző­réből és bőréből leváló apró hámlemezkék, esetleg penészgomba kerül a szer­vezetbe. Az adott allergén anyaggal szembeni érzé­kenység gyakran örökletes…
Az allergiás tüneteket enyhíthetjük  az  alább javasolt természetes antihisztaminokkal

Természetes antihisztaminok

 • A csalán egy olyan anyagot tartalmaz, amely természetes antihisztaminként hat (az allergén hatására egy hisztamin nevű vegyület szabadul fel az immunsejtekből, ez okozza a környező szövetek megduzzadását és a többi allergiás tünetet).
 • A ginkgo biloba (páfrányfenyő) hatékonyan alkalmazható allergia ellen is. A benne lévő ginkgolidok ugyan­is gátolhatják egy allergén vegyület (a vérlemezke-aktiváló fak­tor, PAF) működését.
 • A kvercetin, a kék szőlő és a zöld tea színét adó pigment megakadályozza a hisztamin felszabadulását. Vigyázat! A csalán is tartalmaz kvercetint, ezért ne alkalmazzuk a kettőt együtt.

 

Jótékony zsírok

 • Az ómega-3 zsírsavak gátolják a szervezet gyulladásos reak­cióit, így az allergének által kiváltott válaszokat is. Legjobb étrendi forrásuk a lazac, a szardínia, a friss tonhal és a makréla. Étrend-kiegészítőkből is könnyen hozzájuk juthatunk: vegyünk be naponta egy halolajkapszulát, amely kombinált EPA/DHA-t (az ómega-3 zsírsavak két típusa) tartalmaz.
 • A lenmagolaj is gazdag ómega-3 zsírsavakban. Fogyasszunk naponta l evőkanál lenolajat. Salátaöntetekhez vagy egy pohár gyümölcsléhez is hozzáadhatjuk, esetleg turmixba is keverhet­jük, de főzéshez ne használjuk, mert magasabb hőmérsékleten értékes vegyületei elbomlanak.

 

A levegő megtisztítása

 • A modern légszűrők felfogják a levegő útján terjedő allergéneket, és enyhülést nyújtanak a penész-, a virágpor-, illetve az állatszőr-allergiák esetében, bár az egyik vizsgálatban a macs­kától származó allergéneket csak a szőnyeg nélküli lakásokban tudták jelentős mértékben kiszűrni. A HEPA-szűrők működ­nek a leghatékonyabban. Ha ilyet használunk a hálószobában, csukjuk be az ajtót, hogy alaposabban megtisztíthassuk a helyi­ség levegőjét.
 • A nagytakarítás jelentős mértékben csökkenti a por, a pe­nészgomba, a hámlemezkék és egyéb, gyakori allergének mennyiségét a lakásban. Tehát évente kétszer, tavasszal és ősszel gon­dosan takarítsunk ki. A konyhaszekrények belsejétől az alsó sze­gélyükig mossunk le hígított fehérítővel minden felületet. A bútorokat törölgessük le nedves ruhával. Ha súlyos allergiá­ban szenvedünk, végeztessük mással a munkát.
 • Az alagsor és a pince a penészgombák és a poratkák paradi­csoma, különösen akkor, amikor esős időben átnedvesednek a helyiségek. Folyamatosan működtessünk páramentesítő készüléket ezeken a nyirkos helyeken, és rendszeresen ürítsük a vízgyűjtő tartályát.

 

A szénanátha megelőzése

 • Vihar előtt húzódjunk be a házba, és utána még három órán át ne mozduljunk ki. Az ilyenkor megemelkedő páratar­talom hatására a virágporszemcsék megduzzadnak, kipukkad­nak, és szétszórják a szénanátharohamot kiváltó keményítőjüket.
 • A lakáson kívül viseljünk jól takaró napszemüveget, hogy távol tarthassuk a virágport a szemünktől.
 • Tartózkodjunk zárt helyiségben, csukott ablakok mellett, különösen kora este, amikor a legmagasabb a pollenszint. A szabadban „pollencsapdával” védekezhetünk. Kenjünk egy kevés petróleumzselét az orrlyukaink elejére. A levegőben ka­vargó spórák a kenőcsbe tapadnak, így nem lélegezzük be őket. Autózás közben ne húzzuk le az ablakokat, és ha a jármű légkondicionált, állítsuk a berendezést belső keringetésre, hogy pollentartalmú levegő ne kerülhessen az utastérbe. (Manapság a személygépkocsikba már pollenszűrőt is szerelnek.)
 • Mossunk hajat lefekvés előtt, nehogy a hajszálakra tapadt port és pollent átvigyük a párnánkra.

Vigyázat

A sós orrspray-ket régóta használják az orrjáratok tisztításá­ra és hidratálására. Egy nemrég készített vizsgálat azonban ki­mutatta, hogy néhány készítmény olyan tartósítószert tartalmaz, amely károsítja az arc- és homloküreg nyálkahártyáját, ezért biztonságosabb lehet saját ,,spray-t” készíteni. Oldjunk fel fél teáskanál sót 250 ml meleg vízben. Töltsünk meg vele egy fecskendőt, hajoljunk a mosogató fölé, és finoman spricceljük a folyadékot az orrunkba.

 

Érdekes

a lakóhelyünk közelében készült méz és lép fogyasztásával ellenállóvá tehetjük immunrendszerünket a környezetünkben elő forduló virágporokkal szemben. A szénanát­haszezon előtt két hónappal kezdjünk el na­ponta 2 evőkanál mézet enni, és minden alka­lommal rágjuk a lépet 5-10 percig. Folytassuk a kezelést az allergiás időszak végéig.

Be the first to comment

Leave a Reply