TEADÉLUTÁN

Ha eddig nem teáztunk rendszeresen, érdemes beve­zetnünk ezt a kellemes szokást. Napi egy-két csésze elfogyasztásával számos betegség megelőzhető és kezelhető. A zöld tea ugyanarról a cserjéről származik, mint a fekete, csodálatos tulajdon­ságairól azonban bizonyára mindenki hallott: erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, véd a fogszuvasodás ellen, sőt még a rák meg­előzésében is segít.




Nézzük jótékony hatásait

  • A gyógynövényteák számottevő gyógyhatással rendelkeznek: a galagonya leveléből és virágjából készített tea például szíverősítő ital, a málnalevél-tea segít a hasmenés csillapí­tásában, a kamillát pedig még borogatásként is alkalmazhatjuk, hogy felgyorsítsuk a gyó­gyulási folyamatot, és csökkentsük a gyulla­dást. Tökéletes választást jelentenek tehát azoknak, akik kedvelik a természetes gyógy­módokat, de ódzkodnak a különféle kapszu­láktól és tablettáktól. A gyógynövényteáknak általában nincsenek mellékhatásaik, vagy ezek nem jelentősek, de az első alkalmazás előtt feltétlenül beszéljünk kezelőorvosunk­kal (ez különösen fontos terhesség alatt, vagy amikor gyógyszert szedünk).
  • Számos gyógynövénytea önmagában fogyasztva is finom, másokat viszont egy kanál mézzel vagy citromlével ízesítve sokkal könnyebb meginni. Elkészítésük egyáltalán nem bonyolult: általában mindössze forrás­ban lévő vizet kell önteni a kiválasztott friss vagy szárított gyógynövényre. A következő recepteknél megadott adagok a szárított változatra vonatkoznak; a frissből háromszor annyit kell beletennünk.

 

Sok mindenre jó

  • A második világháború alatt a brit légierő pilótái közismerten sok áfonyalekvárt ettek. Akkori­ban csupán a népi orvoslás tapasztalataira hagyatkozva úgy gondolták, hogy az áfonya olyan összetevőket tartalmaz, amelyek javít­ják a látást. Ma már tudjuk, hogy a gyümölcs kiváló antociánforrás: ez a vegyület véd a vakság leggyakoribb oka, a sárgafolt-elfajulás ellen. Összehúzó hatása miatt az áfonyatea a hasmenéssel szemben is hatékony. Ezenkívül az ereket is erő­síti és csökkenti a vércukorszintet.
  • Elkészítése Áztassunk 1 teáskanálnyi darált áfonyát fonó vízbe 15 percig. Naponta legfeljebb 4 csészével igyunk.

 

Hascsikarásra

  • A kardamom három másik fűszernövénnyel együtt készített ízletes keveréke enyhíti a ha­si görcsöket és a szelek okozta fájdalmat, így különösen jól jöhet például egy kiadós ebéd vagy vacsora után. Fogyasszunk el az italból egy csészével, amint a fájdalom jelentkezik, vagy étkezés előtt.
  • Ez a tea nagyszerű gyógyír a gyerekek hasfájására is.
  • Elkészítése Egy bögrében keverjünk össze negyed teáskanálnyi kardamomot, fél teáskanálnyi őrölt édeskömény magot, fél teáskanálnyi őrölt rómaikömény-magot és egy fél szelet friss gyömbér­gyökeret. Ontsuk rá fonásban lévő vizet. Hagyjuk 10 percig állni. Ha van otthon, egy darab fahéjat is adhatunk hozzá.

 

Hőhullámokra

  • A poloskavészből készített keserű ízű tea a luteinizáló hormon szintjének csökkentésé­vel segíthet enyhíteni a változókor tüneteit, így többek között a hőhullámokat. A gyógy­növény hosszú távú alkalmazása előtt beszél­jünk orvosunkkal.
  • Elkészítése Csészénként f él teáskanálnyi porí­tott poloskavészgyökeret forraljunk vízben 30 per­cig, majd szűrjük le. Vegyünk be belőle napköz­ben néhány óránként 2 evőkanállal. Keserű ízét mézzel és citrommal vehetjük el.

 

Alvászavarokra

  • Időnként jelentkező álmatlanság esetén nyugodtan bevehetünk altatót. Miért koc­káztassuk azonban a gyógyszerfüggőség kialakulását, ha a kamillából és levendulából főzött tea tökéletes természetes megoldás lehet? A teát naponta többször vagy csupán egyszer, lefekvés előtt fogyasszuk.
  • Elkészítése Keverjünk össze 2 rész kamillavi­rágot, 2 rész citromfüvet, 1 rész levendulavirágot, 1 rész borsmentalevelet, 1 rész rózsaszirmot és egy csipet szerecsendiót. Egy csésze tea elkészíté­séhez tegyünk 2 teáskanálnyit a keverékből a csészébe, majd ontsuk fel forrásban lévő vízzel. Hagyjuk 5 percig állni a teát, majd leszűrve fogyasszuk.

 

Náthára

  • A megfázás és orrdugulás ellen a forró tea magától értetődő választás. Az izsóp köhögés, az orvosi pemetefű köhögés és orrdugulás, a fehérmályva (orvosi ziliz) pedig torokfájás esetén ajánlott.
  • Elkészítése Tegyünk csészénként 2 teáska­nálnyi porított izsópot vagy szárított pemetefüvet forró vízbe (a tea keserű, ezért ízesítsük mézzel). Ha fehérmályva-teát készítünk, adjunk forró víz­hez csészénként 2 teáskanálnyi aprított gyökeret, majd lassú tűzön forraljuk 15 percig, végül pedig szűrjük le.





Émelygésre

  • A gyömbér olyan hatékonyan enyhíti a hány­ingert, hogy a rákos betegekkel foglalkozó szakorvosok gyakran ajánlják pácienseiknek a kemoterápiával összefüggő heves hányinger leküzdésére.
  • Elkészítése Áztassunk 2 teáskanálnyi porított gyömbért vagy reszelt friss gyömbérgyökeret egy csésze forró vízben 10 percig. A tea nagyobb hatásfokkal képes megelőzni, mint elmulasztani a hányingert.

Be the first to comment

Leave a Reply