ÁGYBAVIZELÉS

A kutatások szerint, ha gyermekkorában mindkét szülő küzdött az éjszakai ágybavizeléssel, az 70 százalékos valószínűséggel gyermeküknél is jelentkezik. A gyerekek nem tehetnek róla, ha éjszaka bepisilnek- ezt sosem szabad elfelejte­nünk különösen azokon a reggeleken nem, amikor „már megint” át kell húznunk az egyébként nemrég cserélt ágyneműt a gyerekszobában. Egy dolog biztos: büntetéssel csak rontanánk a helyzeten..

Az ágybavizelés ötéves korig normálisnak tekint­hető. Ha a későbbiekben is előfordul – a hétévesek közül minden tizennegye­diknél, a tízévesek közül minden huszadiknál a leg­valószínűbb oka az, hogy a gyermek nem ébred fel, amikor a húgyhólyagja telí­tődik. A szervezete túl sok vizeletet termel éjszaka, vagy alacsony kapacitású a húgyhólyagja.

Ha viszont humorral tudjuk kezelni a problémát, az előbb-utóbb megoldódik.Próbáljuk ki az alábbi módszereket!

Óvintézkedések

  • Lefekvés előtt egy órával már korlátozzuk gyermekünk folyadékfogyasztását (de napközben ne tegyük ezt!). Este már semmiképpen ne adjunk neki vízhajtó hatású, koffeint tartal­mazó kakaót, forró csokoládét vagy kólát.
  • Ha gyermekünk lefekvéskor rendszerint egy pohár tejet iszik, akkor próbaképpen egy-két hétig hagyjuk el az esti tejivást, hogy meglássuk, ez segít-e a gondon. A tejben lévő fe­hérjék, főleg a kazein és a savó egyeseknél allergiás reakciót vál­tanak ki, ami ágybavizeléshez vezethet.

 

  • Szoktassuk rá gyermekünket arra, hogy lefekvés előtt min­dig menjen el vécére. Az ágybavizelést ez ugyan nem szünte­ti meg, de jelentősen csökkenti a tárolt – és az esetlegesen a lepedőre jutó – vizelet mennyiségét.

 

  • A lefekvés előtti időt csendben, nyugalomban töltsük. A mozgalmas játékok vagy az izgalmas tévéműsorok növelhe­tik az ágybavizelés kockázatát. Olvassunk együtt mesét, vagy hagyjuk a gyereket elmélyedni a kedvenc könyvében.

 

  • Amennyiben a gyermek már hétévesnél idősebb, érdemes speciális riasztókészüléket vásárolni. A pizsamára erősíthető érzékelő már az első néhány csepp nedvességet érzékeli, és berregő hanggal jelzi. Ez arra szoktatja a gyereket, hogy feléb­redjen az ingerre, és visszatartsa a vizeletét. Hatékony módszer, de ne várjunk azonnali eredményt: akár négy hónapba is bele­telhet, amíg a probléma valóban megszűnik.

 

A kár csökkentése

  • Terítsünk vízhatlan matracvédőt a lepedő alá. Ez nem­ csak az ágyat óvja, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a balesetet valóban egyszerű balesetként fogjuk fel — ne tragédiaként. A gyermek és a szülő is jobban alszik, ha tudja, hogy nem kell aggódni a takarítás miatt.

 

Minden rendben

  • Vonjuk be a gyermeket az ágybavizelés utáni teendőkbe, például az ágyazásba, az új pizsama előkészítésébe vagy az ágy­nemű kimosásába. Viselkedjünk természetesen, nehogy azt érezze, büntetésből kell segítenie.

Hasznos 

Az ágyba vizelő gyermekek közül sokaknál rendellenesen alacsony az antidiuretikus hor­mon (ADH) szintje. Ez a hormon segíti a vese vízvisszatartását, tehát hiánya esetén a húgyhólyag hamarabb megtelik. Az orvos ilyenkor a hormon szintetikus változatát tartalmazó orrspray-t vagy tablettát írhat fel, amelyet este, lefekvés előtt kell alkalmazni. Amennyiben a probléma lelki eredetű, termé­szetesen a pszichoterápia mellett a viselke­désmódosítás (vizeletérzékelő riasztó segítsé­gével) lehet a megfelelő módszer.

 

Be the first to comment

Leave a Reply