AJAKHERPESZ

Az ajakon fájdalmas, folya­dékkal teli hólyagok, illetve a szájüregben és a torok­ban fekély formájában je­lentkező herpeszt általában a Herpes simplex-1 vírus (HSV-1) okozza. Akinél egyszer kialakult, az számít­hat rá, hogy kiújul, mert az elsődleges fertőződés után a vírus megbújik az érző­idegdúcokban, ahonnan aztán bizonyos tényezők hatására ismételten aktivá­lódhat.

 

A vírus az idegek mentén jut el a bőr felszí­nére. A száj körüli bizser­gés, viszketés előre jelzi a hólyag közelgő, többnyire egy-két napon belüli meg­jelenését. Ez előbb meg­duzzad, kireped, nedvezik, varosodik, majd 7-10 nap alatt eltűnik. Ezalatt a száj­üregben (a nyelven, az ajak és az arc belső felén) további hólyagok keletkez­hetnek. A kiújulás gyakori előidézője a napfény, a ki­merültség, a stressz, illetve a menstruáció és az im­munrendszer legyengülése.
Nos, ha egyszer megkapjuk a vírust, következetes óvintézkedésekre van szükség, hogy elejét vegyük a fellobbanásoknak

Elsősegély

 • Tegyünk jeget a herpeszre. Ez leviszi a duzzanatot, és enyhíti a fájdalmat is. Ha elég korán – már a bizsergés első je­lére – alkalmazzuk ezt a trükköt, megúszhatjuk egy kisebb hólyaggal.
 • Aszpirint is használhatunk a fájdalom csillapítására. Egy tanulmány szerint, ha naponta beveszünk 150 mg aszpirint, akkor akár felére is rövi­dülhet a herpeszfertőzés aktív stádiuma. Vigyázat! Gyermekek­nek sose adjunk aszpirint!

 

A vírus legyőzése

 • Hasznos ellenszer lehet a lizin nevű aminosav, mivel megakadályozza a herpeszvírus szaporodását. Szedjük a hólyagok megjelenésétől egészen a visszahúzódásu­kig, naponta. A bevitelt lizinben gazdag élelmiszerek fogyasztá­sával is növelhetjük; ezek közé tartozik a bab, a burgonya, a hal, a tojás, a hús, a tej és a joghurt.
 • A citromfű illóolaja olyan összetevőket tartalmaz, amelyek bizonyítottan gátolják az ajakherpeszt okozó vírus működését. Alkalmazzuk a citromfüvet amilyen gyakran csak szükséges.
 • Nedvesítsük be a herpeszt egy mirhakivonattal átitatott fül­piszkálóval, naponta legfeljebb tízszer. A mirha közvetlenül támadja a herpeszt okozó vírust.
 • Keverjünk össze teafaolajat azonos mennyiségű olívaolajjal, és tegyük a herpeszre naponta kétszer vagy háromszor. A teafa­olaj hatékony természetes fertőtlenítőszer.

 

A védelmi vonalak megerősítése

 • Amíg tart a fertőzés, naponta szedjünk kasvirágkapszulát. Ez a gyógynövény erősíti az immunrendszert, így eredményesebben vehetjük fel a harcot a vírussal.
 • Szedjük osztott adagokban immunerősítőket, amik gyógyszertár­ban és gyógynövényboltokban is beszerezhetők.

 

A megelőzés ereje

 • Ha évente háromnál többször van ajakherpeszünk, érdemes a megelőzés érdekében rendszeresen lizint szednünk.
 • Tartózkodjunk az argininban gazdag ételektől. A her­pesz-vírusnak szüksége van erre az eszenciális aminosavra a sza­porodáshoz. Ha tehát igazán hatékonnyá akarjuk tenni herpesz elleni óvintézkedéseinket, kerüljük a csokoládé, a kóla, a sör, a borsó, az olajos magvak (földimogyoró, kesudió, mandula, dió), a zselatin és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását.
 • Szedjünk naponta 15 mg cinket, mivel ez az ásványi anyag meggátolja a vírus szapo­rodását. A cink az immunrendszert, illetve az ajak és a szájüreg felszíni szöveteit is erősíti.
 • Kerüljünk minden lehetséges kiváltó tényezőt. Figyeljük meg, jellemzően mikor jelentkezik a herpesz. Napozás után? Stresszes időszak alatt? Ha egyszer már sikerült azonosítani az okokat, könnyen kiküszöbölhetjük őket.

Hasznos

 • A herpesz legalább olyan „ragadós”, mint a nevetés vagy az ásítás. Ne csókoljuk meg partnerünket, ha valamelyikünk­nek herpesze van. Általában a fertőzött személy nyálával való közvetlen érintkezés szükséges a vírus továbbadásához, de ne használjuk egymás mosdókesztyűjét, törülközőjét, poharát vagy fogkeféjét se. Az apró hólyagok ugyanis teli vannak vírussal, így könnyen fertőznek.
 • Mivel az ajakherpeszt okozó vírus nyál útján terjed, érdemes a megszokottnál egy kicsit jobban odafigyelni a szájápolásra is a kiújulás megelőzése érdekében. Tartsuk a fogkefénket száraz helyen, lehető­leg nyitott polcon, ahol szabadon szellőzhet, és rásüthet a nap. Ez valószínűleg azt jelenti majd, hogy a fürdőszobán kívül kell tárolnunk a fogkefénket, de gondoljunk arra, hogy a nyirkos fürdőszobában tartott nedves fogkefe visszautasíthatatlan meghívó a vírusok számára. A herpesz elmúltával cseréljük le fogkefénket.
 • Ha ajakherpeszünk van, ne nyúljunk a szemünkhöz. A szemre átterjedt fertőzés rendkívül kellemetlen, és akár a látá­sunkat is károsíthatja.

Be the first to comment

Leave a Reply