ÁGYÉKTÁJI VISZKETÉS

Az ágyéktáji – a comb fölött, a nemi szervek, illetve a végbélnyílás környékén jelent­kező – viszketés elsősorban a férfiak körében gyakori. Amennyiben odafigyelünk a higiéniára, ez a panasz könnyedén kezelhető vény nélkül kapható gombaölő szerekkel, az irritációt csökkentő krémekkel, ülőfürdővel, borogatásokkal, valamint a legújabb, haté­kony lemosókkal.

A szeméremtájéki bőrfelület kivörösödését és visz­ketését a Tinea cruris nevű gomba idézheti elő, de a lábgombásodást okozó Tinea pedis is átterjedhet az ágyékra. Kiválthatja to­vábbá élesztőgomba- vagy valamilyen bakteriális fer­tőzés, de egyszerű bőrirri­táció is: az ágyék meleg, nedves terület, ahol gyako­ri a dörzsölődés, így könnyen kialakulhatnak bőr­problémák.Próbáljuk ki az alábbi módszereket:

SZEMÉREMTÁJI VISZKETÉS ESETÉN

Gyógynövényes lemosók

 • A kakukkfű erős gombaölő hatású anyagot, timolt tartalmaz. Tegyünk 2 teáskanálnyi friss vagy szárított növényt egy csészé­nyi forrásban lévő vízbe, és hagyjuk 20 percig állni. Ha kihűlt, mártsunk vattalabdát a teába, és törölgessük át vele a szemérem­test környékét.
 • A gyömbér 23 gombaölő vegyületet tartalmaz. Reszeljünk le 30 g gyömbérgyökeret, adjuk egy csészényi forrásban lévő vízhez, majd hagyjuk ázni 20 percig. Miután kihűlt, vattával vigyük fel az érintett testfelületre.
 • Az édesgyökér szintén gombaölő hatású, és a kínai orvoslás régóta használja az ágyéki viszketés kezelésére. Keverjünk 6 teás­kanálnyi porított édesgyökeret egy csésze forró vízbe, majd hagyjuk 20 percig ázni. Miután kihűlt, törölgessük át vele az érintett területet.
 • A teafaolaj baktérium- és gombaölő hatású természetes fertőtlenítő. Kenjük vékony rétegben a bőrünkre naponta há­romszor, és a viszketés elmúlása után is alkalmazzuk még két hétig. Ha a tiszta olaj irritálja a bőrünket, keverjünk 10 cseppet 2 evőkanálnyi körömvirágkrémbe. Naponta kétszer vigyük fel az érintett területre. Vigyázat! A teafaolajat szájon át sose alkal­mazzuk!

 

Megfelelő ruhaviselet

 • Hordjunk bő, szellős ruhákat. A testhez simuló darabok­ban az ágyéktáj befülledhet, s ez fokozhatja a viszketést.
 • Viseljünk pamut alsóneműt, különösen sportoláshoz, aktív mozgáshoz. Ez a kellemes anyag beszívja az izzadságot, így megóvja az érzékeny bőrt.
 • Viseljünk pamut alsóneműt, különösen sportoláshoz, aktív mozgáshoz. Ez a kellemes anyag beszívja az izzadságot, így megóvja az érzékeny bőrt.

 

Tisztán és szárazon

 • Ha kimelegedtünk és megizzadtunk, rögtön zuhanyozzunk le, majd vegyünk fel tiszta alsóneműt és ruhát. Minél hama­rabb le kell mosnunk magunkról a gombák szaporodásának kedvező verejtéket. Ugyancsak ne maradjunk sokáig nedves fürdőruhában.
 • A sportoláshoz használt ruhát mindig mossuk ki, mielőtt újra felvennénk.
 • Ha lábgombánk van, előbb vegyük fel a zoknit, és csak azután az alsóneműt. Ha az alsónemű felhúzás közben érint­kezik a meztelen lábunkkal, a gomba átterjedhet az ágyékra.
 • A tisztálkodáshoz lehetőleg illatanyagoktól mentes szap­pant használjunk.
 • Soha ne használjunk másokkal közös törülközőt.
 • Fürdés után szárítsuk meg az ágyékunk környékét a leghűvösebb fokozatra állított hajszárítóval.

