TERHESSÉG ALATTI PROBLÉMÁK

A terhesség igen örömteli időszak, ám a hónapok múlásával egyre nagyobb fizikai és lelki terhet ró a leendő anyára. A reggeli hányinger csak a kezdet, s olyan problémák követhetik, mint a gyomorégés, a hát- és derékfájás, az alsó végtag ödémásodása vagy visszértágulatok kialakulása.
Ne keseredjünk el, hiszen ideiglenes vál­tozásokról van szó, és az alábbi jó tanácsok segítenek enyhíteni a panaszokat

A kimerültség ellen

 • Ne érezzünk bűntudatot azért, mert pihenésre vágyunk: napközben nyugodtan szundítsunk fél órát. A lábunk alá tegyünk annyi párnát, hogy az a szívünk vonalánál magasabban legyen, így ugyanis segítjük a vénákban a vér visszaáramlását. A pihenésre akkor is keressünk mindig alkalmat, ha már van egy kisgyerekünk (például próbáljunk akkor aludni, amikor ő, vagy nézzünk meg együtt egy mesefilmet).
 • Mozogjunk mindennap. Az úgynevezett aerob, vagyis a szervezetet fokozott oxigénfelvételre késztető sportok (például a gyaloglás vagy az úszás) növelik az erőnlétünket. A rendsze­res testedzés később a vajúdást és a szülést is megkönnyíti.

 

Könnyed léptekkel

 • Amikor fáj a lábunk, töltsünk meg két nagyobb lavórt vízzel — az egyiket kellemesen meleggel, a másikat hideggel. A me­leggel kezdve, áztassuk a lábfejünket felváltva három-három percig. Váltogassuk hatszor (értelemszerűen a hideg vízzel fog­juk befejezni). A meleg víz a lábfejbe vonzza a vért, a hideg pe­dig a visszaáramlást segíti elő. A lábfürdő után felpolcolt lábbal pihenjünk legalább tíz percet.

 

Gyomorégésre

 • A terhességi hormonok a gyomorszáj (cardia; a gyomor és a nyelőcső között lévő záróizom) ellazulását idézik elő, miköz­ben az egyre növekvő magzat nyomást gyakorol a gyomorra. Ezek együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe jusson, ami égető érzést okoz. A kellemetlenség megelőzésére többféle megoldás létezik.
 • Ne együnk egyszerre sokat. Az esti étkezés és a lefekvés között hagyjunk legalább egy órát (ha lehet, akár hármat is).
 • Igyekezzünk elkerülni a túlzott testsúlygyarapodást. Lehetőleg ne hajoljunk le. Ha fel kell vennünk valamit, be­hajlított térddel guggoljunk le, fogjuk meg a tárgyat, majd óva­tosan emelkedjünk fel.
 • A mandulában található vegyületek erősítik a záróizmot, így a gyomornedv nem tud visszaáramlani. Arra azért figyel­jünk oda, hogy egy szem körülbelül 10 kalóriát tartalmaz, így a túlzott testsúlynövekedés elkerülése érdekében cserében le kell mondanunk valami más kalóriadús ételről.
 • Mellőzzük a gyomorszájat ellazító élelmiszereket, a kávét, a citrusfélék levét, az olajos sülteket, a borsmentát, a pa­radicsomos ételeket és az alkoholt.
 • Ha egyik módszer sem válik be, érdeklődjünk kezelőorvo­sunknál savkötők szedéséről. Bizonyos gyomorsav-közömbö­sítő gyógyszereket a terhesség alatt is biztonsággal alkalmazha­tunk — természetesen, amennyiben nem visszük túlzásba.

 

A hátfájás megelőzése

 • Ha csak lehet, ne ácsorogjunk hosszú ideig, különösen a terhesség későbbi hónapjaiban. A magzat növekedésével, va­lamint a medencetáji ízületek meglazulásával a hátfájás egyre gyakoribbá válik, ráadásul állás közben felerősödik.
 • Amikor mindenképpen muszáj állnunk, próbáljuk egyenlő­en elosztani a testsúlyunkat mindkét lábunkon. Ha ugyan­is valamelyik csípőnket feljebb emeljük, oldalirányú nyomást fejtünk ki a gerincoszlop alsó részére.
 • Amikor ülünk, húzzuk ki magunkat. Időnként nyomjuk a derekunkat a szék háttámlájának, hogy erősítsük a támasztó iz­mokat. A hátunk mögé mindig rakjunk egy kispárnát, ami megtámasztja a deréktájat, és biztosítja, hogy a gerincoszlop megőrizze természetes hajlatát, így hosszabb ideig tudunk egy helyben ülni anélkül, hogy derékfájás lépne fel.
 • Az íróasztalnál ülve helyezzük a lábunkat alacsony zsá­molyra vagy lábtámaszra.

A kéztőcsatorna-szindróma ellen

 • Sok nő szenved ujjzsibbadástól vagy -bizsergéstől a terhes­ség alatt, általában azért, mert az ödémásodás (vízvisszatartás) miatt a csuklóban futó idegek nyomás alá kerülnek. Megelő­zésként körülbelül óránként tornáztassuk meg a karunkat és a csuklónkat és lehetőleg ne lógassuk a kezünket.
 • Ha a csuklónk elzsibbadt, ne próbáljuk behajlítani, és ily módon megszüntetni a kellemetlen érzést. Ez ugyanis tovább ronthatja a helyzetet.

 

Harc a terhességi csíkok ellen

 • A lilás, később ezüstössé, hegszerűvé váló csíkok azért jelen­nek meg, mert a hirtelen testsúlygyarapodás, valamint a has és az emlő növekedése következtében a bőr megnyúlik. Ez a tá­gulás a bőrfelszín alatt lévő kollagénrétegben következik be, tehát semmi értelme vagyonokat költeni bőrápoló termékek­re (ezek legfeljebb a bőr szárazságát szüntetik meg). Mindössze annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk megakadályozni az el­hízást, ám mivel egyes nők hajlamosabbak a terhességi csíkok­ra, ez sem jelent teljes garanciát. Egy kis biztatás: idővel általá­ban elhalványulnak, sőt szinte teljesen eltűnnek.

 

A székrekedés megszüntetése

 • A terhesség alatt hajlamosabbak vagyunk a székrekedésre, ezért növelnünk kell a rostbevitelt. A rostdús élelmiszerek közé tartoznak a hüvelyesek, a korpa, a teljes kiőrlésű kenye­rek és müzlik, az őrölt lenmag, a zöld levélzöldségek, a brok­koli és a friss gyümölcsök.

Hasznos

 • Bármilyen panaszt meg­beszélhetünk orvosunkkal a rendszeres ellenőrzések alkalmával. Aggodalomra csak akkor lehet ok, ha hirtelen veszítünk a testsú­lyunkból, ha nem marad meg bennünk az étel és az ital (ezért kiszáradhatunk), ha a vizeletürítésben prob­léma jelentkezik, ha hosszan tartó fejfájások gyö­törnek, kettős látás alakul ki, illetve ha a baba ritkáb­ban vagy egy ideje egyálta­lán nem mozog. Ilyen ese­tekben minél előbb keres­sük fel az orvost.