TEA

A világ legnépszerűbb forró itala a tea, amely a kávéhoz képest átlagosan fele akkora koffeintartalmával felfrissít, de nem pörget fel túlságosan. A teaivás azonban nem csupán kellemes időtöltés, hanem alkalomadtán életmentő is lehet. Kimutatták, hogy kedvelői között alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és a rák kockázata.
A tea további jótékony hatásai

Teával a rák ellen?

 • Az 1990-es évek elején a tudósok megfigyelték, hogy a teaszer­tartást (japánul csanoju) gyakorló japán nők többnyire figyelemreméltóan magas kort érnek meg. Miután megvizsgálták a növény összetételét, megállapították, hogy a benne lévő vegyü­letek – főként a tea száraz tömegének mintegy 30 százalékát kitevő polifenolok – a valaha ismert legerősebb antioxidánsok közé tartoznak. Az antioxidánsok olyan kémiai anyagok, ame­lyek gátolják a szabad gyökök hatásait (ezek a szabadon mozgó oxigénmolekulák az egész testünkben károsítják a sejteket, és növelik a rák és más súlyos betegségek kockázatát.
 • Sajnos azonban az önkéntesek részvételével folytatott vizs­gálatok eredményei ellentmondásosak. Ezek közül néhány alá­támasztja, hogy a teaivás megelőzheti a rákot, mások viszont nem. Az elvégzett kutatások nagyobbik része a zöld tea hatása­it vizsgálta, ezért egyelőre a bizonyítékok nagyobb része is ezzel kapcsolatos. Kínai tudósok például azt állapították meg, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a gyomor- és a nyelőcsőrák kockázatát. Egy Hollandiában vég­zett kutatás viszont nem mutatott ki összefüggést a teázás és a rák elleni védelem között. Mindenesetre valószínű, hogy a zöld tea hatékonyabb rák elleni szer lehet, mint a fekete, mivel az előállítási folyamat csökkenti az antioxidánsok mennyiségét ez utóbbiban. A zöld tea sok katekint tartalmaz. Ez az erős antioxidáns – százszor hatékonyabb, mint a C-vitamin – megóvja a sejtek DNS-ét a rákkeltő módosulásoktól. A fekete tea is tar­talmaz katekint, de sokkal kisebb mennyiségben.
 • A bőrrák megelőzésével kapcsolatos vizsgálatok során a zöld teával itatott laboratóriumi állatoknál tizedannyi tumor fejlődött ki, mint azoknál, amelyek vizet kaptak. A zöld tea ugyan­olyan hatékonynak bizonyult elfogyasztva és a bőrre alkalmaz­va. Az Amerikai Országos Rákkutató Intézetben jelenleg folyó kutatások részeként a tablettában beadott zöld tea védőhatását a napfény okozta bőrkárosodás ellen éppúgy elemzik, mint a zöld tea helyi alkalmazását a rákot megelőző bőrelváltozások csökkentésében. Számos kozmetikai cég is elkezdett zöld teát adni bőrápolási termékeihez, mert antioxidáns hatása csökkent­heti a ráncokat és a bőrkárosodás egyéb jeleit.
 • Bár a zöld teát főként feltételezett rákmegelőző hatása miatt tartják nagyra, némi bizonyíték arra is utal, hogy a rákos bete­geken is segíthet. A zöld teában lévő katekinek gátolják a rákos sejtek növekedéséhez szükséges enzim, az urokináz termelődé­sét. A programozott sejthalál folyamatát, az úgynevezett apoptózist is serkenti a rákos sejtekben. Egy emlőrákos betegek rész­vételével végzett hétéves vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik naponta öt csésze zöld teát ittak, kisebb valószínű­séggel terjedt át a rák a nyirokmirigyekre, mint azoknál, akik kevesebbet fogyasztottak.

 

Egyéb bőrproblémákra, külsőleg: A tea érösszehúzó hatású anyagokat tartalmaz, amelyek csök­kentik a gyulladást, ezért a nedves teafilter hathatós enyhülést nyújthat, ha leégett a bőrünk, aranyerünk vagy szájfekélyünk van. (A tea lúgos kémhatású, így közömbösíti a savakat, ame­lyek bejutnak a fekély következtében feltárult szövetekbe.)

 

A szív egészsége és a szájápolás: A tea polifenoljai erős antioxidánsként védelmi szerepet játsza­nak az egész szervezetben, így a szív- és érrendszerben is. Emel­lett a főzet – antibakteriális hatásának köszönhetően – a száj­ápolásban szintén segítségünkre lehet. A mindennapi csésze te­ánk tehát a következőket nyújthatja.

 

A szívbetegség kockázatának csökkentésére: A teában lévő vegyületek megakadályozzák a koleszterin oxidációját, amely akkor következik be, amikor a koleszterinnel a szabad gyökök reakcióba lépnek. A folyamat hatására a koleszterin nagyobb valószínűséggel tapad meg az artériák falán, s ez az első lépés a szívbetegséghez vezető úton. Holland kutatók kimutatták, hogy a legtöbb flavonoidot (ebbe a vegyületcsaládba tartoznak a tea polifenoljai is) fogyasztó férfiak esetében 58 százalékkal kisebb lett a szívbetegség miatti elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották. A vizsgálatban részt vevő legegészségesebb férfiak naponta körülbelül 4 csésze teát ittak.

 

A stroke megelőzése: A sok teát fogyasztó nők körében alacsonyabb a stroke előfordulási aránya, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a teában lévő polifenolok csökkentik a sé­rülékeny agyi vérerek károsodását.

 

Az erősebb fogakért: A tea némi fluoridot is tartalmaz. Ez az ásványi anyag erősíti a fogakat, ellenállóbbá teszi azokat a savak támadásával szemben, és gátolja a fogszuvasodást. Ezenkívül a teában lévő csersavak és polifenolok gátolják a szájüregben a baktériumok szaporodását.

Igyunk az egészségünkre!

 • Naponta két-három csésze tea valószínűleg elég ahhoz, hogy egészségügyi előnyeit élvezhessük. A gyógynövényboltokban kapható zöldtea-kivonatok is hatékonyak lehetnek.
 • A nálunk leginkább elterjedt tea, amelyet hivatalosan fekete teának hívnak, a Camellia Sinensis nevű teacserjéről származik — csakúgy, mint az ázsiai országokban régóta népszerű zöld tea, amely ennek a növénynek a megpárolt és kiszárított levele. Az előbbi egy erjesztési folyamat következtében kap erősebb ízt és sötétebb színt, miközben sajnos a benne lévő egészségmegőrző vegyületek mennyisége is csökkenhet.

 

 

Mire jó még

 • ágyéktáji viszketés
 • aranyér
 • fejfájás
 • fogfájás
 • fogínybetegségek
 • hasmenés
 • lábgom­básodás
 • lábszag
 • láz
 • leégés
 • szájfekély

Be the first to comment

Leave a Reply