ROZÁCEA

A rozácea értágulatokkal járó, ismeretlen eredetű, gyulladásos bőrbetegség. Az arcbőr eleinte csak át­menetileg pirul ki, később azonban a kitágult hajszál­erek miatt a bíborvörösség állandóvá válik, az arcon csomók és pörsenések fej­lődnek ki, majd ezek meg­nagyobbodnak, az érintett bőrterület megvastagodik, és a kötőszövet elburjánzik. A nőknél a fenti folya­mat elsősorban az arcot és az állat érinti, míg férfiaknál az orrot -ezt nevezik téve­sen „borvirágos” orrnak..

A fokozatosan rosszabbo­dó betegség nem gyógyít­ható, de meg lehet fékezni. Okozhatja hormonális zavar, értágítók szedése, tartós szteroidkezelés és öröklött hajlam. Fellángolá­sához különböző tényezők járulhatnak hozzá: stressz, csípős, zsíros vagy tartósí­tott élelmiszerek, egyes élvezeti cikkek (alkohol, kávé, cigaretta), testi meg­erőltetés és az időjárás.

Bár a probléma kellemetlen, aggodalomra semmi ok, hiszen a következő módszerekkel megelőzhetjük a rozácea enyhe fellobbanásait és a vörösödéstHűsítő praktikák

 • Amikor az arcunk felmelegszik és kipirul, reflexszerűen a helyes megoldást szoktuk választani — lehűtjük. Mártsunk egy tiszta törülközőt jéghideg vízbe, és 10 percre terítsük a vörös területre. A hideg borogatás összehúzza a vérereket.
 • A kamilla gyulladáscsökkentő hatású, de ne használjuk az illó­olaját, mert erős koncentrációjú, és bőrallergiát válthat ki; alkalmazzunk inkább kamillateát. Áztassunk 3 filtert 6 dl for­ró vízben 10 percig. Hűtsük le, és tegyük a hűtőszekrénybe. Amikor az arcunk kipirul, mártsunk egy ruhadarabot a teába, majd helyezzük a vörös területre.

 

Kíméletes szappanok

 • Minden arcmosáshoz használjunk olyan, nem illatosított hidratáló szappant vagy lemosót, amelyet kifejezetten érzé­keny bőrre ajánlanak. A szappanozás után öblítsük le a bőrün­ket langyos vízzel.
 • Kerüljük a hámlasztó bőrlemosókat és az akné elleni tonikokat, mert súlyosbíthatják a rozáceát.
 • Mellőzzük a szalicilsavat, benzoil-peroxidot vagy alko­holt tartalmazó lemosókat is, amelyek szintén ronthatják a rozáceás állapotot. Ugyanez vonatkozik az összes dörzshatású bőrápoló termékre is.

 

A „pirosítók” kerülése

 • Mondjunk le az erős fűszerekről, például a csípős papri­káról. Miután ezeket elfogyasztjuk, nem csupán úgy érezzük, mintha kipirulna az arcunk, hanem valóban ez is történik, hiszen a kis artériák kitágulnak.
 • Az alkohol is tágítja a vérereket. Ha az arcunk egy gin-tonik, egy pohár sör vagy bor hatására általában kivörösödik, fogyasszunk inkább gyümölcslevet vagy ásványvizet.
 • Mondjunk le a forró fürdőkről, és ne szaunázzunk. Hő hatására az arcbőrünk kivörösödhet.

 

Óvatosan a napfénnyel

 • Amennyire csak lehet, kerüljük a közvetlen napfényt, kü­lönösen dél körül és kora délután, amikor a nap a legmelegeb­ben süt. A napfény felmelegíti a bőrt, és kitágítja a vérereket.
 • A nyári napokon viseljünk széles karimájú kalapot, hogy megvédj ük a fülünket, az arcunkat és az orrunkat a napsugár­zástól (az ellenzős sapka nem nyújt elegendő árnyékot).
 • Használjunk egész évben naptejet – és ne spóroljunk vele. A rozáceás betegek számára leginkább a titánium-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmazó napvédőket ajánlják, mert a többi típus irritálhatja a bőrt. Az említett termékek előnye, hogy nem elnyelik, hanem visszaverik a nap sugarait.

 

Jobb a békesség

 • Amikor kijövünk a sodrunkból, a vérerek kitágulnak, ami aztán a rozácea kitöréséhez vezethet. A legjobb módszer a „fel­paprikázott” visszavágás elkerülésére az, ha tízig számolunk, és közben veszünk egy mély levegőt. Fújjuk ki teljesen a leve­gőt, és ezalatt számoljunk el újból tízig. Ismételjük meg ezt többször, és utána sokkal nyugodtabban — illetve az arcunk elvörösödése nélkül – tudjuk majd kezelni a helyzetet.

 

Borotvaélen

 • A rozáceában szenvedő férfiaknak különösen oda kell figyel­niük a borotválkozás utáni irritáció elkerülésére.
 • A villanyborotva kíméletesebb az arcbőrhöz, mint a pengés, ezért ajánlott inkább az előbbit választani.
 • Ne használjunk alkohol-, varázsmogyoró- vagy mentői-tartalmú arcszeszt borotválkozás után, mert irritálhatja a bőrt.

Hasznos

 • Noha a probléma kezdet­ben jelentéktelennek tűn­het, forduljunk orvoshoz minél hamarabb, ha rozáceára utaló bőrpírt észle­lünk. Korai diagnózissal és vényköteles gyógyszerek­kel (metronidazoltartalmú krémek és szájon át alkal­mazott antibiotikumok, például oxitetraciklin) meg lehet akadályozni az állapo­tunk romlását. Súlyosabb esetekben a rozáceás bőr­elváltozás hatékonyan ke­zelhető elektrokoagulációval vagy lézeres technika segítségével.

Be the first to comment

Leave a Reply