SZÁJFEKÉLY

Az orvosi szakszóval stomatitis aphthosának nevezett szájfekély (afta) gyakran csoportosan jele­nik meg az ajak vagy az arc belső felszínén, a fogíny környékén, illetve a nyel­ven. A fehér vagy sárgás hólyagokat vöröses gyűrű övezi; méretük a gombos-tűfejnyitől akár a pénzér­me nagyságúig terjedhet.

Ma még nem tudják pon­tosan, mi okozza, de az im­munrendszer legyengülése valószínűleg szerepet ját­szik a kialakulásában. Kitö­rését gyakran valamilyen stresszhelyzet vagy szájsé­rülés előzi meg. A vissza­térő fekélyt olykor bizo­nyos ételek fogyasztása okozza.Íme néhány módszer a fájdalom tompítására és a fekély gyógyulásának siettetésére:

Pecsét a sebre

 • Az úgynevezett deglicirrizinált édesgyökér (DGL) védő­ réteggel vonja be a sebet, így csillapítja a fájdalmat, és elősegíti a gyógyulást. Ha a DGL-t meleg vízbe keverjük, és szájöblítő­ként alkalmazzuk, hamarabb megszabadulhatunk az aftától.
 • A széles körben alkalmazott aloe vera nedve szintén eny­hülést nyújthat. Töröljük szárazra a fekélyt vattával, majd ken­jük rá a növény leveléből kipréselt zselét. Ismételjük tetszés szerinti gyakorisággal.
 • Törjünk szét egy E-vitamin-kapszulát, és kenjük a tartal­mát a sebre. Naponta többször is alkalmazhatjuk.

 

Semlegesítés

 • Kapjunk be egy savlekötő rágótablettát, vagy tegyük a fekélyre, és hagyjuk feloldódni. A fájdalmat ugyanis savak és emésztőenzimek okozzák, amelyek marják a seb környékén, lévő szöveteket. Ezek semlegesítésével enyhíthetjük a panaszt, és elősegíthetjük a gyógyulást.
 • Használjunk egy kevés magnézium-hidroxidot szájvízként, esetleg tegyük a fekélyre naponta három-négy alkalommal. (Öblögetéskor köpjük ki.)
 • Helyezzünk egy beáztatott teafiltert a fekélyre 5 percig. A tea csillapítja a fájdalmat, részben a savakat közömbösítő lúgos kémhatásának, részben pedig érösszehúzó tulajdonságának kö­szönhetően.
 • Próbáljuk ki a csecsemők fogzási fájdalmára ajánlott zselét: érzéstelenítőtartalma miatt enyhe zsibbasztó hatása van. Vigyázat! Lidokainra érzékenyek nem használhatják!

 

Küzdelem a baktériumok ellen

 • Az aranypecsétfű enyhe antibakteriális hatással rendelkezik. Alkalmazzuk tinktúráját a sebre naponta háromszor, legalább egy órával étkezés előtt.
 • Fertőtlenítsük a sebet egy csepp baktérium- és vírusölő ha­tású teafaolajjal.
 • A körömvirágot évszázadok óta használják kisebb sebek, felrepedt vagy viszkető bőr, valamint rovarcsípések kezelésére. Öntsünk egy csészényi forrásban lévő vizet 1-2 teáskanálnyi szárított virágsziromra. Tíz perc múlva szűrjük le, és hagyjuk langyosra hűlni. Tetszés szerinti gyakorisággal gargarizáljunk és öblögessünk a teával.

 

Rendkívüli intézkedések

 • A lizin nevű aminosav alacsony szintje feltehetően össze­függ az afta kialakulásával. Gyakran visszatérő szájfekély esetén szedjünk lizint naponta háromszor éhgyomorra.
 • A kasvirág immunerősítő hatással rendelkező gyógynövény. Szedjük naponta, a szükséges adagot két-három részre osztva, amint észrevesszük a fekély kialakulását. Vigyázat! Ne alkal­mazzunk kasvirágot autoimmun betegség (például lupus) vagy progresszív, azaz fokozatosan előrehaladó betegség (például szklerózis multiplex vagy tuberkulózis) esetén.
 • A C-vitamin óvja a szájüreg nyálkahártyáját. Citrusfélék fogyasztásával hozzájuthatunk ugyan a szükséges mennyiségű C-vitaminhoz, ezek azonban az arra érzékeny személyeknél néha fekélyt okoznak. Szedjünk inkább naponta egyenlő mennyiségben C-vitamin-tablettát és flavonoidot (amely fokozza a vitamin hatását).
 • A cink elősegíti az afta gyógyulását. A sebek megjelenésekor kezdjük naponta szedni szopogatós tabletta formájában addig, amíg az afta el nem múlik. Vigyázat! Ne lépjük túl az ajánlott adagot, mert a cink nagy mennyiségben mérgező!

 

A megelőzés ereje

 • Az afta kialakulásához bizonyos élelmiszerek is hozzá­járulhatnak: a teljes kiőrlésű gabona, a rozs, az árpa, a kagyló-és rákfélék, az ananász és a citrusfélék, a füge, a csokoládé, a paradicsom, a zöldpaprika és az eper. Hagyjuk ki ezek mind­egyikét az étrendünkből, majd egyenként kezdjük el újra fo­gyasztani őket, és figyeljük meg, hogy melyik váltja ki a beteg­séget.
 • Fogyasszunk naponta l pohár élőflórás, Lactobadllus acidophilust tartalmazó joghurtot.
 • A fogkrémekhez használt nátrium-lauril-szulfát nevű hab­képző vegyület egyeseknél szájfekélyt válthat ki, mert felold­ja a szájban található védőréteget, a mucint. Ha gyakran szen­vedünk aftától, keressünk a gyógynövényboltban olyan fogkré­met, amely nem tartalmazza ezt az anyagot. (Tulajdonképpen nincs is rá szükség a fog tisztításához.)
 • A szájüregben kialakult apró sebekből és vágásokból is fekélyek alakulhatnak ki. Legyünk óvatosak, amikor ropogós vagy kemény élelmiszereket, például kekszet vagy kenyeret eszünk. Fogmosáshoz használjunk puha sörtéjű fogkefét, nehogy felsértsük a fogínyünket.
 • Forduljunk fogorvoshoz bármilyen, a szájüregünk nyálka­hártyáját érintő problémával. Különösen a rosszul illeszkedő műfogsor okozhat bajt.
 • A szájfekélyre hajlamos embereknek B-vitamin-hiányuk is lehet. Együnk sok babot, búzacsírát és dúsított müzlit, valamint szedjünk naponta egy B-vitamin-komplex tablettát. Vigyázat! Ha az ujjaink vagy a lábujjaink zsibbadni kezdenek, hagyjuk abba a B-vitamin alkalmazását!
 • Stressz hatására az immunrendszerünk túl erőteljesen léphet fel a szájüregben természetesen jelen lévő baktériumokkal szemben, így ilyenkor is kialakulhatnak afták. Oldjuk a fe­szültséget jógával vagy más relaxációs technikával, illetve vala­milyen fokozott oxigénfelvétellel járó aerob edzéssel (példá­ul kerékpározással, futással, gyaloglással vagy úszással).

Hasznos 

 • Ha a fájdalom olyan erős, hogy még inni sem tudunk eleget, forduljunk orvos­hoz. Akkor is kérjünk segítséget, ha egyszerre négynél több seb alakult ki a szánkban, ha a sebek két hétnél tovább megmarad­nak, vagy ha visszatérő szájfekélyünk van.

Be the first to comment

Leave a Reply