 

Hintőporozás

 • Öltözködéskor vagy az alsónemű cseréjénél szórjunk hintő­port a szemérem tájékára. A por magába szívja a nedvességet, így szárazon tartja a bőrünket.

 

Fogyókúra

 • Ha túlsúlyosak vagyunk, szabaduljunk meg a felesleges kilóktól. A testhajlatok könnyen bemelegszenek, és nyirkossá válnak, kiváló terepet biztosítva a gombák elszaporodásához.

Hasznos

 • Ha a viszkető ágyékon kis hóiyagok jelennek meg, vagy a rendellenesség néhány hetes otthoni keze­lés után sem múlik elfor­duljunk orvoshoz. Elképzel­hető ugyanis, hogy allergiás reakciót váltott ki bennünk valamilyen anyag, amellyel a ruházatunk révén érint­keztünk (az elasztikus alsó­neműkben lévő latex, vagy a mosóporunk valamely összetevője). Ritkább eset­ben az ágyéki viszketés valamilyen súlyos betegség­gel, például cukorbajjal vagy rákos megbetegedés­sel hozható összefüggésbe.

 

A VÉGBÉLNYÍLÁS KÖRNYÉKÉNEK VISZKETÉSE ESETÉN

Azonnali enyhülés

 • Ha a végbélnyílás nyálkahártyájának berepedése vagy sérülé­se, illetve aranyér idéz elő viszketést, vásároljunk az adott problémára javasolt kenőcsöt vagy kúpot, és alkalmazzuk reggel meg este, valamint minden székletürítés után. A gyógy­szertárakban számtalan olyan készítmény kapható, amely helyi érzéstelenítő-, gyulladáscsökkentő szer és enyhe szteroid keverékét tartalmazza, s a fő kiváltó okot, a gyulladást szünteti meg. Semmi esetre se használjuk azonban ezeket a termékeket hét napnál tovább.
 • A fürdőkádba engedjünk egy kevés vizet, és keverjünk hoz­zá 3-4 evőkanál szódabikarbónát. Körülbelül 15 percig üljünk benne. A szódabikarbóna csillapítja a bőrirritációt
 • Érösszehúzó borogatásként használjunk meleg  teafiltert a viszketés és a gyulladás enyhítésére. Egyszerűen öntsünk for­rásban lévő vizet a filterre, majd hűtsük megfelelő hőmérsék­letűre, és néhány percre helyezzük a végbélnyílásra.

 

A megelőzés ereje

 • A bőrirritáció elkerülésére székelés után használjunk speciális hidratáló törlőkendőt, amely a gyógyszertárakban kapható, vagy benedvesített fehér, nem illatosított toalettpapírt.
 • Mindig töröljük szárazra az ágyékunkat és a végbélnyílás kör­nyékét. Esetleg szárítsuk meg ezeket a területeket alacsony fokozatra állított hajszárítóval, majd szórjuk be illatmentes babahintőporral vagy kukoricaliszttel.
 • Hordjunk bő pamut alsóneműt, és ne viseljünk harisnya­nadrágot

Hasznos

 • Ha a végbélnyílás kör­nyékének viszketésekor vért vagy váladékot észle­lünk, illetve csomót tapin­tunk, azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez súlyos betegség jele is lehet. Az almaecetet sokan haté­konynak tartják az ágyéki viszketés ellen. Az ecet savas kémhatású, a gombák pedig savas kör­nyezetben képtelenek szaporodni. Tiszta vattalab­dával naponta egyszer ken­jünk ecetet az érintett területre. Ezt a kezelést azonban csak sértetlen bőrön alkalmazzuk!

Be the first to comment

Leave a Reply